Siemens : Η Αργεντινή επέβαλε πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα;

Με αφορμή την πρόσφατη επιβολή προστίμου 220 εκατ. δολαρίων σε βάρος της Siemens από το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον για τη σκανδαλώδη δραστηριότητά της στην Αργεντινή, και μάλιστα με μεθόδους-καρμπόν με αυτές που χρησιμοποίησε στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης φέρνει για μια ακόμη φορά στη Βουλή τη συνεχιζόμενη και προκλητική κυβερνητική ολιγωρία στο μέγα σκάνδαλο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση και ρωτά ώς πότε θα συνεχίζονται στην Ελλάδα η ατιμωρησία και το κουκούλωμα. Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο Δ. Παπαδημούλης υπενθυμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει ακόμα το ύψος της ζημίας του Δημοσίου, αλλά φέρεται να διεκδικεί εξωδικαστικά για το Δημόσιο από τη Siemens ποσό που δεν ξεπερνάει τα 250 εκατ. ευρώ.

Στην Αργεντινή, 8 πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens διώχθηκαν την περασμένη εβδομάδα ποινικά για βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον επιδίκασε στη Siemens πρόστιμο 220 εκατ. δολαρίων για σειρά χρηματιστηριακών παραβάσεων της εταιρείας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Αργεντινής, τα 8 στελέχη κατέβαλαν αρχικά 100 εκατ. δολάρια σε μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους και κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να πάρει η Siemens την αντικατάσταση του συστήματος χειρόγραφης παραγωγής ταυτοτήτων.

Το μαύρο πολιτικό χρήμα διακινήθηκε μέσω 17 off shore εταιρειών, συμφερόντων ενδιάμεσων προσώπων, που ανέλαβαν να το ξεπλύνουν, εμφανίζοντας τις σχετικές πληρωμές ως παραστατικά ψεύτικων συμβολαίων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το ποσό των πολιτικών πληρωμών ήταν εξαρχής εξαιρετικά μεγάλο, αλλά όταν άλλαξε η κυβέρνηση, το 1999, χρειάστηκε, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, να δοθούν άλλα 500 εκατ. δολάρια για να συνεχιστεί η σύμβαση και να επεκταθεί το έργο!

Πολιτική κάλυψη Λοβέρδου στον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Γ. Μίχα…

«Δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα» ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας στο ηθικό θέμα που έχει προκύψει με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Γιάννη Μίχα, ο οποίος φέρεται να κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη για εμπλοκή στο σκάνδαλο των υποβρυχίων. Απαντώντας στον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης ισχυρίσθηκε ότι «στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει κοινοποιηθεί άσκηση ένδικου μέσου εναντίον του. Δεν το γνωρίζουμε, δεν το ξέρουμε, δεν είναι δική μας απόφαση. Δεν υπάρχει τέτοια γνώση σε μας». Πρόσθεσε δε ότι ο Γ. Μίχας έχει άριστη συνεργασία με τον υπουργό και το υπουργείο.

«Στη διάρκεια της άριστης συνεργασίας, τον ρώτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος αν είναι ανάμεσα στους 29 που κατηγορούνται και τους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα ή το θεώρησε περιττό;» τον ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Γ. Μίχας, εκτός από πρόεδρος του ΕΦΕΤ, είναι ισχυρό οργανωτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνδέοντας τη στάση του υπουργού με την εκλογή διαδόχου στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Μ. Τιμοσίδης επικαλέσθηκε το τεκμήριο της αθωότητας και δήλωσε ότι ο Γ. Μίχας είναι πολιτική επιλογή. «Δεν γνωρίζω αν είναι ένοχος. Σέβομαι το τεκμήριο της αθωότητας. Πιστεύω όμως ότι, στην Ελλάδα των μεγάλων σκανδάλων, της ατιμωρησίας και της κομματικής ομερτά, είναι μείζον θέμα όταν κάποιος κατηγορείται για κάτι μεγάλο να πηγαίνει στην άκρη, και, αν δεν το καταλαβαίνει, να του ζητείται η παραίτησή του«, απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

[avgi.gr]