Πειθαρχική δίωξη του Π. Νικολούδη ζητά η Ντ. Μπακογιάννη

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Α. Πάγου ζήτησε η Ντ. Μπακογιάννη, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Π. Νικολούδη. «Ζητώ την πειθαρχική και αν κριθεί ακόμα και την ποινική δίωξη του κ. Νικολούδη.

Η ιστορία είναι σαφής, ή κάτι πάει να συγκαλυφθεί ή γίνεται μία τεράστια προσπάθεια σπίλωσης μου αλλά και της Δημοκρατικής Συμμαχίας».

Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη εξερχόμενη του δικαστικού μεγάρου του Αρείου Πάγου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε και προσέθεσε: «Ένα πράγμα έχω να δηλώσω: ότι η Δημοκρατική Συμμαχία έχει ενοχλήσει πολλούς, δεν θα το αφήσουμε έτσι, δεν θα δεχθούμε καμία σπίλωση».

Η κ. Μπακογιάννη, η οποία συνοδευόταν από τον βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη, επισκέφθηκε τον κ. Τέντε και του κατέθεσε τετρασέλιδη αναφορά, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στον πρόεδρο της Αρχής καταπολέμησης του «βρώμικου χρήματος», αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση εξαγωγής του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο εξωτερικό.

Επίσης, η κ. Μπακογιάννη ζητάει να ελεγχθεί πειθαρχικά και ποινικά ο κ. Νικολούδης.

Σύμφωνα με κύκλους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο Ι. Τέντες -λόγω του βαθμού που κατέχει ο κ. Νικολούδης- δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιος να ελέγξει πειθαρχικά τον πρόεδρο της Αρχής. Ο μόνος αρμόδιος να ζητήσει την πειθαρχική έρευνα του κ. Νικολούδη είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Για το λόγο αυτό μάλιστα, η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε από τον κ. Τέντε να μεταβιβάσει την αναφορά της στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, ο Ι. Τέντες θα ερευνήσει το ποινικό σκέλος, δηλαδή εάν ο Π. Νικολούδης έχει διαπράξει κάποιο ποινικά διωκόμενο αδίκημα. Πάντως, προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι, εάν έχει θιγεί η κ. Μπακογιάννη από τη συμπεριφορά του κ. Νικολούδη, μπορεί να καταφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς ορισμένα αδικήματα δεν διώκονται αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο κατόπιν μηνύσεως.

Τι λέει η αναφορά της Ντ. Μπακογιάννη

Η Ντ. Μπακογιάννη στην αναφορά της, αφού εξιστορεί τα όσα ανέφερε ο Π. Νικολούδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και το θόρυβο που ακολούθησε, επισημαίνει:

«Οι ανακρίβειες τις οποίες ανέφερε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή στη συνέχεια διέρρευσε στον Τύπο ο κ. Νικολούδης είναι οφθαλμοφανείς. Ειδικότερα, είναι αναληθές ότι: 1) Ο σύζυγός μου Ισίδωρος Κούβελος είναι βουλευτής, 2) Μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ. Όπως εξηγείται επρόκειτο για δολάρια, 3) Η μεταφορά δεν έγινε τον Μάιο 2011. Η αλήθεια είναι ότι έγινε τον Μάρτιο 2011, 4) Η μεταφορά δεν έγινε σε Τράπεζα της Ελβετίας αλλά στο Λονδίνο.

Η βάρβαρη αυτή κακοποίηση της αλήθειας, εκτός από του ότι επιβάρυνε περαιτέρω την ηθική απαξία της εξαγωγής του ποσού του 1 εκατομμυρίου στο εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να διανοηθεί ο σύζυγός μου ότι αυτό για το οποίο βοούσε ο Τύπος και ο τόπος αφορούσε τον ίδιο.

Εδώ διερωτάται ο κάθε σοβαρός άνθρωπος. Εάν ο Νικολούδης έλεγε την αλήθεια, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δηλαδή ότι σύζυγος βουλευτή, επιχειρηματίας, εξήγαγε νομίμως στο Λονδίνο 1 εκατομμύριο δολάρια το μήνα Μάρτιο 2011, θα είχε ξεσπάσει ο θόρυβος που ξέσπασε και τόσο έπληξε το πολιτικό σύστημα; Ποιος θα έδινε σημασία; Τι επιδίωκε άραγε ο Νικολούδης;

Είναι συμμέτοχος σε μια άθλια προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος μου και του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας;

Είναι αρωγός του συστήματος στην προσπάθεια ενδεχόμενης συγκάλυψης βουλευτή πραγματικού «δράστη» εξαγωγής 1 εκατομμυρίου ευρώ στο εξωτερικό;

Είναι επιπόλαιος και ανεύθυνος;

Ό,τι και αν από τα παραπάνω είναι, ασφαλώς, πρόκειται για ακατάλληλο εισαγγελικό λειτουργό για την λεπτή θέση στην οποία βρίσκεται και ασφαλώς ελεγκτέος για βαρύτατα πειθαρχικά αδικήματα, πιθανώς δε και για ποινικά, εφόσον η έρευνα που πιστεύω ότι θα διατάξετε αποδείξει δόλια προαίρεση. Για την τελευταία εκδοχή δυστυχώς πείθει το γεγονός ότι ενώ επί επτά μέρες υπαιτιότι του εκακοποιείτο η αλήθεια δεν φρόντισε να την αποκαταστήσει».

[kathimerini.gr/ΑΠΕ – ΜΠΕ]