Οι πιστωτικές σε… ρόλο ΣΔΟΕ

Για φοροδιαφυγή θα ψάχνουν με διασταυρώσεις τις πιστωτικές κάρτες οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Στα χέρια των αρμόδιων στελεχών έχει περιέλθει το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με πλαστικό χρήμα το 2011.

 

Οπως πληροφορούμαστε, οι διασταυρώσεις πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Η προσπάθεια θα εστιαστεί, αρχικά, για να διαπιστωθεί ποιες επιχειρήσεις έχουν αποδώσει λιγότερο ΦΠΑ από εκείνον που έχουν εισπράξει μέσω συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. Ο έλεγχος θα γίνει σε αντιπαραβολή με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, που οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν. Εκεί, εκτιμούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

 

Οι συσκευές POS που διαθέτει κάθε επιχείρηση για να εισπράττει πλαστικό χρήμα και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του κάθε κατόχου πιστωτικής κάρτας που καταγράφεται σε αυτές θα αποτελέσουν το δεύτερο πεδίο διασταύρωσης στοιχείων, αυτή τη φορά για τα φυσικά πρόσωπα.

 

Σκοπός της ΓΓΠΣ είναι να διαπιστώσει σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες που έχουν κάνει εκτεταμένη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας και ταυτόχρονα έχουν δηλώσει πολύ μικρά ποσά, ως ετήσιο εισόδημα, στη φορολογική τους δήλωση. Στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος θα επικεντρωθεί σε συναλλαγές που αφορούν κυρίως το λιανικό εμπόριο, καθώς εκεί έχει εντοπιστεί ότι μπορεί να βρεθούν πολίτες που φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Επίσης, μέσω αυτής της διαδικασίας εκτιμάται ότι μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια περιπτώσεις μαύρου χρήματος.

 

Η διαδικασία ελέγχων μέσω στοιχείων από πιστωτικές κάρτες έχει ξεκινήσει υπό την πλήρη καθοδήγηση και τις… ευλογίες της τρόικας και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με σημαντικά ποσοστά επιτυχίας και γι’ αυτό προτάθηκε η αντιγραφή του μοντέλου και η εφαρμογή του και στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να αυξήσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ, εξετάζει πλέον σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί δυνατό να αποδίδεται άμεσα στο Δημόσιο, εάν η συναλλαγή γίνεται μέσω πιστωτικής κάρτας.

 [dimokratianews.gr]