Συναυλία από το “Θαλήτα” απόψε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Συναυλία με το Φωνητικό Σύνολο “Θαλήτας” του Μουσικού Συλλόγου “Απόλλων” πραγματοποιείται απόψε, στις 20.30 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Καλούτση.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ

Το Φωνητικό Σύνολο ΘΑΛΗΤΑΣ πρωτοδημιουργήθηκε το 1996 ως δραστηριότητα του Μουσικού Συλλόγου Απόλλων από το Γιώργο Καλούτση. Τα πρώτα μέλη του συνόλου ήταν μαθητές του Ωδείου του Συλλόγου και στην πλειοψηφία τους συμμετείχαν και στη Νεανική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της κας Κατερίνας Τσαγκαράκη.

Η ονομασία του σχήματος προήλθε από τον αρχαίο κρητικό μουσικό και νομοθέτη Θαλήτα, καθώς επίσης και από την οδό “Θαλήτα” στην οποία βρισκόταν η αίθουσα του Συλλόγου Απόλλων όπου το σύνολο έκανε τις πρόβες του στα πρώτα του βήματα.

Αρχικός σκοπός του συνόλου ήταν η γνωριμία των μελών του με την a cappella χορωδιακή μουσική της αναγέννησης. Ο ΘΑΛΗΤΑΣ ξεκίνησε να μελετά και να εκτελεί έργα γνωστών συνθετών της περιόδου (Josquin des Prez, G. P. Palestrina, Orlando di Lasso, κ.α.) στο πλαίσιο των μουσικών σπουδών των μελών του.

Με τον καιρό το πρόγραμμα του συνόλου εμπλουτίστηκε και με χορωδιακά έργα όλων των εποχών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και με διασκευές και μεταφορές έργων άλλων μουσικών ειδών.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του συνόλου ήταν το Σεπτέμβριο του 1996, όπου στο 14ο Διεθνή Χορωδιακό Διαγωνισμό Καρδίτσας απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής. Από τότε έχει εμφανιστεί σε όλους τους νομούς της Κρήτης και στην Αθήνα.

Έχει λάβει μέρος σε πολλούς χορωδιακούς αγώνες, συναντήσεις φωνητικών συνόλων και φεστιβάλ, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς και εκτελεστές. Σε όλα τα παραπάνω πάντα αποσπούσε τα ευμενέστερα σχόλια των ακροατών.

Το σύνολο σταμάτησε τη δράση του στις αρχές του 2003. Μετά από χειμερία νάρκη πέντε ετών και ύστερα από προτροπή παλαιών μελών του, το σύνολο σχηματίστηκε ξανά το 2008, ως αποτέλεσμα της αγάπης παλαιών αλλά και νέων μελών για τη μουσική και της επιθυμίας τους να γνωρίσουν στο κοινό ένα πολύ άμεσο και ιδιαίτερο μέσο έκφρασης, το χορωδιακό τραγούδι, μέσω ενός εξειδικευμένου σ’ αυτό μουσικού σχήματος.

Παράληλα με τις συναυλίες, το σύνολο προσπαθεί να επεκτείνει τις δημόσιες δραστηριότητές του και με άλλες δράσεις. Το 2009 αγοράστηκε ο δικτυακός τόπος thalitas.gr, μέσω του οποίου διατίθεται το αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό των εμφανίσεών του. Οι πρόβες του συνόλου είναι ανοικτές για κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ

Ο Γιώργος Καλούτσης γεννήθηκε στα Χανιά το 1932. Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα με το Μανώλη Σκουλούδη και αργότερα στο Λονδίνο με την Ilona Kabos και τη Lucy Page.

Υπήρξε για πολλά χρόνια Διευθυντής Μουσικής και συνεργάτης του Sir Daniel Lumsden στο New College Choir School στην Οξφόρδη, καθώς και Διευθυντής του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων και της Μουσικής Σχολής Αγίου Νικολάου. Για τέσσερα χρόνια διηύθηνε το Παγκρήτιο Σεμινάριο Χορωδιακής Μουσικής στο Καστέλλι Κισσάμου Κρήτης, το οποίο υπήρξε μια σημαντική επίδραση και έμπνευση προς τη μουσική για μια γενιά νέων παιδιών.

Εκτός από το φωνητικό σύνολο ΘΑΛΗΤΑΣ, ο Γ. Καλούτσης διευθύνει και την Παιδική Χορωδία του Δήμου Χανίων, με την οποία πρόσφατα ανεβάσε σε σκηνική παράσταση το μιούζικαλ “Όλιβερ” του Lionel Bart στα Χανιά.

Την Πέμπτη η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 20.30 στη πλατεία Ελευθερίας θα πραγματοποιηθεί η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου από το δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη.

Θα ακολουθήσει συναυλία της Φιλαρμονικής του δήμου με τη συμμετοχή της σοπράνο Λένας Χατζηγεωργίου, του Γιάννη Κασσωτάκη και του Χαράλαμπου Γαργανουράκη.

[cretalive.gr]