Ρύθμιση και για μικροεμπόρους

Οχι μόνο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και οι έμποροι μπορούν να προσφεύγουν πλέον στον νόμο Κατσέλη, σύμφωνα με μια σειρά αλλαγών που επιφέρει το σχέδιο νόμου «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ και άλλες διατάξεις», το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης Γ. Κουτρουμάνης στον ν. 3869/2010.

Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και έμποροι που ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα μέσα από την προσωπική τους εργασία, αποβλέποντας κυρίως στον βιοπορισμό τους. Προϋπόθεση οι οφειλές από την άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας να μην υπερβαίνουν τα 25.000 ευρώ. Ετσι, λ.χ., μπορούν να υπαχθούν στον ν. 3869/2010 επαγγελματίες, όπως μικροκαταστηματάρχες, λογιστές, ταξιτζήδες κ.ά., οι οποίοι επειδή λογίζονται από τα δικαστήρια ως έμποροι, υπάγονταν μέχρι σήμερα στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα και όχι του ν. 3869/2010, που υπερέχει σε προστασία για τον οφειλέτη, με δεδομένο ότι προβλέπει ταχύτερη απαλλαγή χρεών και προστασία της κύριας κατοικίας.

 

Μεταξύ των υπολοίπων αλλαγών ορίζεται ότι το ποσό ανά ατομικό τραπεζικό λογαριασμό που δεν μπορεί να κατασχεθεί φθάνει στα 1.500 ευρώ και σε 2.000 ευρώ για κοινό, ενώ είναι προαιρετική πριν από την κατάθεση της αίτησης η επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών.

 

Επιπλέον, η περίοδος ρύθμισης των χρεών θα ανέρχεται σε πέντε έτη και θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης.

 

Το ποσόν μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, την εξόφληση του οποίου θα πρέπει να ρυθμίσει για να την εξαιρέσει από τη ρευστοποίηση, θα μπορεί πλέον να ρυθμίζεται μέχρι και 35 έτη.

 

Τέλος, στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής η περίοδος αναμονής για απαλλαγή από τα χρέη μπορεί με απόφαση του δικαστηρίου να περιοριστεί στα τρία έτη.

[dimokratianews.gr]