ΑΠΕ: τα τρία μεγάλα έργα στην Κρήτη – «Όχι» σε απέραντο ενεργειακό εργοστάσιο
Τρία μεγάλα έργα ΑΠΕ στην Κρήτη ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
Πρόκειται για δύο αιολικά πάρκα, με διασύνδεση στο εθνικό σύστημα μέσω υποβρύχιου καλωδίου και για έναν ηλιοθερμικό σταθμό στη θέση Φουρνιά, στη Σητεία Λασιθίου.
Τα έργα αυτά αναμένεται να καλύψουν την υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και να περιορίσουν το ιδιαιτέρως υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής στο νησί η οποία αυτή τη στιγμή διεξάγεται από πεπαλαιωμένες μονάδες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο μαζούτ και ντίζελ.
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του real.gr την κατασκευή του ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 MWθα αναλάβει η εταιρεία Solar Power Plant Lassithi ΕΠΕ. Ο σταθμός αναμένεται να παράγει ετησίως 180.000 μεγαβατώρες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι ηλιοθερμικές μονάδες σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά έχουν έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, ενώ απαιτείται 40% μικρότερη εδαφοκάλυψη για να παραχθεί η ίδια ενέργεια.
Τα δύο αιολικά πάρκα, που βρίσκονται στη φάση της αδειοδότησης, έχουν αναλάβει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ το ένα και η ELICA Group, του ομίλου Κοπελούζου, το δεύτερο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το πρώτο αφορά την τοποθέτηση σειράς 33 συστοιχιών ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, που θα εκτείνονται και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Εχει προϋπολογισμό 2,46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% θα διατεθεί για την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου.
Το δεύτερο έργο, με προϋπολογισμό 1,99 δισ. ευρώ, εντάσσεται στο σχέδιο της εταιρείας Κρήτη, Πράσινο Νησί και περιλαμβάνει την εγκατάσταση 36 συστοιχιών, συνολικής ισχύος 1.005 MW.
Την ώρα που δρομολογούνται αυτές οι εξελίξεις δεν λείπουν οι αντιδράσεις τόσο από φορείς όσο και από βουλευτές του νησιού.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, κατέθεσε επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα: «Ν’ αποτραπεί η μετατροπή της Κρήτη σε απέραντο ενεργειακό εργοστάσιο. Αναγκαία η διατήρηση της φυσιογνωμίας του νησιού» με την οποία ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Τι θα πράξετε ώστε να αποτραπεί μια τέτοια καταστροφική για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη τη χώρα εξέλιξη; Σε ποιο χώρο θα αναπτυχθούν, με ποιους χρηματοδοτικούς πόρους και με ποιες πολιτικές θα προστατεύσετε, θα ενισχύσετε και θα προωθήσετε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (τουρισμός, πρωτογενής τομέας κλπ);
2. Θα προχωρήσετε, έστω και τώρα, στον αναγκαίο αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό που θα συνεκτιμά τις ανάγκες όλων των παραγωγικών τομέων, την ενεργειακή αυτάρκεια και την προστασία του περιβάλλοντος; Με ποιο τρόπο θα προστατέψετε βασικά κοινωνικά αγαθά όπως την πρόσβαση στην ενέργεια και το νερό, στις συνθήκες ασύδοτης και χωρίς όρια εκμετάλλευσής τους, μέσω της ιδιωτικοποίησής τους, που επιβάλλει η πολιτική σας;
Η ερώτηση πρόκειται να συζητηθεί την Πέμπτη 15.03.2012, το πρωί.