Εκθεση : “Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη”
Εγκαινιάστηκε στις 6 Μαρτίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) η περιοδική έκθεση «Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη», που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
Παρουσία αιρετών εκπροσώπων, τοπικών και επιστημονικών φορέων, ο περιφερειάρχης συνεχάρη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την πρωτοβουλία του, να οργανώσει μια τόσο μεγάλη και σημαντική έκθεση για τους δεινόσαυρους της Αργεντινής δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Κρήτης να δουν από κοντά τα εκθέματα των δεινοσαύρων τα οποία είναι όλα σε απόλυτα φυσικά μεγέθη.
«Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει και προβάλει όλα τα μεγάλα γεγονότα που διοργανώνονται στο νησί και αφορούν τη γνώση και τον πολιτισμό. Η έκθεση αυτή είναι πολύ σημαντική λόγω του περιεχομένου αλλά και της φήμης που έχει αποκτήσει μέσα από τις περιοδείες της στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, στοιχεία ικανά να προσελκύσουν και να συναρπάσουν τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Ευχήθηκε μάλιστα ότι η έκθεση θα ενισχύσει και θα εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες αναψυχής του κρητικού τουριστικού προϊόντος. «Παράλληλα όμως, έχει και μια παιδαγωγική-μορφωτική διάσταση καλύπτοντας σχετικές ανάγκες μαθητών αλλά και ενηλίκων. Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης και καλώ τους Κρητικούς κάθε ηλικίας να την επισκεφτούν» κατέληξε ο περιφερειάρχης.
Ο διευθυντής του Μουσείου καθηγητής Μωυσής Μυλωνάς, αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης αυτής σε σχέση με την εκπαιδευτική και τουριστική της διάσταση. Τόνισε ότι πρόκειται για μια μοναδική έκθεση εφάμιλλη αντίστοιχων εκθέσεων που φιλοξενούν μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, η οποία φέρνει κοντά τους κατοίκους της Κρήτης με εκθέματα που δύσκολα θα μπορούσαν να προσεγγίσουν, ενώ εμπλουτίζει σημαντικά το τουριστικό προϊόν όχι μόνο του Ηρακλείου αλλά και της Κρήτης γενικότερα.
Ο γεωλόγος του ΜΦΙΚ Χαράλαμπος Φασουλάς αναφέρθηκε στην αξία των δεινοσαύρων της Παταγονίας τονίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για μια περιοχή που έχουν βρεθεί πάνω από 50 είδη δεινοσαύρων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γιγάντιοι.
Στα εγκαίνια το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, περιφερειακοί σύμβουλοι, οι δήμαρχοι Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Μηλιαράς, οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου Μιχάλης Περισυνάκης και Νίκος Γιαλυτάκης, καθώς και πλήθος κόσμου.
Η αξία της έκθεσης αυτής έγκειται τόσο στην προέλευση, όσο και στα χαρακτηριστικά των εκθεμάτων που περιλαμβάνει. Στο τμήμα της Παταγονίας που ανήκει στην Αργεντινή έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 50 είδη δεινοσαύρων που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών ειδών που έχουν βρεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις θεματικές και χωρικές ενότητες, τους «Γίγαντες της Παταγονίας» με τέσσερις σκελετούς των γιγάντιων δεινοσαύρων, τις «Παιδικές δραστηριότητες» με διαδραστικά εκθέματα, μοντέλα και παιγνίδια για μικρά και μεγάλα παιδία, καθώς και το χώρο της «Εξέλιξης» όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη των δεινοσαύρων από την εμφάνισή τους μέχρι και τα πρώτα πτηνά, καθώς και τις θεωρίες για την εξαφάνισή τους.
Το ΜΦΙΚ σχεδιάζει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τις σχολικές μονάδες προσαρμοσμένα στα διαφορετικά ηλικιακά επίπεδα (από την προσχολική ηλικία μέχρι το δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο).
Η έκθεση θα λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας, πρωί και απόγευμα, με πρόγραμμα που θα ανακοινώνεται ανά περίοδο. Όλοι οι χώροι είναι πλήρως προσβάσιμοι και από άτομα με ειδικές ανάγκες. Πληροφορίες για τη λειτουργία της έκθεσης και για κρατήσεις μπορούν να δοθούν από το τηλεφωνικό κέντρο του Μουσείου (2810 282740, 2810 393630), αλλά και από την ιστοσελίδα www.dinosincrete.gr.
Η έκθεση θα φιλοξενείται στους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο και θα διαρκέσει από το Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο του 2012.
Συνδιοργάνωση: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης, Grupo Cultural SRL και Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
[Ρεθεμνιώτικα Νέα]