Ξενώνας αστέγων στο πρώην Ψυχιατρείο

Τη δημιουργία Κέντρου Διανυκτέρευσης Αστέγων (ξενώνα), σε χώρο του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, ενέκρινε χθες, ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Παράλληλα, εξουσιοδότησε τον δήμαρχο, Μανώλη Σκουλάκη, να ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών την άμεση προώθηση των διαδικασιών για την επίλυση του θέματος.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, ο Δήμος Χανίων επιλέχθηκε για τη δημιουργία ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, που θα μπορεί να φιλοξενήσει 20 άτομα.

Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ
Οπως έγινε γνωστό, σχετικά με το θέμα του ξενώνα αστέγων, που συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Σκουλάκης θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει τις σχετικές συναντήσεις στα Υπουργεία.
Σύμφωνα με την πρόταση – απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη διαχείριση και λειτουργία του χώρου, εκτός από τον Δήμο Χανίων, θα συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού, το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων, οι Μητροπόλεις Κυδωνίας και Αποκορώνου και Κισάμου και Σελίνου, ο Ιατρικός Σύλλογος, οι «Γιατροί του Κόσμου» και, ως τεχνικός σύμβουλος, το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Πάντως, όπως έκανε γνωστό χθες ο κ. Σκουλάκης, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί, τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζουν θετικά το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ξενώνας αστέγων στο παλιό Ψυχιατρείο.
Ανασταλτικά, ωστόσο, φαίνεται να λειτουργεί το γεγονός, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, ότι μέχρι σήμερα δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία ανάλογων ξενώνων.

ΑΝΤΕΓΚΛΙΣΕΙΣ…  ΠΕΡΙ ΑΣΤΕΓΩΝ
Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ξενώνα αστέγων λήφθηκε ομόφωνα χωρίς, ωστόσο, να λείψουν οι αντεγκλίσεις.
Την αντιπαράθεση πυροδότησε αρχικά η τοποθέτηση του κ. Σκουλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στον μικρό αριθμό των αστέγων που φιλοξενήθηκαν τις πρώτες ημέρες στο Δημοτικό Γηροκομείο και στην Παλιά Ηλεκτρική, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο «για καραβιά αστέγων που ήρθε από την Αθήνα» και για «οργανωμένο σχέδιο» Χανιωτών, ώστε άστεγοι από όλη την Ελλάδα «να βρεθούν στα φιλόξενα Χανιά».
Επίσης, έκανε αναφορά σε προβλήματα που προκλήθηκαν από τη φιλοξενία αστέγων στο Γηροκομείο, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι από αυτούς είναι μη νόμιμοι και τονίζοντας ότι ο Δήμος έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από τη γειτονιά και τους εργαζομένους, ενώ καταλήγοντας κάλεσε τους συμβούλους της μειοψηφίας να φιλοξενήσουν οι ίδιοι τους αστέγους εφαρμόζοντας την «αναδοχή κατ? οίκον».
Αριθμητικά δεδομένα για τους αστέγους που φιλοξενήθηκαν στο Γηροκομείο παρέθεσε στην τοποθέτησή του ο διευθυντής του Γηροκομείου, κ. Γιώργος Γωνιωτάκης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχουν διπλασιαστεί τα έξοδα, ενώ έχουν προκληθεί προβλήματα που αφορούν την υγιεινή.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γρηγόρης Αρχοντάκης, απαντώντας στα περί «αναδοχής κατ? οίκον» κατηγόρησε τον κ. Σκουλάκη για λαϊκισμό, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος είναι αρμόδιος για να επιλύει τέτοια κοινωνικά προβλήματα. «Για εμένα δεν έχει σημασία αν αυτός που είναι στον δρόμο είναι Ελληνας ή ξένος, νόμιμος ή παράνομος. Ο Δήμος δεν είναι ούτε Αστυνομία ούτε Εισαγγελική Αρχή για να στέκεται σε αυτά», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αρχοντάκης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι είναι υπέρ της πρότασης για τη δημιουργία ξενώνα.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χανιά 21ος Αιώνας», Κυριάκος Βιρβιδάκης, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για καθυστέρηση στην κάλυψη των αναγκών που σχετίζονται με προνοιακές δομές, αλλά και για το κλείσιμο του ξενώνα που είχε λειτουργήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όπως και για τη δρομολόγηση κατεδάφισης του παλιού Νοσοκομείου που είχε γίνει πρόβλεψη για τη στέγαση μιας τέτοιας δομής.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών», Τάσος Βάμβουκας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος φαίνεται να μην έχει ακριβή εικόνα για την έκταση του προβλήματος. «Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι και δεν είναι καθόλου εισαγόμενοι. Δεν έχετε καλή πληροφόρηση. Οι άστεγοι είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που νομίζετε», τόνισε ο κ. Βάμβουκας και πρόσθεσε ότι εκτός από έναν ξενώνα θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί μια ενδιάμεση δομή, ένα λαϊκό υπνωτήριο.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Παπαντωνάκης, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι αθέτησε την υπόσχεσή της για ενοικίαση ξενοδοχείου, ώστε να φιλοξενηθούν οι άστεγοι και τόνισε ότι πολλοί από αυτούς που είχαν ανάγκη φοβήθηκαν να πάνε στην Παλιά Ηλεκτρική. Ο κ. Παπαντωνάκης κάλεσε επίσης τον δήμαρχο να είναι προσεχτικός στις αναφορές του περί «μη νόμιμων μεταναστών», επισημαίνοντας ότι πολλοί Ελληνες κατά το παρελθόν βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση σε ξένες χώρες.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι τόσο από την πλειοψηφία όσο και από την αντιπολίτευση, καταθέτοντας διαφορετικές απόψεις γύρω από το αν αποτελεί κριτήριο η νομιμότητα ή όχι, το τι ορίζεται ως άστεγος, τα αντανακλαστικά του Δήμου ως προς το συγκεκριμένο πρόβλημα κ.λπ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ ΤΟΥ ‘ΞΕΝΙΑ’
Εν αναμονή εξελίξεων
Να σημειώσουμε ότι το θέμα της πισίνας του ‘Ξενία’, το οποίο είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων αποσύρθηκε τελικά καθώς αναμένονται νέες εξελίξεις.
Ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, τόνισε, ότι σε επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Ε.Τ.Α., ζήτησε να αποσυρθεί από το συμφωνητικό ο όρος που έθετε ως προϋπόθεση για την παραχώρηση την ύπαρξη μελέτης αξιοποίησης του χώρου από μέρους του Δήμου. «Αυτό ήταν εξωφρενικό», ανέφερε ο κ. Σκουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να εκπονηθεί μελέτη για έναν χώρο που δεν ανήκει στον Δήμο.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Σκουλάκης, παρότι ο συγκεκριμένος όρος συμφωνήθηκε να αποσυρθεί, βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα η παραχώρηση των εκτάσεων του Ε.Ο.Τ. στους Δήμους, όπως είχε δεσμευτεί πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο θέμα, που είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση καθώς αρχικά προβλέπονταν οι εκτάσεις αυτές να μεταβιβαστούν στις Περιφέρειες, πρόκειται να έρθει προς συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

ΣΤΙΣ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κινητοποίηση για τους Αγ. Αποστόλους
Στις 5 Φεβρουαρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τελικά η παγχανιώτικη κινητοποίηση για τους Αγίους Αποστόλους με αίτημα να παραμείνει η περιοχή ελεύθερος, δημόσιος, χώρος. Αυτό διευκρινίστηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Να σημειώσουμε ότι η κινητοποίηση πραγματοποιείται εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που κληρονόμοι πρώην ιδιοκτητών διεκδικούν να τους επιστραφεί τμήμα της περιοχής, το οποίο είχε απαλλοτριωθεί από το ελληνικό δημόσιο.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών
Τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στον Δήμο Χανίων ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουλάκης, στην ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο, τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας επέλεξε τον Δήμο Χανίων για τη δημιουργία ξενώνα κακοποιημένων γυναικών εξασφαλίζοντας, μέσω ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ.
Τα χρήματα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Σκουλάκης, πρόκειται να καλύψουν όλα τα λειτουργικά έξοδα και τις ανάγκες πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού έως το 2015.

[Χανιώτικα Νέα]