Τα “Επίκαιρα” αποκαλύπτουν τον “Πλούτο” της Ελλάδας
Μεγάλο αφιέρωμα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας με τις απόψεις μεγάλο αφιέρωμα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας με τις απόψεις των ειδικών, των ανθρώπων που γνωρίζουν καλά τις προοπτικές και με αναλύσεις, έρευνα και ρεπορτάζ έγκυρων δημοσιογράφων.
Η έρευνα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας που παρουσιάζουν τα «Επίκαιρα» σε αυτό το τεύχος επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί γνωρίζουν ή υποψιάζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, την επαλήθευση του οποίου, όμως, όλοι αναζητούν με μεγαλύτερη ένταση τώρα, μετά την εθνική καταστροφή που μας χτύπησε: Ότι η χώρα διαθέτει μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες έχουν μείνει ανεκμετάλλευτες. Η μη αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων οφείλεται σε ένα συνδυασμό ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού, διαφθοράς και διαπλοκής τμήματός του με εγχώρια και αλλοδαπά συμφέροντα, πρακτόρευσης του συστήματος από ξένες δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν λόγο να θέλουν την Ελλάδα αυτόνομη και αυτοδύναμη, «ωχαδερφισμού» των Ελλήνων και εθισμού τους στη λογική της «αρπαχτής» και της ήσσονος προσπάθειας.
Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει από επίσημους φορείς στην Ελλάδα, οι μελέτες που παρέμεναν κλειδωμένες στα συρτάρια – γιατί άραγε; -, και που φανερώνουν ότι τα ορυκτά μας ήταν αρκετά για να μην ζητήσουμε ποτέ «βοήθεια» από την τρόικα.
Ο τομέας του ορυκτού πλούτου μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και για τη συνολική γεωστρατηγική και γεωοικονομική αναβάθμιση της.
Τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί:
– Ο κ. Αντώνης Φώσκολος, Ομότιμος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, και Ομότιμος Ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Καναδικής Κυβέρνησης με έδρα το Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου στο Κάλγκαρυ, Αλμπέρτας αναλύει την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. Προχωρεί δε σε αποτίμηση των κοιτασμάτων βάσει των γεωφυσικών μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, και προκύπτει πως η αξία των αποθεμάτων είναι πέρα από κάθε προσδοκία….
Παράλληλα, ο Καθηγητής Γεωλογίας του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Dr. rer. nat. Εμμανουήλ Μανούτσογλου μοιράζεται μαζί μας τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών που έγιναν στην Κρήτη για την ύπαρξη υδρογονανθράκων, ενώ ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) – που είναι και ο μοναδικός φορέας που έχει προχωρήσει σε έρευνα στην περιοχή του Καστελόριζου – εξηγεί τα μοναδικά ευρήματά τους στην περιοχή, που την καταστούν σπουδαίας γεωστρατηγικής σημασίας. Επιπλέον, ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αβραάμ Ζεληλίδη παρουσιάζει τι πολύτιμο «κρύβεται» στο Ιόνιο Πέλαγος.
Τέλος, αποκαλύπτουμε γιατί το υπέδαφος της χώρας μας όσον αφορά στα βιομηχανικά και μεταλλικά ορυκτά αποτελεί ένα ανεξάντλητο θησαυρό που δεν εκμεταλλευθήκαμε ποτέ σωστά και οργανωμένα μέχρι σήμερα, βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι Καθηγητές Ορυκτολογίας – Κοιτασματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ανανίας Τσιραμπίδης και Ανέστης Φιλιππίδης.
– Ο Κώστας Χαρδαβέλλας μας αποκαλύπτει επίσης ότι πριν από εβδομήντα τέσσερα χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε την πρώτη άδεια για «έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του ελληνικού υπεδάφους» σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων. Πριν από εβδομήντα τέσσερα χρόνια κάποιοι γνώριζαν πού υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα και μπήκαν στη διαδικασία να επενδύσουν τεράστια ποσά για τον εντοπισμό και την αξιοποίησή του. Οι πρώτες έρευνες, το 1938 (!), από την αμερικανική εταιρεία W.G. Helis του Ελληνοαμερικανού Βασίλη Χέλη, ξεκίνησαν από το Κατάκολο της Ηλείας αλλά διεκόπησαν για «άγνωστους λόγους».
Από τότε δόθηκαν αρκετές άδειες για έρευνες. Για τις περισσότερες δεν μάθαμε ποτέ τα αποτελέσματα, αφού ένα «αόρατο χέρι» φρόντιζε είτε να τις σταματήσει πριν ολοκληρωθούν είτε να εξαφανίσει τις σχετικές μελέτες.
Τι συνέβη όμως τη μαύρη περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών;
– Στο ρεπορτάζ του Γιάννη Συμεωνίδη για τα «Επίκαιρα» αποκαλύπτεται ότι τουλάχιστον 500 τόνοι χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα «περιμένουν υπομονετικά» την εξόρυξή τους, για να «προσφέρουν» μια αναπτυξιακή ανάσα στη χώρα μας σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο! Όπως αποδεικνύεται και από σχετικές έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στη Χαλκιδική, στη Ροδόπη και στον Έβρο υπάρχουν κοιτάσματα ικανά να ενισχύσουν το δημόσιο ταμείο αλλά και να δώσουν δουλειά σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, άνεργους συμπολίτες μας. Τα «Επίκαιρα», μάλιστα, είναι σε θέση να γνωρίζουν πως χρυσός είναι πολύ πιθανό να βρεθεί και σε αρκετά ακόμα ανεξερεύνητα σημεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Εφόσον, βεβαίως, το επιτρέψουν η ελληνική γραφειοκρατία και οι ενστάσεις τοπικών κοινωνιών και ορισμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων…
Το μεγάλο αφιέρωμα που επιμελήθηκε η Όλγα Τάντου για τα «Επίκαιρα» καταδεικνύει ότι ο τομέας του ορυκτού πλούτου μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και για τη συνολική γεωστρατηγική και γεωοικονομική αναβάθμιση της.
Διαβάστε ακόμη στα «Επίκαιρα»:
– Τη μεγάλη έρευνα για την ανεξέλεγκτη φτώχεια που πλήττει 3.000.000 Έλληνες, σε επιμέλεια της Μαρίας Δεληθανάση.
– Τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
– Τη συνέντευξη του «Έλβις Πρίσλεϊ» της φιλοσοφίας Σλαβόι Ζίζεκ, στην Κατερίνα Κιτίδη και τον Άρη Χατζηστεφάνου, που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί το πειραματόζωο για το νέο πολιτικό μοντέλο που θα εφαρμοσθεί στην Ευρώπη.
– Το άρθρο του Άγγελου Μόσχοβα για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τη «φιλοσοφία» Βενιζέλου.
– Το ρεπορτάζ του Μανόλη Κοττάκη για το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ.
– Το άρθρο του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Παπανικολάου για την ανικανότητα απορρόφησης και διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.