Πέθανε ο Λούτσιο Ντάλα, σύμβολο της μουσικής της Ιταλίας
Το απόγευμα της Τετάρτης ο Λούτσιο Ντάλα ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συναυλία του στο Μοντρέ της Ελβετίας. Είχε μόλις ξεκινήσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του. Το πρωί της Πέμπτης άφησε την τελευταία του πνοή στο ξενοδοχείο του Μοντρέ πριν συνεχίσει για Ζυρίχη, Βασιλεία, Γενεύη και Λουγκάνο.
«Ήταν ευτυχισμένος, ήρεμος. Δήλωνε πολύ συγκινημένος που βρισκόταν στα μέρη που είχε επισκεφθεί σε ανάλογη περιοδεία 30 χρόνια πριν» δηλώνει ο Ρομπέρτο Σέρο, φίλος του Λούτσιο Ντάλα από τη Μπολόνια, ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που μίλησε τηλεφωνικά μαζί του.
Η περιοδεία άρχισε στις 27 Φεβρουαρίου και ανάμεσα στους σταθμούς της βρίσκονταν το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, το Λουξεμβούργο, το Μόναχο και το Βερολίνο.
Είχε προηγηθεί η κυκλοφορία του τελευταίου διπλού άλμπουμ του Λούτσιο Ντάλα, Questo è Amore, με σπάνιες στιγμές της δισκογραφίας του, καθώς και το τραγούδι Nani που ερμηνεύει ο Πιερντάβιντε Καρόνε.
Με αυτό το τραγούδι έκανε πριν δύο εβδομάδες την τελευταία εμφάνισή του στο Σαν Ρέμο ο Λούτσιο Ντάλα (ένθετη φωτογραφία). Διηύθυνε την ορχήστρα στο τραγούδι που ο ίδιος έγραψε και ερμήνευσε ο Καρόνε στο φεστιβάλ τραγουδιού, εκεί που ήταν πάντα παρών.
Στη σκηνή του Σαν Ρέμο ο τραγουδιστής από την Μπολόνια είχε παρουσιάσει το 1971 εκείνο το αξέχαστο τραγούδι που είχε τον τίτλο της ημέρας που ήρθε στη ζωή 4 Marzo 1943. Τον ίδιο μήνα της γέννησής του, Μάρτιο, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή…
Το πρώτο συγκρότησε στο οποίο τραγούδησε ο Ντάλα ήταν το Reno Jazz Gang, έχοντας αγνοήσει τις συμβουλές της καθολικής ενορίας της συνοικίας του στη Μπολόνια ότι το πάθος της μουσικής μπορεί να τον οδηγήσει στην κόλαση.
Η συμμετοχή στο φεστιβάλ Cantagiro που έκανε το «γύρο» της Ιταλίας με παραγωγό τον Τζίνο Πάολι, έκανε γνωστό τον Λούτσιο Ντάλα στην Ιταλία το 1963. Η αγάπη με το κοινό «σφραγίστηκε» το 1966 και ήλθαν οι επιτυχίες Il Cielo, 4 Marzo 1943, Piazza Grande, Il Gigande e la Bambina, Itaca.
Ακολουθεί, μεταξύ 1974 και 1977, η συνεργασία με τον ποιητή Ρομπέρτο Ροβέρσι στο πλαίσιο μιας «κοινωνικά στρατευμένης μουσικής» και μια καλλιτεχνική δράση που θυμίζει στους κριτικούς εκείνη του Ντάριο Φο.
Ο Ντάλα αρχίζει το 1977 να γράφει και τους στίχους των τραγουδιών του· συνεργάζεται με τον τραγουδοποιό Φραντσέσκο Ντε Γκρέγκορι και έρχεται το θρυλικό Caruso που πουλά πάνω από οκτώ εκατομμύρια δίσκους.
Μια νέα συνεργασία αρχίζει το 1989 με τον Τζάνι Μοράντι (παρουσιαστή του τελευταίου φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, στο οποίο έμελλε να χαιρετίσει το κοινό του Ντάλα). Νέο ρεκόρ πωλήσεων σημειώνει το τραγούδι Attenti al Lupo.
Με τον δίσκο Ciao ο Λούτσιο Ντάλα θα «εξηγήσει» μία δεκαετία αργότερα πόσο αμήχανα νοιώθει εξαιτίας της ιταλικής συμμετοχής στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Σερβία.
Ο αγαπημένος τραγουδοποιός είχε συνθέσει επίσης μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ετοίμαζε ένα νέο καλλιτεχνικό σχέδιο, αφιερωμένο στον Μιχαήλ Άγγελο, όπως είχε δηλώσει στην Repubblica…
Η είδηση του θανάτου έχει σκορπίσει θλίψη στην Ιταλία.
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τονίζει στο μήνυμά του ότι «ήταν ένας τραγουδοποιός με καινοτόμο και δυνατή φωνή. Συνέβαλε στην προαγωγή και την διάδοση του ιταλικού τραγουδιού σε όλο τον κόσμο, ένας καλλιτέχνης που αγαπήθηκε από τους Ιταλούς κάθε γενιάς».
«Γνωριζόμασταν από το 1963, είμαι και εγώ από την Μπολόνια. Είμαι συντετριμμένος, δεν ξέρω τι να πω. Θα μου λείψει ο μεγάλος φίλος και μοναδικός καλλιτέχνης. Είναι πραγματική μαχαιριά στην καρδιά» δήλωσε συγκινημένος στη Rai o τραγουδιστής Τζάνι Μοράντι.
Ο Αντριάνο Τσελεντάνο γράφει: «Λούτσιο, από σήμερα ο κόσμος θα είναι πιο σκοτεινός. Πιστεύω ότι ποιητές σαν και εσένα δεν θα έπρεπε να πεθαίνουν ποτέ. Ο ανθρώπινος αποχωρισμός από μεγάλους άνδρες και καλλιτέχνες όπως ήσουν εσύ, μας βρίσκει πάντα απροετοίμαστους».
Συγκινημένη και η νέα γενιά Ιταλών μουσικών. «Δεν μπορώ να το πιστέψω, πραγματικά δεν μπορώ να το πιστέψω» λέει ο Τζοβανότι. «Θα ήθελα η είδηση του θανάτου του Ντάλα να είναι ψέμα» προσθέτει στο twitter η Λάουρα Παουζίνι.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fyAtfWJti4w[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aKI4otrdJLc&feature=share[/youtube]