Ρεθυμνιώτης Κροίσος πίσω από την Ουκρανο-Κρητική συνεργασία
Έκανε το όνειρό του πραγματικότητα! Κι ούτε περνούσε απ’το μυαλό του πως όταν ξεκινούσε για σπουδές στη νομική στο μακρινό Κίεβο το 1982, σήμερα 30 χρόνια μετά θα ήταν ο πιο σημαντικός ξένος οικονομικός παράγοντας στην Ουκρανία.
Δραστηριοποιείται στο χώρο του πετρελαίου, του real estate, διατηρεί επενδυτική εταιρεία με αντικείμενο το συνάλλαγμα, κάτι που τον οδήγησε στην ίδρυση τράπεζας. Δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα των τροφίμων, των μεταφορών και της ναυτιλίας και διατηρεί νομική εταιρεία.
Ο Ρεθυμνιώτης Γιάννης Λίτινας, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη στενή οικονομική συνεργασία Κρήτης και Ουκρανίας ήταν εκείνος που ζήτησε να δει για πρώτη φορά τον περιφερειάρχη Στ.Αρναουτάκη και να προσπαθήσει να δώσει σάρκα και οστά σε μια οικονομική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που μέχρι τότε «άκουγε» στον τίτλο «Ουκρανός τουρίστας» ή στο πιο χυδαίο «Ουκρανή χορεύτρια».
«Η Κρήτη είναι το καμάρι της γης, η ωραιότερη πατρίδα του κόσμου» – λέει στο Cretalive ο Ρεθυμνιώτης δικηγόρος, που από τότε που μπήκε διαμέσου της οικογένειας Βαρδινογιάννη (άνθρωπος της οποίας υπήρξε στην Ουκρανία για 23 χρόνια) στα άδυτα της οικονομικής ελίτ της χώρας, έγινε επίλεκτο μέλος της.
Στάζει μέλι για τον νυν περιφερειάρχη, καθώς λέει πως από την πρώτη στιγμή άδραξε την ευκαιρία και έλυσε προβλήματα που για άλλους ήταν σπαζοκεφαλιές ετών. «Ο κ.Αρναουτάκης άλλαξε το πώς οι Ουκρανοί βλέπουν τη χώρα μας κι αυτό δεν είναι λίγο. Δώδεκα χρόνια παιδεύομαι για να «ξεκλειδώσω» τις κρητικο-ουκρανικές σχέσεις, κι εκείνος τα κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες» – λέει ο ίδιος, και προσθέτει: «Βρήκαμε άμεση ανταπόκριση χάρη στην αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα του περιφερειάρχη που μέσα σε δύο μήνες ήρθε δύο φορές στο Κίεβο, ενώ το γεγονός πως υπήρξε ευρωβουλευτής βοηθάει τα μέγιστα, καθώς διακαής πόθος των Ουκρανών είναι να ενταχθούν την ΕΕ.».
Ο κ.Λίτινας πιστεύει πως η Ουκρανία δεν είναι απλώς ένας εταίρος για την Κρήτη, αλλά η γεωπολιτική της θέση, ως μια χώρα, που θα «παίξει» τη γέφυρα της Ευρώπης με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, την κάνει στρατηγικό παίκτη και για την Κρήτη και για τη χώρα μας.
Κομβικό σημείο για τις Κρητικο-Ουκρανικές σχέσεις θεωρεί την επίσκεψη του περιφερειάρχη του Κιέβου στο νησί μας, στα μέσα Μαΐου, που συνοδευόμενος από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, της ορθόδοξης ουκρανικής εκκλησίας και του πανειστημίου της περιοχής θα έρθουν για να κλείσουν συμφωνίες για τον τουρισμό, τα ακίνητα, τα τρόφιμα και τον τουρισμό.
«Για να δείτε πως επενδύουνε Ουκρανοί στη σχέση με την Κρήτη, σας αποκαλύπτω πως στις 2 Ιουνίου στο πρώτο παιχνίδι επί ουκρανικού εδάφους που θα γίνει στο Κίεβο για το Euro 2012, οι δύο περιφερειάρχες, Κιέβου και Κρήτης, θα συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης του θεσμού και θα στείλουν ένα μήνυμα που θα φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου».
Κι όσο για την κρίση και για το πώς βλέπει ο ίδιος μέσα από το πρίσμα ενός ανθρώπου που ζει το όνειρό του μακριά από τη χώρα μας, είναι σαφής και ξεκάθαρος. «Όταν ήρθα στην Ουκρανία, η χώρα έμπαινε σε μια βαθιά κρίση και μια απέραντη φτώχεια. Περνούσαμε τις περισσότερες ώρες της μέρας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ κάναμε δεκάδες χιλιόμετρα για να προμηθευτούμε βενζίνη όταν μαθαίναμε πως σε μια γειτονική πόλη έφτανε φορτωμένο κάποιο βυτιοφόρο.
Σήμερα η Ουκρανία «τρέχει» με 14% ανάπτυξη και η κρίση, παρ’ότι έχει αφήσει τα σημάδια της, είναι ένα μακρινό παρελθόν. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τα πάντα. Το πιστεύω πραγματικά. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, να γίνουν πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ, αν δείξουμε τη θέληση, την αποφασιστικότητα και την υπομονή που έδειξαν οι Ουκρανοί».
[cretalive.gr]