Αποσυμφόρηση φυλακών με τροπολογία του Υπ.Δικαιοσύνης

Αποφυλακίσεις κρατουμένων με σκοπό την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.


Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, θα αποφυλακιστούν κρατούμενοι που εκτίουν ακόμα και ποινή 10 ετών (συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης), ενώ απολύονται με διάταξη εισαγγελέα ανήλικοι κρατούμενοι που εκτίουν ποινή περιορισμού κατά τη δημοσίευση του νόμου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, στις ελληνικές φυλακές κρατούνται σήμερα περίπου 12.200 πρόσωπα -από τους οποίους οι 7.000 αλλοδαποί. Από αυτούς οι 4.400 έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή η χωρητικότητα των φυλακών είναι 9.700 θέσεις.
Από τις ευεργετικές διατάξεις εξαιρούνται κρατούμενοι που καταδικάστηκαν για υποθέσεις τρομοκρατίας, φοροδιαφυγής, καταχρήσεις στο Δημόσιο και άλλες που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία.
Πιο συγκεκριμένα:
• Κρατούμενοι, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του νόμου εκτίουν ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης ως 10 χρόνια απολύονται με διάταξη εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο για ποινές ως τρία χρόνια να έχουν εκτίσει το ένα δέκατο της ποινής, ως πέντε χρόνια το ένα πέμπτο και ως 10 χρόνια το ένα τρίτο αυτής.
• Ανήλικοι με ποινές μέχρι δέκα χρόνια απολύονται, αν έχουν εκτίσει το ένα τρίτο τους, ενώ για ποινές μεγαλύτερες των 3 χρόνων ως πέντε χρόνια πρέπει να έχουν εκτίσει το ένα πέμπτο αυτών.
• Οσοι απολύονται με τους όρους της τροπολογίας και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια υποπέσουν σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής, που τους χαρίστηκε.
• Παραγράφονται ακόμα οι ποινές μέχρι ενός χρόνου, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον δεν έχουν γίνει αμετάκλητες. Η διάταξη αφορά μικρές πλημμεληματικές ποινές, οι οποίες δεν έχουν εκτιθεί και αποσκοπεί, όπως αναφέρεται στην αιτιολογικά έκθεση στην εκκαθάριση του αρχείου των μεγάλων εισαγγελιών.

Παρέμβαση Μαρκογιαννάκη για την απόδραση στον Κορυδαλλό
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναφορικά με την απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού την περασμένη Δευτέρα.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρει συγκεκριμένα: «Το εγχείρημα δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά ως προς τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και ειδικότερα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι:
α) επικίνδυνοι κακοποιοί του κοινού ποινικού δίκαιου, αλλά και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, αντί να κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού, από τις οποίες στο παρελθόν έχουν αποδράσει πολλοί επικίνδυνοι κακοποιοί
β) κρατούνται στους ίδιους χώρους μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων με κατάδικους του κοινού ποινικού δικαίου
γ) κρατούμενοι εφοδιάζονται με όπλα κατά το δοκούν και
δ) παρά το γεγονός ότι το σωφρονιστικό προσωπικό και οι κρατούμενοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού είναι άθλιες, η κατάσταση παραμένει η ίδια».
Βάσει των παραπάνω, ο κ. Μαρκογιαννάκης ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα ανωτέρα φαινόμενα».

απο τα Χανιώτικα Νέα της 16/12/11
(ο τίτλος δικος μας)