To έλλειμμα αυξάνεται παρά τους νέους φόρους
Η μεγάλη ύφεση ακυρώνει τα έσοδα μέσω της έκτακτης φορολογίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία του ελλείμματος προϋπολογισμού της κυβέρνησης της χώρας, το οποίο διευρύνθηκε κατά 5,1% το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβίου.
Το έλλειμμα στο εντεκάμηνο διαμορφώθηκε στα 20,52 δισ. ευρώ έναντι 19,52 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου για έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 9% του ΑΕΠ για το 2011.
Μια τέτοια εξέλιξη φέρνει πιο κοντά επιπρόσθετα μέτρα για το 2012, κάτι το οποίο άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα, το ποσοστό της οποίας κυμαίνεται από 1% έως 5%, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%. Από τον Οκτώβριο, οι καταναλωτές καταβάλλουν και το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Τα μέτρα αυτά δεν κατάφεραν όμως να αυξήσουν τα καθαρά έσοδα από φόρους, τα οποία συρρικνώθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση το εντεκάμηνο στα 43,833 δις ευρώ, έναντι πτώσης 4,1% στο δεκάμηνο.
Στα στοιχεία ενδεκαμήνου το υπουργείο συμπεριέλαβε μάλιστα και ειδικά έσοδα ύψους 785 εκατ. ευρώ από εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου, συγκεκριμένα από τον ΟΠΑΠ και πώληση συχνοτήτων για κινητή τηλεφωνία.
Το υπουργείο ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι οι στόχοι για το 2011 είναι ακόμα επιτεύξιμοι. “Η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί τον μήνα Δεκέμβριο με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος” , ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος εμφανίστηκε, ωστόσο, λιγότερο αισιόδοξο.
“Για το 2011, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση στα έσοδα και τις δαπάνες, τότε το έλλειμμα θα κλείσει στα επίπεδα του 10% και όχι του 9% του ΑΕΠ”, είπε στο Reuters το στέλεχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. H δήλωσή του έγινε πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία του 11μηνου.
Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα του 2010 διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ.
Η ύφεση πλήττει περαιτέρω τον προϋπολογισμό καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να αυξήσει τις επιχορηγήσεις προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τα έσοδα των οποίων συρρικνώνονται.
Οι πρωτογενείς δαπάνες, πριν την καταβολή τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους, αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση.
Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας.