Πληρωμές λογαριασμών χωρίς το τέλος ακινήτων, στα γραφεία της ΔΕΗ Χανίων!!

Δυνατή είναι πλέον και στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στα Χανιά (Κόκκινο Μετόχι) η πληρωμή μόνο του ποσού που αντιστοιχεί στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα δημοτικά τέλη και στην ΕΡΤ και όχι και του τέλους ακινήτων που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση και το οποίο οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της Επιχείρησης.


Ωστόσο, στελέχη της ΔΕΗ επεσήμαναν χθες στα ‘Χ.Ν.’, αλλά και σε αρκετούς πολίτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην πληρώσουν το ‘χαράτσι’, ότι με την πληρωμή μόνο του ποσού που αντιστοιχεί σε ρεύμα, δημοτικά τέλη και ΕΡΤ, δεν απαλάσσονται από τη διακοπή -στο άμεσο μέλλον;- της ηλεκτροδότησης!
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δεκάδες ήταν οι πολίτες που πήγαν στα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος (με ή χωρίς το τέλος ακινήτων).
Την ίδια ώρα, μέλη σωματείων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ (Τροφίμων – Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Γυναικών), είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ και καλούσαν τον κόσμο να μην καταβάλει το «παράνομο και αντισυνταγματικό χαράτσι».
Οι εκπρόσωποι των σωματείων κάλεσαν, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, «όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους μικρομαγαζάτορες και αγρότες να μη δεχθούν την εξαθλίωση της ζωής τους με τα επιπλέον χαράτσια που καλούμαστε να πληρώσουμε», επισημαίνοντας ότι «το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ ήρθε για να μαζέψουν περισσότερα χρήματα για το κεφάλαιο».
Παράλληλα, επεσήμαναν ότι «δεν πληρώνουμε. Δεν έχουμε να πληρώσουμε, δεν τους χρωστάμε. Απαιτούμε να παρθούν πίσω τα χαράτσια. Δεν καταβάλλουμε ούτε ένα ευρώ απ’ όσα ζητούν και προειδοποιούμε ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να επιβάλλουν μέτρα για τη στάση μας αυτή. Θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντί τους. Θα αποκρούσουμε αγωνιστικά κάθε προσπάθεια της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στις οικογένειές μας. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει χωρίς ρεύμα, νερό ή θέρμανση καμιά οικογένεια».

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Συλλαλητήριο ενάντια στο ‘χαράτσι’
Συλλαλητήριο ενάντια στο τέλος που καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, η Κίνηση Πολιτών ενάντια στα χαράτσια και στις διακοπές ηλεκτροδότησης.
Η κινητοποίηση αυτή καθώς και άλλες αποφασίστηκαν κατά τη παγχανιώτικη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, επεσήμανε χθες -στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- το μέλος της Κίνησης Πολιτών Αρης Ρέττος.
«Καλούμε τους πάντες να φωνάξουμε δυνατά: ‘όχι στα χαράτσια, είναι άδικα, παράνομα, αντισυνταγματικά’, ‘όχι στις διακοπές ηλεκτροδότησης’, ‘καμία διακοπή ηλεκτροδότησης’. Είμαστε κίνημα συλλογικό και αλληλέγγυο, δηλαδή δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να του κόψουν το ρεύμα», σημείωσε ο κ. Ρέττος.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «αρκετός κόσμος πλέον, μετριέται σε χιλιάδες, έχει αρνηθεί να πληρώσει το χαράτσι σε επίπεδο Νομού και τώρα μαθαίνει να οργανώνεται, να συλλογικοποιείται, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άμεση απειλή που αφορά το ενδεχόμενο διακοπής του ρεύματος, επειδή είτε αρνείται είτε δεν μπορεί να πληρώσει το χαράτσι. Σε αυτό πάμε να απαντήσουμε, σε μια πρώτη φάση. Μαθαίνουμε να είμαστε συλλογικοί. Είμαστε πολλοί φορείς μαζί και πολλοί πολίτες μαζί. Είμαστε μια συλλογικότητα φορέων και πολιτών, η οποία διευρύνεται συνεχώς και θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο αγώνας προχωράει, η δύναμη είναι με τη μαζικότητα, είμαστε πολλοί, είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε δίκιο και θα νικήσουμε».
Ο κ. Ρέττος διευκρίνισε ότι «το Κίνημά μας δεν είναι Κίνημα που λέει ‘όχι στις διακοπές ηλεκτροδότησης’ μόνο για όσους έχουν αρνηθεί να πληρώσουν το χαράτσι κι έχουν καταφέρει να πληρώσουν το ρεύμα, διότι υπάρχουν και άλλοι, που για συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους δεν επέλεξαν οι ίδιοι, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για την πληρωμή αυτής καθ’ εαυτής της κατανάλωσης, η οποία, βέβαια, είναι πολύ αυξημένη» (σ.σ. οι τιμές της ΔΕΗ) «και συνεχώς αυξάνεται».

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΕΠΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ
Ο κ. Ρέττος ζήτησε την άμεση ευαισθητοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΧ (Δήμος Χανίων) προκειμένου μία οικογένεια που ζει στην περιοχή της Χαλέπας να ‘αποκτήσει’ νερό και ρεύμα, αγαθά που στερείται εδώ και καιρό.
Όπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη οικογένεια διαμένει σε ένα σπίτι που της προσφέρθηκε δωρεάν από τον ιδιοκτήτη και στο οποίο έχει σημειωθεί αρκετό καιρό πριν διακοπή του ρεύματος και της παροχής νερού, εξαιτίας της μη πληρωμής των λογαριασμών κατά το παρελθόν (από ενοικιαστή του ακινήτου).
«Υπάρχει ένα περιστατικό μιας οικογένειας, η οποία διαμένει σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό, για διάφορους λόγους. Καλούμε, λοιπόν, όποιος είναι αρμόδιος γι’ αυτά τα θέματα και υπερασπίζεται ή πρέπει να υπερασπίζεται τη ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης του ας φροντίσει μέχρι αύριο» (σήμερα) «αυτή η οικογένεια, η οποία μένει πολύ καιρό χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα να αποκτήσει τους βασικούς πόρους της ζωής. Υπάρχει στη γειτονιά της Χαλέπας μια συλλογικότητα, η οποία εδώ και καιρό είναι δραστήρια, έχει οργανώσει και κινητοποιήσει πολύ κόσμο. Μπορούν να απευθυνθούν στη συνέλευση της Χαλέπας και από ’κει και πέρα να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη συγκεκριμένη οικογένεια», κατέληξε ο κ. Ρέττος.
Ανακοινώσεις με τις οποίες καλούν στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, εξέδωσαν χθες η Πρωτοβουλία Αντίστασης και η Ταξική Πορεία, τονίζοντας ότι «ο λαός μας, αρνούμενος μαζικά το χαράτσι που του επιβάλλεται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αντιστέκεται στην εξαθλίωση της ζωής του».

[Χανιώτια Νέα]