Τουρίστες με κουφέτα αλά «Μάμα μία»

Ωθηση από την έβδομη τέχνη πήρε φέτος ο τουρισμός της Μαγνησίας και των Σποράδων. Οι απαράμιλλης ομορφιάς εικόνες της Σκιάθου, της Σκοπέλου και του Πηλίου, που έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω της επιτυχημένης κινηματογραφικής ταινίας «Μάμα μία» -πρόκειται για ρομαντική κομεντί, εκδοχή του ομώνυμου μιούζικαλ με διαχρονικά τραγούδια των ABBA- μάγεψαν τους ξένους και δημιούργησαν τουριστικό ρεύμα.

Η κινηματογραφική προβολή, καθώς γυρίσματα της ταινίας έγιναν σ’ αυτές τις περιοχές, συνέβαλε ουσιαστικά στη φετινή αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών (πάντως στα έσοδα δεν καταγράφηκε ανάλογη πορεία) στον νομό.

 

Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον που, όπως μας λέει η διευθύντρια Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων Μαρία Θλιβερού, τουριστικοί πράκτορες κυρίως από τη Βρετανία ζητούν διακαώς τη διοργάνωση γάμων στο χαρακτηριστικό, γραφικό εκκλησάκι της Σκοπέλου, η οποία στον τομέα αυτό φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα της πρωτοπόρου Σαντορίνης.

 

Πάντως η περιοχή προσφέρεται για τουρισμό όλο τον χρόνο, με αιχμή του δόρατος τις Σποράδες και το Πήλιο. Το τουριστικό προϊόν της προωθείται και από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, που διαθέτει από τις πιο σύγχρονες υποδομές στην περιφέρεια. Το αεροδρόμιο ήδη προτιμούν αρκετές ξένες εταιρίες (Ryanair, Air Berlin, Niki Lauda, Transavia κ.λπ.), οι οποίες εκμεταλλεύονται και τα χαμηλότερα τέλη σε σχέση με το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ετσι λειτουργούν τακτικές γραμμές για σημαντικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία κ.α.).

 

Ταυτόχρονα το λιμάνι του Βόλου γίνεται πόλος έλξης κρουαζιεροπλοίων. Για 100% αύξηση φέτος το καλοκαίρι κάνει λόγο η Μαρία Θλιβερού, τονίζοντας ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας. Για να γίνει δυνατόν αυτό χρειάζονται, μεταξύ άλλων, έργα υποδομής στο λιμάνι, ώστε να δέχεται και τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια. Η ίδια επισημαίνει και την ανάγκη καθιέρωσης διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων του Βόλου το καλοκαίρι, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων.

 

Γευστικές προκλήσεις

 

Η ονομαστή πηλιορείτικη κουζίνα και τα φημισμένα γλυκά του κουταλιού αποτελούν σημεία αναφοράς, σύμφωνα με την περιφερειακή σύμβουλο Δωροθέα Κολυνδρίνη – Χαλαστάρα, η οποία μάς πληροφορεί ότι η ποικιλία των τοπικών γλυκών του κουταλιού είναι μοναδική (γίνονται γλυκό ως και οι ελιές και τα φύλλα τριαντάφυλλου) με προμετωπίδα πάντως το φιρίκι, που είναι και το χαρακτηριστικό φρούτο του Πηλίου. Η παρασκευή γλυκών του κουταλιού στηρίζεται σε οικογενειακές επιχειρήσεις, οικοτεχνίες, που χρησιμοποιούν τους παραδοσιακούς, αυθεντικούς τρόπους παραγωγής.

ολόκληρο το άρθρο εδω