“Βόμβα” Χατζηδάκη για “τεχνητή αύξηση” του ΕΣΠΑ

Βόμβα Χατζηδάκη για τεχνητή αύξηση του ΕΣΠΑΕπίθεση στην κυβερνήση εξαπέλυσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης για «τεχνητή αύξηση» στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, υποστηρίζοντας πως η ενίσχυσή τους οφείλεται σε παρεμβάσεις όπως η αναδρομική αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης από την Κομισιόν και το «παρκάρισμα πόρων σε ταμεία χαρτοφυλακίου».

Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, ο βουλευτής αναφέρει πως «οι ρυθμοί απορρόφησης που παρουσιάζει το ΕΣΠΑ είναι χαμηλοί, σε μια εποχή που η χώρα έχει ανάγκη από ενίσχυση της ρευστότητας και της ανάπτυξης με κάθε τρόπο».
«Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά απορρόφησής του εμφανίζονται τεχνητά αυξημένα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική» υποστηρίζει, λέγοντας πως αυτό «το αισθάνεται πρώτη από όλους η ίδια η αγορά».

Συγκεριμένα, ο Κ.Χατζηδάκης αποδίδει την αύξηση σε «δύο ειδών παρεμβάσεις». Η πρώτη, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά «στην αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 85% αναδρομικά από το 2007 και σε 95% από τον Δεκέμβριο του 2011 για τις χώρες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δημοσιονομικά προβλήματα» και η δεύτερη το «”παρκάρισμα” πόρων σε Ταμεία Χαρτοφυλακίου, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, το JEREMIE και το ΕΝΑΛΙΟ, που αύξησε τεχνητά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, χωρίς τα σχετικά κονδύλια να διοχετευθούν στην αγορά».

Ο βουλευτής κατηγορεί την κυβέρνηση για διοικητικό έλλειμμα -αναφέροντας ως παράδειγμα την εναλλαγή τριών διαφορετικών εποπτεύοντων υπουργών- και αναβλητικότητα στην επιθεώρηση του ΕΣΠΑ.

«Οι προεκλογικές υποσχέσεις για αναθεώρηση του ΕΣΠΑ δεν υλοποιήθηκαν τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ» αναφέρει, σημειώνοντας πως «σήμερα οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν το 2005-2006, τότε δηλαδή που σχεδιάστηκε το ΕΣΠΑ, η ανάγκη για αναθεώρηση είναι περισσότερο από επιτακτική».

epikaira