Επιστρέφουν στις πατρίδες τους λόγω ανεργίας πολλοί μετανάστες

Τον δρόμο της επιστροφής για τις πατρίδες τους παίρνουν όλο και περισσότεροι αλλοδαποί, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν πλέον μεροκάματο στην Ελλάδα. Οικονομικοί μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη φεύγουν πλέον μαζικά, ενώ κάθε μηνά εκατοντάδες Αλβανοί υπήκοοι επιστρέφουν με λεωφορεία στην χώρα τους.

Στα τουριστικά πρακτορεία ταξιδίων στην πλατεία Καραϊσκάκη με προορισμούς σε Βαλκάνια και ανατολικές χώρες, η κάμερα του ALPHA κατέγραψε οικοσκευές να περιμένουν να φορτωθούν.
Όπως είπε στον ALPHA η υπάλληλος τουριστικού πρακτορείου Κατερίνα Ναντς «φέρνουν σιγά-σιγά τα πράγματα και τα στέλνουμε Αλβανία και μετά έρχονται όλοι μαζί και φεύγουν». Η μετανάστευσή τους αποδείχτηκε πως είχε και ημερομηνία λήξης. Χιλιάδες αλλοδαποί, κυρίως από Αλβανία, που δούλεψαν επί δεκαετίες στην Ελλάδα και έμαθαν διάφορες τέχνες, πέφτουν τώρα και αυτοί στο πηγάδι της ανεργίας. Όπως είπαν στον ALPHA Αλβανοί μετανάστες, το μόνο που τους δυσκολεύει να πάρουν την απόφαση της επιστροφής, είναι τα παιδιά τους, που δεν θέλουν να φύγουν απ’ την Ελλάδα.

Τα πρώτα σοβαρά σημάδια κρίσης φάνηκαν, όταν άρχισαν να μειώνονται τα εμβάσματα που έστελναν από την Ελλάδα στην Αλβανία. Όπως είπε στον ALPHA η υπάλληλος τουριστικού πρακτορείου Εγκλίρα Καντίσα «από 100-200 ευρώ που έστελναν κάθε μήνα, άρχισαν να τα στέλνουν κάθε δυο-τρεις μήνες». Οι υπάλληλοι των τουριστικών πρακτορείων βλέπουν καθημερινά οικογένειες Αλβανών να εγκαταλείπουν την Αθήνα. Όπως είπε στον ALPHA η Κατερίνα Ναντς «φεύγουν λυπημένοι, γιατί βρήκαν εδώ άλλα πράγματα, άλλαξαν νοοτροπία…». Πολλοί Αλβανοί μετανάστες δε που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, είπαν μιλώντας στον ALPHA, ότι αφού δεν έχουν πλέον δουλειά, προτιμούν να φύγουν, παρά να γίνουν κλέφτες.

Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε επαγγέλματα που στην Ελλάδα καλύπτουν κυρίως αλλοδαποί μετανάστες. Όλο και λιγότεροι ζητούν οικοδόμους, όλο και λιγότεροι ζητούν οικιακές βοηθούς, κηπουρούς ή εργάτες. Η ανεργία δεν πλήττει μόνο τους Αλβανούς, αλλά όλες τις εθνικότητες μεταναστών που βρίσκονται πλέον μπροστά σε έναν αναγκαστικό επαναπατρισμό.

[2810.gr]