Αποκατάσταση της οικίας Ελ. Βενιζέλου

Εως τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου θα έχει ξεκινήσει το σημαντικό έργο της αποκατάστασης της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Χαλέπα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο σε δύο χρόνια από την έναρξή του.


Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», στο περιθώριο της εκδήλωσης για την ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος, που διοργάνωσε, για άλλη μία χρονιά, ο Σύλλογος Φίλων του, το περασμένο Σάββατο, σε κοσμικό κέντρο στα Λενταριανά.
«Το 2011 σημαδεύτηκε από ένα σημαντικό γεγονός: τη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα. Ελπίζω ότι το έργο θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου. Πρόκειται για ένα κορυφαίο γεγονός, ένα από τα ιστορικότερα σπίτια της χώρας μας, φορτωμένο με τόσες ιστορικές μνήμες, γερασμένο όμως από τον χρόνο, θα αποκατασταθεί και σε ενάμισι με δύο χρόνια θα δοθεί και πάλι στο κοινό, στον κόσμο που εξακολουθεί να θαυμάζει το έργο, την εποχή και την προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου και κυρίως θα δοθεί ξανά στις νεότερες γενιές, οι οποίες θα το επισκέπτονται, θα μαθαίνουν την ιστορία του, παράλληλα με την εκπαίδευση που ασκεί στον χώρο αυτό το Ιδρυμα», επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης.
Ο ίδιος τόνισε ότι «υπήρξαν ασφαλώς και πολλά άλλα σημαντικά έργα το 2011, υπογραμμίζοντας τη σημαντική «εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ιδρύματος, που έχει πλέον πανελλήνια απήχηση, από τα παιδιά του νηπιαγωγείου μέχρι το γυμνάσιο και το λύκειο», αλλά τις «εκδόσεις, εκδηλώσεις και ημερίδες ιστορικού περιεχομένου με ιδιαίτερη βαρύτητα και απήχηση στον επιστημονικό χώρο».
Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στη δημιουργία των Παραρτημάτων του Ιδρύματος στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στο Μόντρεαλ του Καναδά, σημειώνοντας ότι «ειδικά το Παράρτημα αυτό δίνει και δείχνει τη διεθνή διάσταση που λαμβάνει το Ιδρυμα και τη διεθνή απήχηση που έχει».
Ερωτηθείς αν η οικονομική κρίση και οι περικοπές κρατικών πιστώσεων έχουν πλήξει και το Ιδρυμα, ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι «η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Φυσικό, λοιπόν, ήταν να περικοπούν οι επιχορηγήσεις, όχι μόνο προς το Ιδρυμα, αλλά και προς άλλους φορείς σε όλη τη χώρα. Όμως, δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για οριζόντιες περικοπές. Θα πρέπει να γίνονται επιλογές με βάση το έργο κάθε φορέα. Δεν μπορώ να πω ότι περικόπηκαν εντελώς οι επιχορηγήσεις, αλλά μειώθηκαν σημαντικά. Έτσι, υποχρεωθήκαμε και περικόψαμε τον προϋπολογισμό στο μισό, μειώσαμε τις αμοιβές του προσωπικού προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Ελπίζω ότι αυτό θα έχει έναν προσωρινό χαρακτήρα και θα αξιολογηθεί επιτέλους, όπως πρέπει, το έργο όχι μόνο του Ιδρύματος, αλλά και άλλων φορέων, που προσφέρουν ανάλογο έργο. Δεν είναι πολλοί στην Ελλάδα. Επομένως, είναι υποχρεωτική η αξιολόγηση και η επιλογή».
Ο κ. Παπαδάκης γνωστοποίησε, πάντως, ότι «το Ιδρυμα έχει απευθυνθεί και έχει ζητήσει βοήθεια από χορηγούς και φίλους του Ιδρύματος, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ευτυχώς υπάρχει μία ανταπόκριση, η οποία, κατά ένα τρόπο, ενισχύει τα δύσκολα οικονομικά του Ιδρύματος».

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπαδάκης στον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος.
«Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την ευγνωμοσύνη μου προς τον Σύλλογο των Φίλων του Ιδρύματος, ο οποίος συμπαρίσταται, στηρίζει, τόσο ηθικά όσο και οικονομικά, το έργο του Ιδρύματος. Σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, η παρουσία τέτοιων συλλόγων, οι οποίοι στηρίζουν το έργο ενός Ιδρύματος, που ήδη έχει καταξιωθεί πανελλήνια και διεθνώς, μας δίνει μία ανάσα και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Φυσικά το οικονομικό πρόβλημα του Ιδρύματος δεν πρόκειται να το λύσουν οι φίλοι, η συμβολή τους όμως έχει πολλές φορές μεγαλύτερη σημασία από το αποτέλεσμα το οικονομικό. Αποδίδω, δηλαδή, ιδιαίτερη σημασία στην ηθική στήριξη. Όταν υπάρχουν μερικές εκατοντάδες χανιώτες, οι οποίοι στηρίζουν αυτό το έργο, ασφαλώς τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι το Ιδρυμα θα δημιουργήσει, θα επιβιώσει και στο μέλλον θα συνεχίσει να πραγματοποιεί το σημαντικό έργο που μέχρι στιγμής κάνει», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Εμμανουήλ Καλογερής σημείωσε ότι «ο Σύλλογος έχει αρκετά μέλη και προσπαθούμε να αυξάνουμε τον αριθμό των μελών, γιατί κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο, με την έννοια ότι βοηθάμε, ηθικά τουλάχιστον, το Εθνικό Ίδρυμα. Εξυπακούεται ότι το Ιδρυμα επιτελεί ένα εθνικό έργο και πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί για να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια».
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος του Ιδρύματος στο Μόντρεαλ του Καναδά, Μιχάλης Χριστοδουλάκης και ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Αθηνών Σταύρος Νικηφοράκης, με τον πρώτο να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό και να επισημαίνει ότι το Παράρτημα έχει αγκαλιαστεί με ενθουσιασμό από την ελληνική ομογένεια του Καναδά.
Επίσης, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ευτύχης Δαμιανάκης, Ευαγγελία Κουρουπάκη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Απόστολος Βουλγαράκης (Χανίων), Νίκος Καλογερής (θεματικός), Νίκος Καστρινάκης (Λασιθίου), ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δημήτρης Ποντικάκης κ.ά.

[Χανιώτικα Νέα]