Επέκταση του βιολογικού Χανίων με δυναμικότητα για 170.000 κατοίκους

Τον δρόμο για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού του Κουμπελή, ώστε να εξυπηρετεί περισσότερους κατοίκους, ανοίγει σύμβαση, η οποία υπογράφτηκε χθες στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.


Η  σύμβαση υπογράφτηκε μεταξύ της αντιπροέδρου του Δ.Σ. της Επιχείρησης, Νίκης Αποστολάκη και του νόμιμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας ΕΤΕΡ Α.Ε., Σπυρίδωνος Κολοβού, για την εκτέλεση του έργου: «Αύξηση Δυναμικότητας Ε.Ε.Λ. Χανίων κατά 10.000 κατοίκους – Υποέργο: Βελτίωση Αναερόβιας Χώνευσης Ε.Ε.Λ. Χανίων».
Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από Εθνικούς Πόρους, συνολικού ύψους 945.326,43 ευρώ (με Φ.Π.Α.) και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 15 μήνες από σήμερα.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου πρόκειται να συμβάλει ουσιαστικά στην πιο αποτελεσματική λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Χανίων, μέσω της αναβάθμισης της επεξεργασίας της παραγόμενης λάσπης, αλλά και της ικανότητάς της να δεχθεί στο άμεσο μέλλον τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο λυμάτων, μέχρι την ολοκλήρωση της αναμενόμενης επέκτασης της εγκατάστασης για την εξυπηρέτηση 170.000 ισοδύναμων κατοίκων, έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. και πρόκειται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2012.
Με την αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Χανίων ενισχύουμε και διασφαλίζουμε ακόμα περισσότερο τη φροντίδα του ευρύτερου χερσαίου και υδάτινου οικοσυστήματος της περιοχής μας, δηλαδή στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων.

Διεθνές συνέδριο για επεξεργασία λυμάτων
Σε προτεραιότητα θέτει η Περιφέρεια Κρήτης το θέμα των βιολογικών καθαρισμών όπως επισημάνθηκε στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Υπερ-επεξεργασία και Επαναχρησιμοποίηση Λυμάτων» που ξεκίνησε χθες στο Ηράκλειο. Στην αξιοποίηση και ενίσχυση των στρατηγικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της Κρήτης στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον καθώς επίσης στην έρευνα και τεχνολογία που αποτελούν -όπως είπε- τη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης για την Κρήτη του μέλλοντος, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, κηρύσσοντας το πρωί τις εργασίες  του συνεδρίου.
Στο συνέδριο που οργανώνουν η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, το Πολυτεχνείο και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, συμμετέχουν περισσότεροι από 200 Ελληνες και ξένοι σύνεδροι – επιστήμονες. Ο περιφερειάρχης Κρήτης στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι «στην Περιφέρεια Κρήτης έχουμε θέσει ψηλά στην ατζέντα μας χρονίζοντα θέματα που έχουν άμεση επίπτωση στο περιβάλλον και μεθοδεύουμε την οριστική λύση τους, όπως τη διαχείρηση των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο και τους βιολογικούς καθαρισμούς».

[Χανιώτικα Νέα]

ΣΧΟΛΙΟ

Δυσθεώρητα τα νούμερα αφου 170.000 είναι αριθμός πολυ παραπάνω απο τους μόνιμους κατοίκους του Νομού ολόκληρου !! Δεδομένου ότι πολλα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν δικους τους βιολογικούς και δεδομένου ότι λειτουργεί ο βιολογικός της ΔΕΥΑΒΑ που εξυπηρετεί φανταζόμαστε το 80 % της δυναμικότητας των ξενοδοχείων του βορείου μετώπου και ενω έχουν δρομολογηθεί οι βιολογικοί Κισάμου και Παλαιόχωρας, απορούμε γιατί η επέκταση;;
Απ’την άλλη οι νέοι λογαρισμοί της ΔΕΥΑΧ ανταγωνίζονται αυτους της ΔΕΗ.
Μήπως βρήκαμε “εύκολη” πηγή κέρδους και κάνουμε έργα εκ του ασφαλούς ενω η ΔΕΥΑΧ ακόμα χρωστάει ; Μήπως η προεκλογική περίοδος έχει να κάνει με την εισροή χρήματος και τη διενέργεια μεγάλης εργολαβίας ;;  Δεν είναι απορίας άξιο ότι όλα τα έργα στα Χανιά πάνε πίσω και ο βιολογικός πάει ρολόϊ;;

Ο Αδιάκριτος του ΧΝ+Μ