Πέτυχαν με ΑΣΕΠ στο ΙΚΑ αλλά… διορίζονται άλλοι από διαγωνισμό της ΑΤΕ

Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντί των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στο διαγωνισμό για τις προσλήψεις στο ΙΚΑ, κάλυψε τις θέσεις με επιτυχόντες σε μεταγενέστερο διαγωνισμό που αφορούσε στην ΑΤΕ, ρωτά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τους αρμόδιους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας.

Στην ερώτησή του, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και βουλευτής Λαρίσης κάνει λόγο για κατάφωρη αδικία, καλώντας τους κκ: Ρέππα και Κουτρουμάνη να δώσουν εξηγήσεις και να απαντήσουν τι προτίθενται να πράξουν με τους αδιόριστους επιτυχόντες του διαγωνισμού για το ΙΚΑ.

Η ερώτηση του στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Σε απόγνωση παραμένουν εδώ και τρία χρόνια οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (προκήρυξη 8Κ/2008) για την κάλυψη εκατοντάδων κενών οργανικών θέσεων σε υπηρεσίες του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), θέσεις που καλύφθηκαν από άσχετο διαγωνισμό που αφορούσε σε προσλήψεις στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ).

Συγκεκριμένα, παρά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιλογής των διοριστέων από το ΑΣΕΠ, περιέργως τέθηκε σε ισχύ ο ν. 3899/2010, όπου σύμφωνα με το άρθ. 12, κατ’ εξαίρεση του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, προσλαμβάνονται άμεσα (έως 31.12.2011) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι επιτυχόντες σε διαγωνισμό για την ΑΤΕ (προκήρυξη 9Κ/2008). Με αυτό τον τρόπο παρακάμπτονται οι διοριστέοι στο ΙΚΑ με βάσει τον προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, οι οποίοι είχαν επιλεγεί με προκαθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια.

Όπως είναι εύλογο, οι επιτυχόντες διοριστέοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αισθάνονται κατάφορα αδικημένοι από την εξέλιξη αυτή. Αδυνατούν να δικαιολογήσουν την απόφαση της πολιτείας να προτάξει έναντι αυτών, τους επιτυχόντες σε μια άλλη μεταγενέστερη προκήρυξη του ΑΣΕΠ, οι οποίοι προορίζονταν να καλύψουν τις ανάγκες όχι ενός ασφαλιστικού φορέα αλλά μιας Τράπεζας, με βάση διαφορετικά κριτήρια και προϋποθέσεις».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

1.Γιατί επελέγη να προσληφθούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι επιτυχόντες της προκήρυξης της ΑΤΕ, χωρίς να έχει προηγηθεί η απορρόφηση των επιτυχόντων του συγκεκριμένου διαγωνισμού για το ΙΚΑ από το 2008;

2.Προτίθεστε να προχωρήσετε στο διορισμό των επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ/2008 του ΑΣΕΠ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διορθώνοντας την κατάφωρη σε βάρος τους αδικία;