Μουσική βραδυά σάζι στο θέατρο Κυδωνία

«Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΣΑΖΙ»

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΡΤΟΥΟΖΟ ΤΟΥ ΣΑΖΙ

ΤΖΙΧΑΝ ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ (ΤΣΙΚΟ) 

Ο Τζιχάν Τούρκογλου (Τσίκο), δεξιοτέχνης του σάζι, από την Κωνσταντινούπολη, θα παίξει στο Θέατρο Κυδωνία, Υψηλαντών 12, Χανιά, την Παρασκευή 23 Μαρτίου και ώρα 9.00 μμ., ακουστικά βιρτουόζικα κομμάτια και παραδοσιακά τραγούδια από διαφορετικές περιοχές και πολιτισμούς της Τουρκίας.

Θα ακούσουμε τραγούδια Alevi-Bektashi, τραγούδια από τη Μαύρη Θάλασσα (Πόντο), τη Θράκη, τη Μικρά Ασία και την ανατολή, διάφορα είδη παραδοσιακών χορών, όπως καρσιλαμά, Halay, Horon, ζεϊμπέκικο, καθώς επίσης αυτοσχεδιασμούς (ταξίμια) και δικές του συνθέσεις με διαφορετικές τεχνικές παιξίματος στο σάζι.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Κρατήσεις θέσεων: 28210  92395

Πληροφορίες:  cihan_turkoglu@yahoo.com    /   6906 421 851

Β Ι Ο Γ ΡΑΦ Ι Κ Ο  Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ΤΟΥ Τ Ζ Ι Χ Α Ν  Τ Ο Υ Ρ Κ Ο Γ Λ Ο Υ  ( Τ Σ Ι Κ Ο )

Γεννήθηκε στην Τουρκία και ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι σε ηλικία 14 χρονών παίζοντας σάζι (μπάγλαμα) και παραδοσιακή τούρκικη μουσική. Στα 17 του απέσπασε το τρίτο βραβείο σε τοπικό διαγωνισμό παραδοσιακού τραγουδιού, και στα 18 του εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει κλασικό τσέλο στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών, συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις και πραγματοποίησε διάφορες εμφανίσεις παρουσιάζοντας την τούρκικη παραδοσιακή μουσική, ενώ συμμετείχε και σε πολυάριθμα διεθνή πρότζεκτ ως μουσικός διευθυντής και ως συνθέτης. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει και συνεργασία με διαφορετικές  μορφές τέχνης όπως το θέατρο, ο χορός, η ποίηση.

Το καλοκαίρι του 2005 συμμετείχε στο Μουσικό Εργαστήρι Σύνθεσης και Ερμηνείας στα Κύθηρα, μέσα στα πλαίσια του οποίου έκανε μια ειδική παρουσίαση-διάλεξη πάνω στο ζεϊμπέκικο (ιστορία, κοινωνία, ιεραρχία, ένδυση, μουσική και χορός). Επιπλέον, ως μουσικός διευθυντής, οργάνωσε και παρουσίασε στο Ιζμίτ (Τουρκία) το δικό του προσωπικό πρότζεκτ, στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες από Τουρκία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Γαλλία και το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ως δεξιοτέχνης του σάζι (μπάγλαμα) έχει πραγματοποιήσει σόλο εμφανίσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Γαλλία.

Σπούδασε σάζι (μπάγλαμα) για ένα χρόνο με τον Μεχμέτ Ερενλέρ, ενώ παράλληλα κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο ωδείο, εμφανίστηκε και ως τσελίστας σε πολλές συναυλίες. Το χρονικό διάστημα 2004-2007 με τη δική του τζαζ μπάντα, παρουσίασε επίσης πρωτότυπες συνθέσεις του σχήματος σε διάφορες συναυλίες (ετήσιο Φεστιβάλ Τζαζ της Κωνσταντινούπολης). Το 2007 συμμετείχε ως σύμβουλος και ξεναγός στην παραγωγή ενός ελληνικού ντοκυμαντέρ με θέμα το ζεϊμπέκικο.

Μπορείτε να δείτε ένα σύντομο βίντεο του καλλιτέχνη στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://arxediamedia.blogspot.com/2007/10/trendy.html