Σε νέα φάση η Βικελαία βιβλιοθήκη
Η Νέα Σύγχρονη Βιβλιοθήκη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 14 περίπου μήνες. Η Β’ φάση βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την πλήρη ανακαίνιση «κτιριακά, Η/Μ, δαπεδοστρώσεις, κουφώματα, λοιπό εξοπλισμό» με προδιαγραφές βιοκλιματικού – πράσινου κτιρίου.
Η Α’ Φάση που ολοκληρώθηκε περιλάμβανε τη στατική ενίσχυση του κτιρίου. Η Β’ τώρα αφορά την πλήρη αποκατάσταση – ανακαίνιση «κτιριακά, Η/Μ, δαπεδοστρώσεις, κουφώματα, λοιπό εξοπλισμό» με προδιαγραφές βιοκλιματικού – πράσινου κτιρίου.
Υπενθυμίζεται ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της η σημερινή Δημοτική αρχή διαπίστωσε την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στατικότητας στο κτίριο, πράγμα που καθιστούσε τη χρήση του επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες. Έτσι έλαβε την απόφαση να μεταφέρει τη βιβλιοθήκη σε νέα κτίρια προκειμένου να συνεχιστούν οι βασικές λειτουργίες της και να προχωρήσει άμεσα στην ανακατασκευή του κτιρίου, που προγραμματίστηκε να γίνει σε δύο φάσεις.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
Το νέο κτίριο θα αποδώσει στη Βικελαία σχεδόν διπλάσιο χώρο από το σημερινό και οι χρήσεις ανά όροφο θα έχουν ως εξής :
ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ και κεντρικά επί της οδού 25ης Αυγούστου δημιουργείται η κύρια είσοδος της βιβλιοθήκης με κλιμακοστάσιο και δύο – αντί του ενός μέχρι τώρα – ανελκυστήρων. Ο χώρος καταλαμβάνει επιφάνεια 116τ.μ. έχει ύψος 5,10 μ. και, για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ επικοινωνεί με την στοά που συνδέει την Λεωφόρο Δικαιοσύνης με την οδό Δαιδάλου. Στον χώρο εισόδου βρίσκεται επίσης ένα κατάστημα πώλησης των εκδόσεων της βιβλιοθήκης και χώρος φύλακα.
Εκατέρωθεν της εισόδου αναδιαμορφώνονται οι υπάρχουσες αίθουσες με τους ημιόροφους τους.
Ο μεγάλος χώρος του κτιρίου στο ισόγειο που είναι σε επαφή με τη στοά διατίθεται (για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ) στην Βικελαία Βιβλιοθήκη και καλύπτει τις ανάγκες του Παιδικού Τμήματος. Η θέση είναι ιδανική διότι η πρόσβαση μέσω της στοάς είναι άμεση, και προστατεύεται από το θόρυβο του δρόμου, καθώς βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου. Δημιουργείται επίσης πατάρι για επιπλέον χώρους αναγνωστηρίων και βιβλιοστασίων. Η παιδική βιβλιοθήκη διαθέτει χώρο 186τ.μ. στο ισόγειο και 70τ.μ. στον ημιώροφο. Στην περιοχή αυτή τοποθετείται και δεύτερο κλιμακοστάσιο, απαραίτητο για λόγους πυρασφάλειας.
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ φιλοξενεί την γενική βιβλιοθήκη. Εκεί υπάρχει η είσοδος, ο χώρος υποδοχής, το τμήμα δανεισμού και ο χώρος μη δανειζόμενων βιβλίων. Η δυτική πλευρά του κτιρίου προσφέρεται για την τοποθέτηση των βιβλιοστασίων, ενώ ο χώρος στην βόρεια πλευρά είναι ιδανικός λόγω φυσικού φωτισμού και σχήματος για αναγνωστήριο. Η γενική βιβλιοθήκη καταλαμβάνει επιφάνεια 510τ.μ.
Στον ίδιο πυρήνα με το κεντρικό κλιμακοστάσιο τοποθετούνται οι χώροι υγιεινής με ειδική πρόβλεψη για ΑΜΕΑ.
Το επίπεδο του πρώτου ορόφου διαμορφώνεται σε δύο στάθμες, λόγω υψομετρικής διαφοράς. Η μετάβαση από την μία στάθμη στην άλλη, γίνεται από τον κοινόχρηστο διάδρομο μέσω ράμπας με κατάλληλη κλίση και εσωτερικά από την βιβλιοθήκη με σκαλοπάτια. Στην νότια πλευρά του κτιρίου βρίσκεται επίσης ο χώρος της καταλογογράφησης.
ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ στην περιοχή που βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο δημιουργείται ενιαίος χώρος υποδοχής, που λειτουργεί ως «Φουαγιέ» για την αίθουσα εκδηλώσεων που είναι χωρητικότητας 170 ατόμων (205 τ.μ.). Βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνία του κτιρίου και καταλαμβάνει όλη την όψη επί της οδού Δαιδάλου. Στο πίσω μέρος της αίθουσας τοποθετούνται βοηθητικοί χώροι όπως το control room και η αποθήκη. Στην ίδια στάθμη βρίσκονται, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, η βιβλιοθήκη Σεφέρη – Βικέλα προς την μεριά του ακάλυπτου, και το Αρχείο Τζεδάκη – Σπανάκη προς την Λεωφόρο Δικαιοσύνης. Δίπλα στην υποδοχή βρίσκονται τα γραφεία της βιβλιοθήκης και ο χώρος για τα περιοδικά. Οι χώροι υγιεινής τοποθετούνται στην ίδια θέση που βρίσκονται και στον πρώτο όροφο.
Η αντικατάσταση της οροφής στην αίθουσα εκδηλώσεων έχει επιτρέψει να δημιουργηθεί πατάρι στο οποίο η πρόσβαση γίνεται μέσω του κεντρικού και του βοηθητικού κλιμακοστασίου. Ο χώρος αυτός διατίθεται για τα οπτικοακουστικά μέσα της βιβλιοθήκης.
Το υπάρχον κτίσμα στο δώμα ανακατασκευάζεται και λειτουργεί ως εντευκτήριο. Ο χώρος της βεράντας που απομένει στο πίσω μέρος, προς την πλευρά του ακάλυπτου, χρησιμοποιείται για τη στέγαση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ προς την οδό 25ης Αυγούστου διαμορφώνεται ως επέκταση του εντευκτηρίου.
ΤΟ ΗΜΙΥΠΟΓΕΙΟ μετά την στατική ενίσχυση και την κατάλληλη διαμόρφωση για την ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων, θα χρησιμοποιηθεί για την φύλαξη αρχειακού υλικού, κλειστών συλλογών, παλαιοτύπων κλπ.
Τα αρχεία τοποθετούνται σε χώρο συνολικής επιφάνειας 300τ.μ.. Δημιουργούνται επίσης εργαστήρια μικροφωτογράφησης, συντήρησης και βιβλιοδέτησης.
Τέλος κατά μήκος της οδού 25ης Αυγούστου και στο εσωτερικό του ημιυπόγειου δημιουργούνται οπές με γυάλινο δάπεδο και κατάλληλο φωτισμό, με σκοπό τη θέαση του τείχους και των άλλων ευρημάτων από τους επισκέπτες.
Έτσι η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, ένα περίπου αιώνα μετά την αποδοχή της δωρεάς Βικέλα, θέτει στη διάθεση της ιστορικής Βιβλιοθήκης και των Ηρακλειωτών, τον πιο σύγχρονο, κατάλληλο και άνετο χώρο για την άσκηση του επιστημονικού, ερευνητικού, διδακτικού και κοινωνικού της έργου. Το κτίριο «Αχτάρικα», που στη νέα του μορφή δεν θα είναι μόνο κόσμημα για το Ηράκλειο αλλά και κιβωτός της πνευματικής του κληρονομιάς και ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
[creteplus.gr]