Οι νικητές των Όσκαρ

H ταινία The Artist, που αποτελεί τον ύμνο της βιομηχανίας του Χόλιγουντ στον βουβό κινηματογράφο είναι ο μεγάλος νικητής των φετινών Όσκαρ. Η Μέριλ Στριπ κέρδισε το τρίτο Όσκαρ της, ενώ η ταινία Hugo του Σκορσέζε, παρ’ όλο που ήταν υποψήφια για 11 Όσκαρ, έφυγε με πέντε κι αυτά σε τεχνικές κατηγορίες.


Να επισημάνουμε ότι τα Όσκαρ είχαν κι ελληνικό χρώμα καθώς ο Ελληνοαμερικάνος Αλεξάντερ Πέιν με την ταινία του Descendants – Οι Απόγονοι όπου πρωταγωνιστούσε ο Τζορτζ Κλούνεϊ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Κατά την απονομή ο Πέιν ευχαρίστησε στα ελληνικά τη μητέρα του “Σ αγαπώ mom” είπε…

Ο Artist απέσπασε πέντε βραβεία στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, περιλαμβανομένων των γενικά θεωρούμενων ως των σημαντικότερων –της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας (του Μισέλ Χαζιναβίσιους) και του Α’ Ανδρικού Ρόλου (Ζαν Ντιζαρντέν)– καθώς και της Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής (Λουντοβίκ Μπουρς) και των Καλύτερων Κοστουμιών (Μαρκ Μπρίτζες).

  

Η ταινία Hugo του Μάρτιν Σκορσέζε απέσπασε ισάριθμα βραβεία Όσκαρ. Η παιδική περιπέτεια πήρε τα βραβεία για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση· τη Φωτογραφία· τα καλύτερα Ειδικά Εφέ· τον Καλύτερο Ήχο· και τα Καλύτερα Ηχητικά Εφέ.

Το φιλμ Hugo είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες –συνολικά 11–, ωστόσο το The Artist, με 10 υποψηφιότητες, μια ωδή στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, στις σημαντικότερες κατηγορίες.

Η Μέριλ Στριπ πήρε το βραβείο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Η Σιδηρά Κυρία (The Iron Lady). Η ίδια ταινία πήρε επίσης το βραβείο για το μακιγιάζ των Μαρκ Κουλιέρ και Τζ. Ρόι Χίλαντ.

Η ηθοποιός Οκτάβια Σπένσερ πήρε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο φιλμ Οι Υπηρέτριες (The Help) και ο Κρίστοφερ Πλάμερ αυτό του Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Οι Πρωτάρηδες (Beginners).

Η ταινία Ένας Χωρισμός σε σενάριο και σκηνοθεσία του ιρανού Ασγάρ Φαρχαντί πήρε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο Γούντι Άλεν πήρε το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία Μεσάνυχτα στο Παρίσι (Midnight in Paris), το βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου μοιράστηκαν οι Αλεξάντερ Πέιν, Νατ Φάξον και Τζιμ Ρας για την ταινία Οι Απόγονοι (The Descendants), το βραβείο για το καλύτερο Μοντάζ πήραν οι Άνγκους Ουόλ και Κερκ Μπάξτερ για το φιλμ Το Κορίτσι με το Τατουάζ (The girl with the dragon tattoo) σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ, ενώ το βραβείο για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι πήρε ο Μπρετ Μακένζι για το Man or Muppet (στην ταινία The Muppets).

Το Rango πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.

Στην ταινία Undefeated, σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Λίντσεϊ και Τ. Τζ. Μάρτιν, απονεμήθηκε το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ.

Στις λιγότερο προβεβλημένες κατηγορίες, το βραβείο για το καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους πήρε το Saving Face της τιμημένης με Emmy πακιστανής δημοσιογράφου Σαρμίν Ομπάιντ-Τσινόι και του αμερικανού Ντανιέλ Τζανγκ –με θέμα τις γυναίκες-θύματα επιθέσεων με οξύ στο Πακιστάν–, το βραβείο για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους το The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, σε σκηνοθεσία Ουίλιαμ Τζόις και Μπράντον Όλντενμπεργκ, ενώ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους έλαβε το φιλμ The Shore, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τέρι Τζορτζ.

Η τελετή, με παρουσιαστή τον βετεράνο Αμερικανό κωμικό Μπίλι Κρίσταλ, μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά σε πάνω από 200 χώρες.

Οι νικητές των Oscar

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

“The Artist” του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Το ασπρόμαυρο βωβό φιλμ The Artist του Γάλλου σκηνοθέτη Μισέλ Χαζαναβίσιους κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το αποκορύφωμα μιας σειράς τιμητικών διακρίσεων που απέσπασε σε σχεδόν όλα τα φεστιβάλ όπου συμμετείχε.

Η ταινία, που αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του Χόλιγουντ, θεωρείτο φαβορί έναντι των άλλων υποψηφίων, μεταξύ των οποίων ξεχώριζε το Hugo του Μάρτιν Σκορσέζε.

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Μισέλ Χαζαναβίσιους (The Arist). Ο Γάλλος Μισέλ Χαζαναβίσιους κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ασπρόμαυρη, βωβή ταινία The Artist. Είναι η πρώτη βράβευση του Χαζαναβίσιους, ο οποίος δεν είχε υπάρξει υποψήφιος ποτέ πριν στο παρελθόν.

ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Ζαν Ντιζαρντέν (“The Artist”). Ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ντιζαρντέν έλαβε το βραβείο Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τη βωβή, ασπρόμαυρη ταινία The Artist, στην οποία υποδύεται έναν ηθοποιό στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1920.

Ο 39χρονος Ντιζαρντέν, ο οποίος εκτός Γαλλίας ήταν μάλλον άγνωστος πριν από αυτή την ταινία, απέσπασε σειρά βραβεύσεων για την ερμηνεία του σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Είναι ο πρώτος Γάλλος που τιμάται με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου της Αμερικανικής Ακαδημίας και ο πρώτος που ήταν υποψήφιος μετά τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ τη δεκαετία του 1990.

ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Μέριλ Στριπ (“Η Σιδηρά Κυρία”). Στη Μέριλ Στριπ απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Η Σιδηρά Κυρία (The Iron Lady), στην οποία υποδύεται τη Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ.

Είναι το τρίτο Όσκαρ που παίρνει η Στριπ και το πρώτο έπειτα από 30 χρόνια, αν και έχει το ρεκόρ με 17 υποψηφιότητες για το πιο ποθητό βραβείο στην κινηματογραφική βιομηχανία.

ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Κρίστοφερ Πλάμερ (“Οι Πρωτάρηδες”) για την ερμηνεία του στην ταινία Οι Πρωτάρηδες (Beginners) σε σκηνοθεσία Μάικ Μιλς, στην οποία παίζει έναν γηραιό άνδρα ο οποίος αποκαλύπτει και αποδέχεται την ομοφυλοφιλία του. Ο 82χρονος Καναδός Πλάμερ, βετεράνος κινηματογραφικός και θεατρικός ηθοποιός, έγινε, έτσι, ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει βραβευθεί ποτέ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Ήταν υποψήφιος μόνο μια φορά στο παρελθόν.

ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Οκτάβια Σπένσερ (“Οι Υπηρέτριες”). Η Αμερικανίδα ηθοποιός έλαβε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για τον τρόπο που ερμήνευσε την αυθάδη οικιακή βοηθό στην ταινία Οι Υπηρέτριες (The Help), που απεικονίζει ιστορίες μαύρων αμερικανίδων που δούλευαν για πλούσιες λευκές οικογένειες στον Μισσισσιππή την πρώιμη εποχή του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων. Η 39χρονη Σπένσερ, η οποία θεωρείτο το φαβορί, δεν ήταν ποτέ πριν στο παρελθόν υποψήφια για Όσκαρ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Hugo

ΣΚΗΝΙΚΩΝ

Hugo

ΜΟΥΣΙΚΗΣ

The Arist

ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Iron Lady («Σιδηρά Κυρία»)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

“‘Ενας Χωρισμός” (Ιράν). Σε σκηνοθεσία του ιρανού Ασγάρ Φαρχαντί, πραγματεύεται το διαζύγιο ενός ζευγαριού και θίγει τις παραδόσεις, τις σχέσεις ανδρών-γυναικών και την λειτουργία της δικαιοσύνης στο σύγχρονο Ιράν.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Hugo

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

“Rango”

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Στην ταινία Undefeated, σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Λίντσεϊ και Τ. Τζ. Μάρτιν, απονεμήθηκε το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ. Το φιλμ καταγράφει την προσπάθεια ενός χαρισματικού εθελοντή προπονητή του ράγκμπι να μεταμορφώσει την ομάδα ενός γυμνασίου έπειτα από μια χρονιά ηττών.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΙΛΜ

Το κορίτσι με το τατουάζ

ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΕ

Hugo

[real.gr]