Χανιά : Νέο υπαίθριο θέατρο μέχρι το καλοκαίρι!

Έως το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται, σύμφωνα με τη δέσμευση της Αρχαιολογίας, να έχει δημιουργηθεί το νέο υπαίθριο θέατρο στην Ανατολική Τάφρο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος προκειμένου να προχωρήσει η αποσυναρμολόγηση του μεταλλικού θεάτρου της Ανατολικής Τάφρου.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, μέσα στον Ιανουάριο θα παρουσιαστεί η μελέτη της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης για το νέο θέατρο που θα έχει χωρητικότητα περίπου 1.700 θέσεων, ενώ τόνισε ότι το νέο θέατρο θα λειτουργήσει πάση θυσία το ερχόμενο καλοκαίρι. Παράλληλα, ο κ. Σκουλάκης δήλωσε ότι ενδεχομένως και μέσα στον επόμενο μήνα να υπάρξουν θετικές εξελίξεις ως προς κάποιους χώρους που διεκδικεί ο Δήμος και οι οποίοι θα μπορούν να δώσουν λύση στο θέμα του θεάτρου. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο θέμα δεν αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το θέατρο της Ανατολικής Τάφρου

Το θέμα της αποσυναρμολόγησης του θεάτρου της Ανατολικής Τάφρου και της δημιουργίας νέου θεάτρου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Ξυνίδης, τόνισε σχετικά με τη χωροθέτηση του νέου θεάτρου ότι η Αρχαιολογία έχει αποκλείσει ως πιθανή τοποθεσία τη Δυτική Τάφρο.
Επίσης, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει για τη δημιουργία του νέου θεάτρου θα χρησιμοποιηθεί το χώμα που θα αφαιρεθεί από τις εκσκαφές για την ανάδειξη των τειχών στη Δυτική Τάφρο και περιμετρικά του 2ου Δημοτικό Σχολείου.
Ο αντιδήμαρχος, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ανέγερση του νέου θεάτρου θα κοστίσει περίπου 250.000 ευρώ, ενώ η αποσυναρμολόγηση 18.000 ευρώ (συν τον Φ.Π.Α.). Ολα τα έξοδα θα καλυφθούν σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό από ιδίους πόρους του Δήμου.
Κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε ακόμα ότι η εταιρεία «ΒΙΟΣΩΛ», που όλα αυτά τα χρόνια ήταν υπεύθυνη για τη συντήρηση και πιστοποίηση ασφαλείας του θεάτρου, θα αναλάβει και την αποσυναρμολόγηση της υφιστάμενης μεταλλικής κατασκευής.

Η αντιπολίτευση

Σύσσωμη την αντιπολίτευση βρήκε απέναντί της η Δημοτική Αρχή σε ό,τι αφορά το θέμα του θεάτρου, ενώ σε παρέμβαση που έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης, Μιχάλης Αεράκης, επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία θεάτρου στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση το υπαίθριο θέατρο θα πρέπει να κατασκευαστεί εκτός της πόλης των Χανίων.
Η μείζον μειοψηφία καταψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής με τον δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Τσαπάκο, να επισημαίνει ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και να σημειώνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος η πόλη να μην διαθέτει θέατρο το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί η δημιουργία του καινούργιου.
Με το ίδιο σκεπτικό η παράταξη του Κυριάκου Βιρβιδάκη καταψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ενώ άφησε αιχμές για έλλειψη διεκδικητικότητας απέναντι στην Αρχαιολογία αναφερόμενος στο θέμα της απόρριψης της Δυτικής Τάφρου ως πιθανό χώρο χωροθέτησης του νέου θεάτρου.
Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας που ανήκουν στον συνδυασμό του Τάσου Βάμβουκα και του Νίκου Παπαντωνάκη επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ύπαρξη θεάτρου το ερχόμενο καλοκαίρι.
Ενστάσεις ως προς τη δημιουργία νέου προσωρινού θεάτρου στη Ανατολική Τάφρο εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης Γιώργος Γεωργακάκης.

Οι Άγιοι Απόστολοι

Αναφορά στο θέμα των Αγίων Αποστόλων έγινε, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων στο περιθώριο της συζήτησης για τη δημιουργία νέου θεάτρου.
Την ανησυχία του για την έκβαση της υπόθεσης διεκδίκησης από κληρονόμους πρώην ιδιοκτητών τμήματος της περιοχής, που πρόκειται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 13 Φεβρουαρίου, εξέφρασε ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, ενώ όπως σημείωσε η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, θα οργανώσει μια μεγάλη κινητοποίηση τέλη Ιανουαρίου.
«Θέλουμε μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις να μεταφέρουμε κεντρικά την αγωνία όλων των Χανιωτών και να πάει το μήνυμα στην Αθήνα ότι οι Αγιοι Απόστολοι ανήκουν σε όλη την τοπική κοινωνία χειμώνα καλοκαίρι», είπε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Χανίων.

[Χανιώτικα Νέα]