Ρετρό εικόνες και μελωδίες σε μια μοναδική μουσική βραδιά στο Ωδείο Ρεθύμνου
Το φιλόμουσο κοινό του Ρεθύμνου είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο μέσα από μια νοσταλγική μουσική παράσταση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Διαδόσεως Καλών Τεχνών και το Ελληνικό Ωδείο Ρεθύμνου το Σάββατο 17 Μαρτίου.
Η παράσταση ήταν αφιέρωμα στη ζωή και το έργο τριών Ελλήνων μουσικοσυνθετών του Αττίκ, του Μιχάλη Σουγιούλ και του Κώστα Γιαννίδη που έζησαν στις αρχές και στα μέσα περίπου του προηγούμενου αιώνα και που ο καθένας από τη σκοπιά του συντέλεσε στην εξέλιξη του Ελληνικού τραγουδιού, χαρίζοντάς μας μοναδικές συνθέσεις που εξακολουθούν να μας μεταδίδουν μνήμες και συγκινήσεις μιας εποχής που μέσα στις δυσκολίες της έκρυβε μια αυθεντική ποιότητα ζωής.
Η βραδιά ήταν ένα κράμα αφηγηματικού βιογραφικού λόγου -που περιέγραψε τους κυριότερους σταθμούς της ζωής των τριών αλησμόνητων τραγουδοποιών- με επιλεγμένα μουσικά δημιουργήματά τους, που συνδέθηκαν πολύ όμορφα με αρμονικές χορευτικές φιγούρες και σκηνικές αναπαραστάσεις εκείνης της εποχής.
Όλες αυτές οι μοναδικές νοσταλγικές εικόνες ξετυλίχτηκαν μπροστά μας μέσα από ένα εκλεπτυσμένα απλό ρετρό ντεκόρ, με την άριστη εκτέλεση της κ. Ελένης Περπιράκη στο πιάνο -στις μουσικές διασκευές του Θανάση Παπαθανασίου, την υπέροχη φωνή της κ. Κατερίνας Χριστουλάκη στο τραγούδι, την όμορφη αφήγηση του Δημήτρη Καζιάλε στα κείμενα της Ζωής Φωτάκη-Παπαδάκη και το χορευτικό ντουέτο των Κώστα Μανωλεσάκη και Μαρίας Μοσχάκη.
Οι τρεις σημαντικοί μουσικοί αστέρες που έλαμψαν στο Ελληνικό στερέωμα μας άφησαν κληρονομιά μια απίστευτη παρακαταθήκη λυρικών- ρομαντικών τραγουδιών και συνθέσεων που συμβολίζουν την αέναη μουσική αύρα της εποχής τους και εξακολουθούν να μας χαρίζουν ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα ευχάριστες στιγμές, όποτε έχουμε την ευκαιρία να τα ακούμε και να τα σιγοψιθυρίζουμε χωρίς καν να γνωρίζουμε τους δημιουργούς τους.
Τα τραγούδια τους και οι μουσικές δημιουργίες τους αποτελούν ατράνταχτες αποδείξεις εμπνευσμένων και άριστα καταρτισμένων μουσικών ταλέντων. Ποιος δεν έχει συνδέσει το γνωστό τραγούδι «Ζητάτε να σας πω» με τον Αττικ, ο οποίος το έγραψε στα καμαρίνια της «Μάντρας» του εντός 10 λεπτών. Ο Αττίκ που δημιούργησε ευρωπαϊκά μουσικά ακούσματα με στίχους ελληνικούς και μας άφησε παρακαταθήκη τραγούδια όπως: «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά», την «παπαρούνα», το «είδα μάτια» κ.ά.
Ο Μιλάλης Σουγιούλ καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Τον χαρακτήριζε ένα πηγαίο ταλέντο και μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης που τον αξίωσε να συνθέσει πάρα πολλά τραγούδια και να επενδύσει μουσικά αρκετές επιθεωρήσεις και ταινίες. Θεωρείται ο «πατέρας» του αρχοντορεμπέτικου με χαρακτηριστικό το πρώτο τραγούδι του είδους «το τραμ το τελευταίο» σε στίχους του Α. Σακελάριου. Άλλες γνωστές συνθέσεις του είναι τα τραγούδια: «Πάμε σαν άλλοτε» και «άστα τα μαλλάκια σου» σε στίχους του Α. Σακελάριου και Χ. Γιαννακόπουλου, «ας ερχόσουν για λίγο» σε στίχους του Μ. Τραϊφόρου, «Ζεχρά» του Αιμ. Σαββίδη και πολλά άλλα. Το τραγούδι του «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» σε στίχους του Μίμη Τραϊφόρου και άλλα πατριωτικά τραγούδια ερμηνευμένα από την αξέχαστη Σοφία Βέμπο συντρόφευαν και εμψύχωναν τους Έλληνες στρατιώτες στο ιστορικό έπος του ‘40.
Ο Κώστας Γιαννίδης γεννήθηκε στη Σμύρνη και η μουσική του παιδεία βασίστηκε στη δημοτική μουσική. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία όπου τελείωσε την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου, ολοκληρώνοντας τις κλασσικές μουσικές σπουδές του, και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1931. Υπήρξε σπουδαίος ποιητής και μουσουργός, ασχολήθηκε με το μουσικό θέατρο, έλαβε μέρος σε φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού, έχει γράψει μουσικές επενδύσεις ταινιών της εποχής. Τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο του Φεστιβάλ Μεσογειακού τραγουδιού της Βαρκελώνης με το τραγούδι του «Ξύπνα αγάπη μου», που ερμήνευσε η Νανά Μούσχουρη το 1960 και άλλα βραβεία λίγο πριν αποσυρθεί οριστικά από την Ελληνική μουσική σκηνή, επιλέγοντας να ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του διακριτικά στο περιθώριο. Πέθανε ξεχασμένος από τους πολλούς στις 17 Ιανουαρίου 1984. Η μουσική του είναι απλή και αρμονική και γνωστά τραγούδια του είναι επίσης τα: «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου», «θα ξανάρθεις» σε στίχους του Α. Σακελάριου, «πόσο λυπάμαι» σε στίχους του Β. Σπυρόπουλου, «χτες το βράδυ» σε στίχους του Δ. Γιαννουκάκη κ.ά.
Τέλος δεν πρέπει να παραλείψουμε την αναφορά που έγινε στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έχει πει για το έργο των Μ. Σουγιούλ και Κ. Γιαννίδη ότι η μουσική τους αποτελεί το θεμέλιο λίθο του σύγχρονου Ελληνικού τραγουδιού και ότι οι μελωδίες τους αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι και της δικής του έμπνευσης και δημιουργίας.
Αυτή η εξαίσια μουσική βραδιά έκλεισε με το τραγούδι «Λες και ήταν χθες…» του Κ. Γιαννίδη σε στίχους του Α. Σακελάριου, με όλο το κοινό να το σιγοψιθυρίζει μαζί με την Κατερίνα συνεπαρμένο και κατενθουσιασμένο.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές αυτής της υπέροχης παράστασης, που μας έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουμε στοιχεία από τις ζωές των τριών αυτών μουσουργών, συνδέοντάς τους στη μνήμη μας με το ήδη γνωστό σε εμάς έργο τους, και ευχόμαστε και στο μέλλον να οργανώσουν και να μας χαρίσουν εξίσου πρωτότυπες και μοναδικές μουσικές αναδρομές.