Δήλωση Βολουδάκη μετά τη συνάντηση με το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Χ.
Ο πρώην βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων κ.Γιάννη Μαργαρώνη και τη Διοικούσα Επιτροπή (κκ. Γιώργο Τραχαλάκη, Χρήστο Μυλωνάκη και Γιάννη Στριλιγκά).
Μετά τη συνάντηση ο Μ.Βολουδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Τα Επιμελητήρια μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πορεία εξόδου από την κρίση, αν η πολιτεία αξιοποιήσει τις δυνατότητές τους. Η οικονομική πολιτική που ακολουθείται τα δυο τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε ασφυξία την αγορά και σε απόγνωση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, τεράστια ποσά προορισμένα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιμνάζουν σε Ταμεία του ΕΣΠΑ, εξ’αιτίας στρεβλού σχεδιασμού και αδυναμίας υλοποίησης της πολιτικής ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 1 δις ευρώ βρίσκονται “παρκαρισμένα” κυριολεκτικά στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, στο Jeremie, και σε άλλες αντίστοιχες δομές, ενώ ελάχιστα χρήματα από αυτά έχουν διοχετευθεί στην αγορά. Για παράδειγμα από τα προγράμματα του πολυδιαφημιζόμενου Jeremie μόνο ένα προϊόν έχει αρχίσει να διοχετεύεται στην αγορά. Ο λόγος είναι ότι τα προγράμματα αυτά, σχεδιασμένα μέσα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές, λειτουργούν μέσω των Τραπεζών, και μπλοκάρονται από τα ίδια εμπόδια που μπλοκάρουν και τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις. Αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός των προγραμμάτων αυτών, τα κονδύλια θα λιμνάζουν στα Ταμεία μέχρι τη λήξη του ΕΣΠΑ και δε θα διοχετευθούν ποτέ στην αγορά. Σε ένα νέο, περισσότερο αποτελεσματικό σχεδιασμό, τα Επιμελητήρια θα μπορούσαν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο παράλληλα με τις υφιστάμενες δομές της κεντρικής διοίκησης στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με την σημερινή κατάσταση αλλά και να διασφαλιστεί η διαφάνεια στη διαχείρηση των πόρων καθώς Επιμελητήρια και Δημόσια Διοίκηση θα αλληλοελέγχονται.
Ενημερώθηκα παράλληλα από τη Διοίκηση του ΕΒΕΧ, μεταξύ άλλων, για τη θέση της σχετικά με τη συζητούμενη με την Τρόικα κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς προς τα Επιμελητήρια, αλλά και για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την επιβολή τέλους ακινήτων σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις (οι οποίες κανονικά εξαιρούνται), εξ΄αιτίας λάθους της ΔΕΗ. Ειδικώς για το τελευταίο, δεσμεύθηκα να μεταφέρω στους αρμόδιους Τομεάρχες της Ν.Δ. το θέμα ώστε να τεθεί το θέμα στη Βουλή και να αναγκασθεί ο Υπουργός των Οικονομικών να δώσει άμεσα λύση».