Σκαλωσιές τέλος από την Αν. Τάφρο με τη σύμφωνη γνώμη του Κ.Α.Σ.

Το ‘πράσινο φως’ για τη ‘διαμόρφωση και δημιουργία υπαίθριου θεάτρου στην Ανατολική Τάφρο των ενετικών οχυρώσεων της παλαιάς πόλης Χανίων’, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου μεταλλικού λυόμενου θεάτρου, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).


Οπως δήλωσε στα ‘Χανιώτικα νέα’, ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος χθες παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ στην Αθήνα, εγκρίθηκε η σχετική μελέτη η οποία είχε υποβληθεί από το Γραφείο της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης (Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠ.ΠΟ.Τ.).
Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή ενός ‘χωμάτινου’ θεάτρου, το οποίο θα έχει χαμηλότερο ύψος και θα είναι εναρμονισμένο με το μνημείο των βενετσιάνικων τειχών.
Το νέο θέατρο θα δημιουργηθεί με χώμα, το οποίο θα προέρχεται απο τις εκσκαφές για την ανάδειξη και ανάπλαση της Δυτικής Τάφρου.
Το, δε, χώμα θα μεταφέρεται από τη Δυτική στην Ανατολική Τάφρο, θα συμπιέζεται και θα δημιουργηθούν αναβαθμίδες, όπου θα τοποθετηθούν τα καθίσματα των θεατών.
Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Δήμου Χανίων, ενώ, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ το νέο θέατρο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Η κατασκευή του θεάτρου, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Τεχνικών Εργων του Δήμου Χανίων για το 2012 όπως και στον προϋπολογισμό του, με το ποσό των 300.000 ευρώ. Αναμένεται, δε, να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται, πως το θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στήθηκε το 1991, για τη συναυλία που είχε δοθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 50ής επετείου της Μάχης της Κρήτης. Όμως, δεδομένου ότι τα Χανιά δεν διέθεταν άλλο χώρο για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, το θέατρο παρέμεινε φιλοξενώντας τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων, μετά τις απαραίτητες κάθε χρόνο εργασίες συντήρησής του. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από τον Δήμο Χανίων προωθείται  η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, για την ανάθεση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. της εκπόνησης σύνταξης δέκα μελετών σε διάφορες ζώνες των οχυρώσεων της παλιάς πόλης.

[haniotika-nea.gr]