Δραματικοί τόνοι από Παπανδρέου

Η  «μητέρα όλων των μαχών» για την κυβέρνηση αρχίζει αυτή την εβδομάδα, καθώς αύριο εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά την ψήφισή του από την αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου «ψήφο ευθύνης», ενώ ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος εκτίμησε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κινηθούν κατά την ψηφοφορία σε λογική «σύνθεσης».

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η υπερψήφιση του ασφαλιστικού έχει χαρακτήρα ψήφου ευθύνης απ’ όλους τους βουλευτές απέναντι στην ελληνική κοινωνία αλλά και στις επόμενες γενιές. Η προηγούμενη κυβέρνηση τίναξε όλο το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα και ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ή θα πάρουμε αποφάσεις τώρα ή πρέπει να εξηγούμε στα παιδιά μας αύριο γιατί δεν παίρνουν σύνταξη ή γιατί πρέπει να ασφαλίζονται ιδιωτικά. Και αυτό δεν θα το επιτρέψω».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «πολιτική μας επιλογή είναι να προωθήσουμε μια συγκεκριμένη τομή που βοηθάει στην εξοικονόμηση δαπανών και στον εξορθολογισμό του συστήματος: όλοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Και η απόφασή μας αφορά όλους τους μισθωτούς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών. Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες».

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έναντι του νομοσχεδίου, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι έχει «εμπιστοσύνη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι είναι ένα νομοσχέδιο που θα όφειλαν να ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές. Ιδιαίτερα εκείνοι που τα τελευταία χρόνια είχαν την ευθύνη για τη διάλυση των ταμείων».

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Σε γενικότερο επίπεδο, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και υπερασπίστηκε εκ νέου τις επιλογές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «υποσχεθήκαμε προεκλογικά μία καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα για τους Έλληνες. Μας προέκυψε όμως ως πρώτιστη προτεραιότητα η εθνική ανάγκη να σώσουμε την Ελλάδα. Το τι παραλάβαμε δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε παρέλαβε οποιαδήποτε κυβέρνηση στο παρελθόν. Δεν περιγράφεται ούτε ως “καμένη γη” ούτε ως “χάος”. Παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε τελικά το επίκεντρο της διεθνούς κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Βρεθήκαμε μπροστά στο ιστορικό δίλημμα: σωτηρία ή χρεοκοπία; Θα μπορούσαμε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, να αφήσουμε το μοιραίο να συμβεί, αφού η ευθύνη ανήκε ούτως ή άλλως στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά εμείς δεν φυγομαχήσαμε, επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο – να σώσουμε πάση θυσία την Ελλάδα. Και δεν θα απολογηθούμε γι’ αυτό».

«“Σύνθεση” και όχι “πειθαρχία”»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, μιλώντας στη «Real News», αν και παραδέχεται ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου (οι προσαρμογές στα όρια ηλικίας των μητέρων με ανήλικα παιδιά, η μετάβαση στα 60 για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και η περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης) είναι σκληρές, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τόνισε ότι «δεν μας διχάζει και δεν μας διασπά η διαφωνία», προσθέτοντας ότι «η λέξη “πειθαρχία” δεν τίθεται στο τραπέζι. Προτιμούμε τη λέξη “σύνθεση”».

Το ασφαλιστικό του Δημοσίου

Το 65ο θα είναι το έτος ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών στο Δημόσιο, σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης (ΙΚΑ) θα ενταχθούν οι νέοι διοριζόμενοι από 1/1/2011, ενώ από την 1η Αυγούστου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα καταβάλλουν εισφορά ΛΑΦΚΑ. Για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, το νομοσχέδιο ορίζει ότι η έναρξη της μεταβατικής περιόδου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών θα ξεκινήσει από 1/1/2011, ότι η εξίσωση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2013 και ότι το όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65ο έτος ηλικίας. Επίσης, ορίζεται ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου.

[City Press]