Από 1η Ιουνίου το νέο θέατρο στην Αν. Τάφρο

Την 1η Ιουνίου θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί το θεατρόφιλο κοινό των Χανίων το νέο θέατρο στην Ανατολική Τάφρο, όπως έκαναν γνωστό χθες στελέχη της Δημοτικής Αρχής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.


Η  κατασκευή του θεάτρου, που θα είναι χωρητικότητας περίπου 1600 θέσεων και θα αντικαταστήσει τις σημερινές ‘σκαλωσιές’, έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και θα καλυφθεί με πόρους του Δήμου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το νέο θέατρο θα είναι προσωρινό, αφού η έγκριση λειτουργίας που δόθηκε είναι μόνο για τα 3 επόμενα χρόνια.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Χανίων, Υπουργείου Πολιτισμού και Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων για το έργο «Διαμόρφωση και δημιουργία υπαίθριου θεάτρου στην Ανατολική Τάφρο των Ενετικών Οχυρώσεων και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου ανατολικών οχυρώσεων Π. Πόλης Χανίων».
Πάντως από την αντιπολίτευση εκφράστηκαν πολλές αντιρρήσεις για το ύψος του προϋπολογισμού σε συνάναρτηση με τον προσωρινό χαρακτήρα του έργου, ενώ κάποιοι επανέφεραν το θέμα της κατασκευής υπαίθριου θεάτρου προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη στους Αγίους Αποστόλους.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συγκεκριμένα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Μιχάλης Κυνηγός,
Αρης Παπαδογιάννης και Χαράλαμπος Κουρούσης διατύπωσαν ενστάσεις για τον προϋπολογισμό του έργου σημειώνοντας ότι είναι δυσανάλογα υψηλός αφού πρόκειται για ένα έργο που έχει ορίζοντα λειτουργίας μόλις 3 χρόνια.
Οι κύριοι Κυνηγός και Παπαδογιάννης ζήτησαν μάλιστα να ξαναδεί το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ τόνισαν ότι θα ήταν ίσως καλύτερα να μην προχωρήσει άμεσα το ζήτημα προκειμένου να δρομολογηθεί μια μόνιμη λύση.
Ο κ. Παπαδογιάννης αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα που υπήρχε για την κατασκευή κινητού θεάτρου στη Δυτική Τάφρο, χωρητικότητας 2.500 θέσεων και προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, με χρήματα από το ΕΣΠΑ καθώς το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως είπε, είχε προβλεφθεί -και αρχικά εγκριθεί- στο πλαίσιο του προγράμματος Ολοκληρωμένων Αστικών Αναπλάσεων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της Αρχαιολογίας η οποία, όπως τόνισε, απέρριψε το παραπάνω σχέδιο για τη Δυτική Τάφρο αλλά ενέκρινε τη δημιουργία θεάτρου στην Ανατολική ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μόνιμου υπαίθριου θεάτρου με την ονομασία ‘Μίκης Θεοδωράκης’ στους Αγίους Αποστόλους.
Ο κ. Κυνηγός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει η δημιουργία του θεάτρου να εξαρτάται από το ΚΑΣ ενώ ο κ. Κουρούσης παρότι υπερψήφισε την πρόταση για τη δημιουργία του νέου θεάτρου, με την προϋπόθεση ότι το θέατρο θα καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν όχι μόνο για τα επόμενα 3 χρόνια, έκανε λόγο για «επιφανειακές και βιαστηκές προσεγγίσεις» από τη Δημοτική Αρχή.
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Νίκος Παπαντωνάκης καυτηρίασε τον υψηλό προϋπολογισμό του έργου αλλά σημείωσε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο ‘εξάμβλωμα’ της Ανατολικής Τάφρου και υπερψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας.

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Από μέρους της Δημοτικής Αρχής οι αντιδήμαρχοι Νίκος Ξυνίδης, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης και Δημήτρης Λειψάκης υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να αντικατασταθεί το σημερινό θέατρο ενώ επεσήμαναν ότι η δημιουργία του νέου θεάτρου θα επιφέρει την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.
Ο κ. Ξυνίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το θέατρο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Μαΐου και πρόσθεσε σχετικά με την πρόταση για τη δημιουργία θεάτρου στη Δυτική Τάφρο ότι αυτή απορρίφθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ότι δεν υπήρχαν και μελέτες για να προχωρήσει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης υποστήριξε ότι, παρότι το ΚΑΣ έχει θέσει χρονικούς περιορισμούς στη λειτουργία του νέου θεάτρου, αυτοί δεν πρόκειται να λειτουργήσουν δεσμευτικά αφού το θέατρο θα εξυγιάνει αισθητικά την περιοχή.
Για το ίδιο θέμα ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης και αντιπρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ Νίκος Βλαζάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση και τα μέλη της πρώην Δημοτικής Αρχής για ολιγωρία επισημαίνοντας ότι το σημερινό θέατρο δημιουργήθηκε ως προσωρινή λύση το 1991 χωρίς από τότε να γίνει καμία προσπάθεια για αντικατάστασή του, ενώ ως προς το κόστος δημιουργίας του νέου θεάτρου ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κάθε χρόνο δαπανώνται 25.000 ευρώ για το πιστοποιητικό ασφάλειας του θεάτρου της Ανατολικής Τάφρου.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση για τη δημιουργία θεάτρου στους Αγίους Αποστόλους οι αντιδήμαρχοι κύριοι Πρωτοπαπαδάκης και Ξυνίδης επεσήμαναν ότι δεν μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει ένα έργο που είναι χωροθετημένο σε μια περιοχή που διεκδικείται από ιδιώτες.

Το θέατρο Λενταριανών

Εναλλακτική λύση για τη φιλοξενία υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων πρόκειται να αποτελέσει το θέατρο Λενταριανών καθώς ο Δήμος Χανίων φαίνεται ότι είναι αποφασιμένος να προωθήσει το σχέδιο για την αξιοποίηση του χώρου.
Αναφορά στο θέατρο των Λενταριανών έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου τονίστηκε από στελέχη της Δημοτικής Αρχής ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορεί να υποδεχθεί 500 με 600 άτομα.
Ο προϋπολογισμός του έργου, όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε θέματα οικονομικών, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, είναι λίγο πάνω από 100.000 ευρώ ενώ σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται ο εξωραϊσμός και του περιβάλλοντα χώρου. Το θέατρο των Λενταριανών, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος αρμόδιος σε θέματα πολιτισμού κ. Λειψάκης, αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το νέο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου.
Πάντως για το συγκεκριμένο θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Aρης Παπαδογιάννης, τόνισε ότι από η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε εξετάσει τη δυνατότητα αξιοποίησης του εν λόγω θεάτρου αλλά υπήρξε αρνητική εισήγηση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου καθώς -όπως είπε- κρίθηκε ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία εκδηλώσεων.

[Χανιώτικα Νέα]