Στον εισαγγελέα οι πέντε κατηγορούμενες

Οι πέντε κατηγορούμενες για την απάτη – μαμούθ με τα πλαστά επιδόματα του ΙΚΑ Καλλιθέας οδηγούνται στον ανακριτή. Στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας περιλαμβάνονται “σημεία και τέρατα”, αφού εμφανίζονται να αγοράζουν ακίνητα και ΙΧ πολλών χιλιάδων ευρώ, ενώ δήλωναν εισόδημα υπαλλήλου του δημοσίου.

Ενώπιον του 4ου Ειδικού ανακριτή θα οδηγηθούν για να δώσουν εξηγήσεις, οι πέντε γυναίκες, υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, καθώς και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επί σειρά ετών είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που προκάλεσε τεράστια ζημιά, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στο εν λόγω ασφαλιστικό Ταμείο.
Οι κατηγορίες για τις οποίες καλούνται να απολογηθούν οι επτά κατηγορούμενοι, αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Οι κατηγορούμενες γυναίκες, οι οποίες φέρονται να είχαν συστήσει ομάδα εκμεταλλευόμενες τις κατάλληλες θέσεις που κατείχαν στο ΙΚΑ, όπως στο μητρώο, το τμήμα παροχών και το οικονομικό τμήμα, ενέκριναν ποσά σε ασφαλισμένους για εικονικές παροχές, λαμβάνοντας οι ίδιες μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά.
Σύζυγοι, ανιψιές, κουμπάρες, αδέλφια, νύφες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δικογραφίας, είχαν λάβει ποσά που δεν δικαιούνταν, εξασφαλίζοντας εν γνώσει ή εν αγνοία τους επιπλέον εισοδήματα για τις επίορκες υπαλλήλους.
Αγόραζαν ακίνητα και ΙΧ χιλιάδων ευρώ και δήλωναν εισόδημα δημοσίου υπαλλήλου
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρονται στη δικογραφία για την υπόθεση:
Φίλη των κατηγορούμενων γυναικών έλαβε 105.741 ευρώ για εικονικούς τοκετούς ενώ ήταν μητέρα ενός παιδιού.
Αντίστοιχα εξαδέλφη κατηγορουμένης έλαβε 114.548 ευρώ χωρίς καν να είναι ασφαλισμένη, ενώ ανιψιός πήρε 89.260 ευρώ για έναν τοκετό ενώ είναι άγαμος.
Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αναφέρονται εκατοντάδες περιπτώσεις παροχών που έχουν μπει στο “μικροσκόπιο των αρχών, καθώς η δράση των πέντε υπαλλήλων φαίνεται να ξεκινά από το 2003.
Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των κατηγορουμένων ήταν εμφανής αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ανακριτής, κατηγορούμενη κατέβαλε 513.000 ευρώ για ανέγερση οικίας στη Δροσιά Ευβοίας, από το 2009 έως το 2011, με δηλωθέν ετήσιο εισόδημα 28.165 ευρώ.
Συγκατηγορούμενή της πλήρωσε 99.000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου και ακινήτου και 56.000 για ανέγερση οικοδομής, με μέσο οικογενειακό εισόδημα 32.603 ευρώ και τον σύζυγο της, από το 2008 έως το 2010, να μην δηλώνει εισοδήματα.
Η φερόμενη ως πρωταγωνίστρια του κυκλώματος, στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν 956.610 ευρώ, αγόρασε, με δηλωθέν μέσο οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνούσε τις 55.000 ευρώ, το 2005 ακίνητο στο Καπανδρίτι αξίας 50.000 ευρώ, το 2010 πολυτελές τζιπ αξίας 47.000 ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά αγόρασε ακίνητο στο Βαρνάβα αξίας 221.933 ευρώ.

[ΕΘΝΟΣ]