Δηλώσεις μέσω Internet για εισόδημα άνω των 12.000 €

Μέσω Διαδικτύου υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος τη φορολογική τους δήλωση μισθωτοί και φορολογούμενοι, των οποίων το ετήσιο ατομικό εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά, εκτός από τους μισθωτούς, και όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης και από το εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι στην παραπάνω εισοδηματική κατηγορία εντάσσονται περίπου 750.000 φορολογούμενοι. Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έγινε γνωστό ότι θα αποστείλει σχετικές συστημένες επιστολές προς τους φορολογουμένους αυτής της κατηγορίας, οι οποίες θα εμπεριέχουν τον απαραίτητο κλειδάριθμο για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Taxisnet.

Ανεξάρτητα από τη διαδικασία αποστολής συστημένων επιστολών για τους «νέους» χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ, οι υφιστάμενοι χρήστες του Taxisnet μπορούν να λαμβάνουν κανονικά τους νέους κλειδαρίθμους και να ενεργοποιούν τους νέους τους κωδικούς, όπως θα έπρατταν σε κάθε άλλη περίπτωση. Εάν δεν έχουν σπεύσει να πάρουν τον νέο τους κωδικό, έχουν τώρα πια περιθώριο να το πράξουν έως 31/12/2012. Οπως έγινε γνωστό από τη ΓΓΠΣ, παρατείνεται έως το τέλος του έτους η ισχύς των εν ενεργεία κωδικών πρόσβασης για τους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ήταν εγγεγραμμένοι πριν από την έναρξη λειτουργίας του νέου Taxisnet. Η προμήθεια των νέων κωδικών μπορεί να γίνει σε όλη τη διάρκεια του 2012.

Οι συνταξιούχοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης, εκτός κι αν αποκτούν εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα. Επίσης εξαιρούνται και όσοι έχουν πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται φορολογούμενοι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ή είναι μεγάλης ηλικίας ή δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του Διαδικτύου. Στις περιπτώσεις αυτές, η υποβολή της φορολογικής δήλωσης γίνεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια εφορία.

[δημοκρατία]