«Τείχος προστασίας» 1 τρισ. ευρώ θέλει το Παρίσι
Η Γαλλία θέλει να φτάσει περίπου στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το τείχος προστασίας κατά της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη, η ενίσχυση του οποίου πρόκειται να συζητηθεί την Παρασκευή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.
Η Γαλλία θέλει να φτάσει περίπου στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το τείχος προστασίας κατά της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη, η ενίσχυση του οποίου πρόκειται να συζητηθεί την Παρασκευή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.
«Αυτή είναι η θέση που υποστηρίζω εξ ονόματος της Γαλλίας», δήλωσε ο Μπαρουέν στο τηλεοπτικό κανάλι BFM Business, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία από καιρό αντιδρά σε οποιαδήποτε ενίσχυση, έχει κάνει λόγο μόνο για ένα ταμείο περίπου 700 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Το τείχος προστασίας είναι κάτι σαν τα πυρηνικά στο στρατιωτικό επίπεδο, είναι φτιαγμένο για να μην χρησιμοποιηθεί, είναι η αποτροπή», εξήγησε ο υπουργός την παραμονή μιας συνόδου με τους ομολόγους του της ευρωζώνης στην Κοπεγχάγη.
«Επιθυμούμε φυσικά να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερο», πρόσθεσε, διότι «όσο πιο ψηλό είναι το τείχος προστασίας, τόσο λιγότερος κίνδυνος υπάρχει οι ευάλωτες χώρες να δεχθούν τις επιθέσεις των αγορών, σε κάθε περίπτωση των κερδοσκόπων».
Σύμφωνα με τον Φρανσουά Μπαρουέν θα υπάρξουν «ακόμη μερικές συζητήσεις αύριο, αλλά έχουμε προχωρήσει αρκετά, πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης συστήνει ο ΟΟΣΑ
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη της ευρωζώνης να ενισχύσουν τον μηχανισμό διάσωσης και κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ «για αρκετό χρονικό διάστημα» και τα υπόλοιπα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.
Σύμφωνα πάντως με προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να αυξήσουν τη συνδυασμένη κεφαλαιακή ισχύ των δύο ταμείων διάσωσης – EFSF και ESM – και να επισπεύσουν περαιτέρω την καταβολή κεφαλαίων για τον ESM.
Το προσχέδιο της ανακοίνωσης, που θα εκδώσουν αύριο οι υπουργοί, το οποίο εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι η συνδυαστική δανειοδοτική ικανότητα των δύο ταμείων θα αυξηθεί στα 700 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2013, ενώ δίνεται η δυνατότητα αύξησης των κεφαλαίων στα 940 δισ. ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
«Από τα μέσα του 2013, η ανώτατη χρηματοδοτική ισχύς του ESM θα είναι 500 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα EFSF, η συνδυασμένη ανώτατη χρηματοδοτική ισχύς του ESM και του EFSF θα οριστεί στα 700 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά τα μέσα του 2013», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Η ανακοίνωση θα λέει επίσης ότι εάν απαιτηθεί η διάσωση κάποιας χώρας της ευρωζώνης αυτή θα καλυφθεί από τον ESM, αφού θα τεθεί σε πλήρη ισχύ τον Ιούλιο, και όχι από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF, του οποίου η ισχύς λήγει τον Ιούλιο του 2013.
«Ο ESM θα είναι το βασικό εργαλείο για την χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων από τον Ιούλιο του 2012», αναφέρει το προσχέδιο και σημειώνει πως «ο EFSF, κατά κανόνα, θα παραμείνει ενεργός για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που ξεκίνησαν πριν από αυτήν την ημερομηνία».
tvxs