Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ΧΥΤΑ και σιδηροδρόμους

Την παραπομπή τεσσάρων χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα παραπέμπεται για εσφαλμένη εφαρμογή των οδηγιών 2006/12/ΕΚ και 1999/31/ΕΚ, που αφορούν στα απόβλητα και στην υγειονομική ταφή των αποβλήτων, αντιστοίχως, λόγω της κακής λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής Φυλής-Σκαλιστήρη στην περιοχή της Αττικής.

Σύμφωνα με ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 2006, αποκαλύπτονται σημαντικές ελλείψεις στη διαχείριση του εν λόγω ΧΥΤΑ. Η παραβίαση του δικαίου της ΕΕ αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που απορρέουν από την κακοδιαχείριση, σημειώνει η Επιτροπή.

Παραπομπή και για τους σιδηροδρόμους

Με δεύτερη απόφασή της, που επίσης αφορά και στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά 13 κρατών-μελών της ΕΕ για μη ορθή εφαρμογή διαφόρων τμημάτων της βασικής νομοθεσίας για το άνοιγμα της αγοράς σιδηροδρόμων της ΕΕ στον ανταγωνισμό, γνωστή ως «πρώτη δέσμη μέτρων για τους σιδηροδρόμους» (οδηγίες 91/440/ΕΟΚ και 2001/14/ΕΚ).

Η Επιτροπή αναφέρει ότι δεν έχουν ακόμη επιλυθεί σοβαρά προβλήματα για το άνοιγμα των σιδηροδρομικών αγορών στον ανταγωνισμό στις εξής χώρες: Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία.

Τα κράτη-μέλη έπρεπε να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις οδηγίες αυτές έως τις 15 Μαρτίου 2003.

Η μη εφαρμογή των εν λόγω μέτρων ελευθέρωσης της αγοράς σιδηροδρόμων αφαιρεί από τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε άλλα κράτη-μέλη και στερεί από τους καταναλωτές τη δυνατότητα μεγαλύτερης επιλογής ανταγωνιστικών σιδηροδρομικών δρομολογίων, τονίζει η Επιτροπή.

[zougla.gr]