Η έκθεση του ΔΝΤ και η προτάσεις του για την Ελλάδα

ΔΝΤ: Νέες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα

Στη διάθεση του κοινού τέθηκε χθες, Σάββατο, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του για την Ελλάδα.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ ότι η μη “αυστηρή τήρηση” της δανειακής σύμβασης ύψους 28 δισ. ευρώ θα οδηγήσει τη χώρα μας σε “άτακτη έξοδο” από την Ευρωζώνη.

Στη συνέχεια, δεν αποκλείεται η συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο PSI στην περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια προβλέπεται να γίνει “σταδιακά”, ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα 8-21 δισ. ευρώ για το 2015 και το α’ τρίμηνο του 2016.

Η “βαθιά ύφεση” αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2013 και να γνωρίσει μία “ήπια κυκλική ανάκαμψη” την περίοδο 2014 – 2017.

Επιπλέον, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 υπολογίζεται να είναι της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020.

Οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις για την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ πρέπει, σύμφωνα με την έκθεση, να γίνουν στο φορολογικό σύστημα Ως προτεραιότητες προβάλλεται η πάταξη της φοροδιαφυγής, η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ζημιογόνων δημόσιων εταιριών και οι περικοπές στο δημόσιο. Το ΔΝΤ αναγνωρίζει, πάντως, ότι η επιβολή νέων φόρων θα έθετε “νέα εμπόδια” στην ανάκαμψη.

Τέλος, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει κενό 15-20% που πρέπει να κλείσει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.