“Το ολοκαύτωμα των Ανωγείων ” παρουσιάστηκε και στο Ηράκλειο

Ένα σπουδαίο μουσικό ντοκουμέντο, αφιέρωμα στη μνήμη των Ανωγειανών ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, αλλά και διαρκής υπενθύμιση στον αγώνα που εξακολουθούμε να δίνουμε ακόμα και σήμερα, παρουσιάστηκε χθες στο Ηράκλειο. Πρόκειται για “Το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων”, που κυκλοφορεί από τις μουσικές εκδόσεις “Σείστρον” και το Δήμο Ανωγείων.

Αναφέρεται στο τρίτο ολοκαύτωμα του χωριού τον Αύγουστο του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και αποτελεί ηχογράφηση του σχετικού αφιερώματος για την 65η επέτειο του γεγονότος, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2009 στο Θέατρο “Ν. Ξυλούρης”, στα Ανώγεια.

Η εκδήλωση αυτή, που ήταν μια μουσικοποιητική βραδιά, οργανώθηκε από το Δήμο Ανωγείων, στα πλαίσια των καθιερωμένων πολιτιστικών δράσεων, και αποτέλεσε κατάθεση ψυχής στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού αυτού ιστορικού γεγονότος και αφορμή για μια γόνιμη κοινωνική και πνευματική περισυλλογή για τους νεότερους. Με αρκετό πάθος και ανάλογη ευαισθησία, με υψηλό αίσθημα ευθύνης αλλά και με το αναγκαίο μαχητικό φρόνημα, εκφράζεται αποτελεσματικά μέσα στο λίγο χρόνο αυτής της εκδήλωσης η σκληρή και συνάμα περήφανη μοίρα των Ανωγείων.

Δύσκολο εγχείρημα

«Δεν είναι ένα απλό μνημόσυνο για τη μνήμη των θυμάτων μας. Είναι μια γιορτή, μια διαρκής υπενθύμιση του αγώνα μας», ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης του CD ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, απευθύνοντας θερμά συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για αυτήν την προσπάθεια. «Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους Ανωγειανούς καλλιτέχνες που έβαλαν το λιθαράκι τους σε αυτήν την προσπάθεια και κυρίως στον επικεφαλής της ομάδας, τον Γιώργο τον Καράτζη. Όταν του είπα τι ήθελα να κάνουμε, ξαφνιάστηκε. Είπε πως θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, βρήκε όμως τον απαραίτητο χρόνο να μας δώσει μια σπουδαία δουλειά».
Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στο μήνυμα που θέλει να περάσει αυτή η δουλειά… «Το μήνυμα είναι συνεχής αγώνας. Ένας συνεχής αγώνας για να διατηρήσουμε αυτό που λένε “αξιοπρέπεια”. Είναι χαρακτηριστικοί οι στίχοι του τελευταίου τραγουδιού του CD με τίτλο “Tο κάλεσμα”: “Εγύρισε κακός καιρός, μπόρα ξεσπά μεγάλη, συνηθισμένος ο τόπος μας για αυτό…”».

Αυθεντικότητα

Για τη μουσική έκδοση μίλησε ο φιλόλογος και κριτικός Ζαχαρίας Κατσακός: «Με τα Ανώγεια με συνδέουν πολλά», είπε. «Κυρίως όμως η εκτίμηση και ο σεβασμός που θρέφω για την ιστορία και τον πολιτισμό του μοναδικού αυτού τόπου αλλά και για τους πολίτες τους που εξακολουθούν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα με την αυθεντικότητα, τη ζωντάνια και το πάθος τους. Είναι τιμή μου να προσεγγίζω σήμερα ένα σπουδαίο μουσικό έργο, μια κατάθεση που φέρει τον τίτλο “Ολοκαύτωμα των Ανωγείων”».
«Το μουσικό αυτό ντοκουμέντο αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Κρήτες και κατάθεση ψυχής στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού ιστορικού συμβάντος. Ο Δήμος του Ηρακλείου, που υπηρετώ, και ιδιαίτερα η πόλη του Ηρακλείου χαιρετίζει ένα από τα δυναμικότερα στοιχεία που απαρτίζουν τον πληθυσμό της πόλης, τους Ανωγειανούς», τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Αεράκης.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

“Τούτος ο τόπος δε λυγά”

Από την πλευρά του ο δημιουργός της σπουδαίας αυτής μουσικής δουλειάς Γιώργος Καράτζης υπογράμμισε τα εξής: «Δεν ήθελα να κάνω μια τυπική αφιερωματική δουλειά. Ήθελα με σύμβολα και με αναφορές στη διαδρομή της Ιστορίας να τιμήσω αυτό το γεγονός και να του δώσω μια διαχρονικότητα. Με αυτό το πνεύμα επέλεξα την εικονογραφία αυτού του έργου, προσπαθώντας να δώσω ευκαιρία σε αυτή τη φωνή που μάχεται τόσους καιρούς και χρόνους και σέρνει πίσω τις γενιές και αμέτρητους προγόνους, να βγει αντρίκια και να πει σε όλη την οικουμένη… “τούτος ο τόπος δε λυγά, δε σβήνει, δεν ποθαίνει”».

Εξαιρετικοί συντελεστές

Το πρόγραμμα της βραδιάς, τα κείμενα, τα ποιήματα και η αφήγηση έγιναν από τον Γιώργη Καράτζη, ενώ τη μουσική επιμέλεια, τις διασκευές και τις πρωτότυπες συνθέσεις έκανε ο Πάρις Περυσινάκης.
Το έργο αυτό ευτύχησε να έχει εξαιρετικούς συντελεστές, από τους μουσικούς μέχρι τους ερμηνευτές, ώστε όλοι αυτοί να αποτελούν εγγύηση για ένα ποιοτικό αποτέλεσμα αντάξιο του περιεχομένου του και της σημασίας του. Αναλυτικότερα, τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Βασίλης Σκουλάς, Νικηφόρος Αεράκης, Ψαραντώνης, Μαρίνα Δακανάλη, Βασίλης Δραμουντάνης και Νικόλας Καράτζης. Τη μουσική έγραψε ειδικά για την εκδήλωση ο Πάρις Περυσινάκης, ο οποίος είχε και το συντονισμό της ορχήστρας, στην οποία άλλωστε συμμετείχε με λύρα, μαντολίνο και λαούτο στεριανό μαζί με τους Άρη Χατζησταύρου (κιθάρα), Ράνια Λιαρμακοπούλου (τσέλο), Αντώνη Παπαδάκη (λαούτο κρητικό), Μίμη Ντούτσουλη (κοντραμπάσο), Νίκο Παραουλάκη (νέι) και Σταύρο Αλεξόπουλο (κρουστά).
Την ευγενική χορηγία έκαναν οι Γιαννάκος Ξυλούρης (του Ανάστο), Νικολάτσος Ξυλούρης (του Μανταλιώτη), Νίκος Ξυλούρης (του Ανάστο), Θανάσης Σταυρακάκης (Μερτζάνης), Λεωνίδας Σταυρακάκης (Ζαχαράκης), Μανόλης Σταυρακάκης (του Μερτζανογιάννη), Ιάσωνας Μανούσος, Δημήτρης Ηλιάκης και ανώνυμος Ανωγειανός. Το CD διατίθεται από το κατάστημα “Αεράκης-Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι Σείστρον”, στην πλατεία Κοραή 14, στο Ηράκλειο (τηλ. 2810/225.758 και φαξ 2810/227.920).

[neakriti.gr]