ΟΧΙ σε ένα εκατ. δολάρια απο τον «ευφυέστερο άνθρωπο στον κόσμο»!

Την απόφασή του να μην αποδεχθεί το βραβείο Χιλιετίας του Ινστιτούτου Μαθηματικών Clay, το οποίο του απονεμήθηκε τον Μάρτιο και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ανακοίνωσε χθες ο ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν. Ο Ρώσος μαθηματικός απέκτησε παγκόσμια φήμη λύνοντας τη λεγόμενη «εικασία του Πουανκαρέ», ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα μαθηματικών που διατυπώθηκαν ποτέ, και μετά εξαφανίστηκε στην Αγία Πετρούπολη.

Την Πέμπτη δήλωσε ότι απέρριψε χρηματικό βραβείο ύψους ενός εκατ. δολαρίων που του απένειμε το αμερικανικό Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι. «Αρνήθηκα», δήλωσε ο Πέρελμαν. «Είχα πολλούς λόγους που επέβαλλαν να δεχθώ το έπαθλο και εξίσου πολλούς που επέβαλλαν να το απορρίψω. Γι’ αυτό χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός μέχρι να αποφασίσω», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Η «εικασία ή υπόθεση του Πουανκαρέ» πήρε το όνομά της από τον Ανρί Πουανκαρέ. Πρόκειται για μια μαθηματική υπόθεση σύμφωνα με την οποία κάθε τρισδιάστατος χώρος χωρίς οπές είναι στην πραγματικότητα μία σφαίρα. Το 2003, ο δρ Πέρελμαν ανήρτησε στο Ιντερνετ μια σειρά μελετών υποστηρίζοντας ότι είχε καταφέρει να αποδείξει την ορθότητα της υπόθεσης αλλά και ένα άλλο μαθηματικό πρόβλημα που είχε θέσει ο μαθηματικός του Κορνέλ, Γουίλιαμ Θέρστον. Βάση για τη λύση του υπήρξαν οι προσεγγίσεις του μαθηματικού Ρίτσαρντ Χάμιλτον του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Υστερα από σύντομη περιοδεία στις ΗΠΑ, κατά την οποία δεν έδωσε ούτε μία συνέντευξη, ο δρ Πέρελμαν επέστρεψε στη Ρωσία, αφήνοντας τους μαθηματικούς να ελέγξουν κατά πόσον οι λύσεις του ήταν ορθές.

Παραιτήθηκε από τη θέση του στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Στεκλόφ, μετακόμισε στο σπίτι της μητέρας του και σταμάτησε να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο.

Το 2006, κατέστη σαφές ότι ο δρ Πέρελμαν είχε πράγματι επιλύσει την «εικασία του Πουανκαρέ». Ετσι βραβεύθηκε με το πιο σημαντικό βραβείο μαθηματικών, το παράσημο Φιλντς στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαθηματικών στη Μαδρίτη, αλλά δεν εμφανίστηκε να το πάρει. Ο Πέρελμαν στη συνέχεια αρνήθηκε να λάβει το χρηματικό βραβείο του Ινστιτούτου Κλέι υποστηρίζοντας ότι το δικαιούτο εξίσου ο δρ Χάμιλτον.

[2810.gr]