Μάρτιν Σουλτς, ο νέος φιλέλληνας πρόεδρος του ΕυρωΚοινοβουλίου
«Δεν θα είμαι ένας βολικός πρόεδρος, θα είμαι ένας μαχητικός πρόεδρος», τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο, μετά την εκλογή του -ως το 2014- με μυστική ψηφοφορία και 387 ψήφους επί 736 μελών.
Η εκλογή του έως πρότινος επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη θέση του προέδρου του Σώματος, όπου διαδέχεται τον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Γιέρζι Μπούζεκ αποτελεί ένα καλό νέο για την Αθήνα, καθώς ο Γερμανός σοσιαλιστής έχει επανειλημμένα εκφράσει τη συμπαράστασή του στους Ελληνες και την προσπάθεια, που καταβάλλουν, καθώς και την προσωπική του συμπάθεια στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Ο Μάρτιν Σουλτς έχει ασκήσει πολλές φορές έντονη κριτική κατά της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και εναντίον της ίδιας της χώρας του για τον τρόπο, που χειρίστηκε την Ελλάδα στην αρχή της κρίσης.
Υπογραμμίζοντας ότι «θα απαιτήσει το Ευρωκοινοβούλιο να συμμετέχει επί ίσοις όροις, σ’ όλες τις συνεδριάσεις με το Συμβούλιο της Ε.Ε. και την Κομισιόν», επισήμανε ότι «η Ευρώπη διέρχεται μια θυελλώδη περίοδο και για πολλούς οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι».
«Δεν έχουμε πια την βεβαιότητα ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από μας. Η ανεργία έχει φθάσει σε απίστευτα επίπεδα. Οι νέοι διαδηλώνουν εναντίον ενός συστήματος, που κάνει πλούσιους τους λίγους και ρίχνει τα βάρη της κρίσης σ’ όλους. Πρέπει να πούμε όχι στους οίκους αξιολόγησης και δη στους ανώνυμους οίκους αξιολόγησης της Νέας Υόρκης. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για θεσμικές συζητήσεις, αλλά για τις θέσεις εργασίας τους, τη σύνταξη τους, ασφαλέστερα τρόφιμα», επισήμανε.
«Το ζητούμενο σήμερα», τόνισε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «είναι να υπάρξει στην Ευρώπη μία ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανάπτυξης. Κι’ αυτό θα επιτευχθεί μόνον όταν πάψει να επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου και όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ακολουθούν και εφαρμόζουν την «κοινοτική μέθοδο»».
Ποιός είναι ο Μάρτιν Σούλτς
Ο Μάρτιν Σουλτς γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1955 στο Helrath, κωμόπολη στα σύνορα της Γερμανίας με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Μετά το σχολείο αποφάσισε να μετατρέψει το πάθος του για τα βιβλία σε επάγγελμα εργαζόμενος ως βιβλιοπώλης και το 1982 απέκτησε δικό του βιβλιοπωλείο στο Wurselen της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που λειτούργησε με επιτυχία μέχρι το 1994.
Το άλλο πάθος του, η πολιτική, τον οδήγησε στα 19 του στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και από εκεί, σε ηλικία μόλις 33 ετών, στη δημαρχία του Wurselen, θέση που διατήρησε για 11 χρόνια. »Ηταν η εποχή που διαμόρφωσα την πίστη μου στην Ευρώπη και τη θέληση να βοηθήσω στην οικοδόμηση και ανάπτυξή της» εξηγεί.
Αυτή η πίστη τον έφερε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο οποίο εκλέγεται από το 1994 και από το 2000 ηγείται της γερμανικής πτέρυγας των Σοσιαλιστών στο ΕΚ υπηρετώντας και ως αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας.
Το 2004 εξελέγη Πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέση που διατήρησε μέχρι την εκλογή του σήμερα ως Προέδρου του ίδιου του ΕΚ. Από το 2009, είναι επίσης εκπρόσωπος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα κάτι που του έχει δώσει τη δυνατότητα να επηρεάσει βαθύτατα τις θέσεις του κόμματος έναντι της Ευρώπης.
Είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών και στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται, το διάβασμα, η ιστορία και το ποδόσφαιρο. O ίδιος είναι οπαδός της ιστορικής ομάδας της Κολωνίας.
Στήριξη από όλες τις πολιτικές ομάδες
Με μοναδικές εξαιρέσεις, Βρετανούς ευρωβουλευτές και τον αντιευρωπαϊστή Νάϊζελ Φάρατζ, που δήλωσαν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν, για να αντισταθούν στην προεδρία του Μάρτιν Σουλτς, οι επικεφαλής των μεγάλων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, υπογράμμισαν, στις ομιλίες τους, αμέσως μετά την εκλογή του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή στο αξίωμα του Προέδρου του ΕΚ, ότι θα τον στηρίξουν στο έργο του και στην προσπάθεια του να εφαρμοσθεί η κοινοτική μέθοδος σ’ όλες τις αποφάσεις της ΕΕ.
Δύναμη και διαύγεια πνεύματος ευχήθηκε στον νέο Πρόεδρο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ και εξέφρασε, ενώπιον της Ολομέλειας, την εμπιστοσύνη προς τον Πρόεδρο Σουλτς, υπογραμμίζοντας ότι, από την μέχρι τώρα συνεργασία μαζί του, διαπίστωσε ότι »αυτά που ενώνουν τους Σοσιαλδημοκράτες με τους Χριστιανοδημοκράτες είναι λιγότερα από εκείνα που τους χωρίζουν»
Κάθε φορά που ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θ’ αγωνίζεται για την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα και την ελευθερία όλων στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι μαζί του, διαβεβαίωσε το Σώμα ο Ζόζεφ Ντολ. Πρέπει να κρατήσουμε ισχυρό το ευρώ και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του, κατέληξε.
Ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταφ, δήλωσε ικανοποιημένος από την εκλογή του Μάρτιν Σουλτς στην Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και εξέφρασε την άποψη ότι, ο νέος Πρόεδρος δεν θα είναι ουδέτερος, έναντι του Συμβουλίου της ΕΕ που, όπως τόνισε, προσπαθεί, σε κάθε ευκαιρία, να υπονομεύσει την κοινοτική μέθοδο.
Το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να δείξει ποιός είναι ο δρόμος για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση, είπε, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι, η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα της κρίσης αλλά ο δρόμος για την έξοδο απ’ αυτήν.
Δεν θέλουμε έναν Πρόεδρο που θα είναι ουδέτερος, έναντι της έξαρσης του εθνικισμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη, κατέληξε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων.
Την ελπίδα ότι, ο νέος Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θα διατηρήσει, την δική του ιδιαίτερη προσωπικότητα που είχε και ως επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, εξέφρασε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χάρμς.
Πιστεύω, κατέληξε, ότι θα είναι μεν ανοικτός αλλά και δύσκολος, στις αντιπαραθέσεις του με την Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ.
Η Ρεμπέκα Χάρμς έκανε έκκληση στις γυναίκες-ευρωβουλευτές του Σώματος, να ξεκινήσουν από τώρα την προσπάθεια έτσι ώστε, ο επόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του κ. Σουλτς, να είναι γυναίκα.
[kritonperiferia.gr]