Τι αλλάζει στη δόμηση

Αύξηση του συντελεστή δόμησης και ψηλότερα κτίρια σε περίπτωση δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων περιλαμβάνει ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ), που μετονομάζεται σε Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επίσης, μειώνεται η κάλυψη του οικοπέδου από 70% σε 60% και δίνονται κίνητρα για να υπάρξουν συνενώσεις οικοπέδων, αφού όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια τόσο ψηλότερο μπορεί να είναι το κτίριο που θα κατασκευαστεί.

Ειδική κατηγορία δημιουργούν ξανά οι ημιυπαίθριοι χώροι, καθώς δεν προσμετρώνται στον συντελεστή, όταν έχουν ύψος δύο ή περισσότερων ορόφων ή όταν δημιουργούν γωνία στο κτίσμα. Οι επιμέρους αλλαγές περιγράφονται στη συνέχεια:

1) Σε εντός σχεδίου περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, της Κρήτης και της Εύβοιας, με πληθυσμό μεγαλύτερο των 25.000 κατοίκων, επιτρέπεται αύξηση του συντελεστή δόμησης του οικοπέδου κατά 10%-15% και προσαύξηση του επιτρεπόμενου ύψους, με την προϋπόθεση μείωση του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου κατά 20%. Σε περίπτωση που αποσύρεται κτίριο εμβαδού τουλάχιστον 100 τ.μ., η αύξηση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του οικοπέδου μπορεί να φτάσει και το 25%. Σε οικόπεδα τουλάχιστον 2.000 τ.μ. με απόδοση σε κοινή δημόσια χρήση του 100% του ακαλύπτου δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του να αυξήσει την επιτρεπόμενη δόμηση κατά 35% με προσθήκη καθ’ ύψος μέχρι 30% επιπλέον του επιτρεπομένου της περιοχής.

 

2) Στον συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται οι εξώστες και οι στεγασμένοι υπαίθριοι χώροι, όταν το συνολικό ποσοστό τους είναι μικρότερο του 40% της επιφάνειας του οικοπέδου που επιτρέπεται να δομηθεί, τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια, οι ανελκυστήρες και τα πλατύσκαλα έως 25 τ.μ. ανά όροφο, οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης και τα πατάρια που δεν αποτελούν ανεξάρτητο όροφο.

3) Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου προκύπτει σε σχέση με τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης (σ.δ.) της κάθε περιοχής: για σδ έως 0,4 ύψος 10,75 μ., για σ.δ. έως 0,8 ύψος 14,00 μ., για σ.δ. έως 1,2 ύψος 17,25 μ., για σ.δ. έως 1,6 ύψος 19,50 μ., για σ.δ. έως 2,0 ύψος 22,75 μ., για σ.δ. έως 2,4 ύψος 26,00 μ., για σ.δ. 2,4 και άνω το δεκαπλάσιο του επιτρεπόμενου συντελεστή με μέγιστο ύψος 32,00 μ. Επίσης, για κάθε όροφο χωριστά το ύψος αυξάνεται, και από 2,45 μ. φτάνει τα 2,70 μ.

[dimokratianews.gr]