Τον πρώτο λόγο έχουν οι κάτοικοι

Η δημιουργία ενός δικτύου ευρωπαϊκών πόλεων που διαθέτουν ενετικές οχυρώσεις στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν και τα Χανιά μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ένταξη της παλιάς πόλης στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.


Παράλληλα, ωστόσο, στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής και το αίτημα να υποστηριχθεί σθεναρά τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από τις τοπικές αρχές.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο Ιστορικός των Οχυρώσεων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Nantes και στην Ecole Nationale de Chaillot και επιστημονικός υπεύθυνος της Unesco – Vauban, Nicolas Faucherre, στο πλαίσιο της διεθνούς επιστημονικής συνάντησης με θέμα «Το Προμαχωνικό Σύστημα στις Μεσαιωνικές Πόλεις, Αποκατάσταση – Ανάδειξη – Νέες Χρήσεις» που ξεκίνησε χθες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Την επιστημονική συνάντηση διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού – Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων – Επιτροπή Οχυρώσεων Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – Κ.Α.Μ., το Ιδρυμα Reseau Vauban και τη Φιλελληνική Ένωση ERE.
Ειδικότερα ο κ. Faucherre ερωτηθείς από τα «Χ.Ν.» για το πως μπορούν να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα οι σύγχρονες ανάγκες με τον σεβασμό προς τα μνημεία των οχυρώσεων και της παλιάς πόλης τόνισε σχετικά: «Ο πρώτος μας στόχος είναι να κρατήσουμε και να σεβαστούμε το πνεύμα του χώρου. Το επόμενο που πρέπει να βρούμε είναι αυτό που αντιπροσωπεύει ο χώρος για τους κατοίκους και μόνο τότε μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με την ίδια χρήση που είχε παλαιότερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να κρατήσουμε τη συνέχεια της μνήμης». Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που γίνονται για την ένταξη της παλιάς πόλης στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο ο Γάλλος καθηγητής σχολίασε: «Θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο που θα κατατεθεί και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Σε αυτό το σχέδιο είναι πάρα πολλοί ανθρώπινοι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Είναι οι επιστήμονες, οι κάτοικοι αλλά και οι εκλεγμένες αρχές που πρέπει να έχουν την επιθυμία και που όλοι μαζί μπορούν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα. Επίσης θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο η παλιά πόλη από μόνη της δεν μπορεί να ενταχθεί. Γι’ αυτό και συζητάμε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πόλεων με οχυρώσεις και αυτό θα κάνει το αίτημα πολύ πιο δυνατό καθώς το δίκτυο θα ξεπεράσει τα σύνορα μιας χώρας. Αρα η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πόλεων με βενετσιάνικες οχυρώσεις και αυτή μου φαίνεται ότι είναι η πιο απλή και δυναμική προσπάθεια που μπορούμε να κάνουμε». Τέλος στην ερώτηση για το πως μπορεί να συνδυαστεί ο σεβασμός του μνημείου με την τουριστική ανάπτυξη ο κ. Faucherre σχολίασε χαρακτηριστικά: «Μια πόλη η οποία προσπαθεί να γίνει όμορφη μόνο για τους τουρίστες είναι μια πόλη που μοιάζει με κοινή γυναίκα. Πρέπει πρώτα να σκεφτείτε τη ζωή των μόνιμων κατοίκων. Οι κάτοικοι θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Το σχέδιο λοιπόν πρέπει να γίνει για τους κατοίκους και μετά να σκεφτείτε τους τουρίστες».
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Την επιθυμία της Δημοτικής Αρχής να προστατευτεί το μνημείο της παλιάς πόλης και παράλληλα να αναδειχθούν οι δυνατότητες αξιοποίησής της προς όφελος των κατοίκων εξέφρασε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης κατά τον χαιρετισμό του.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πλέον συνείδηση σε όλους μας ότι οι οχυρώσεις θα πρέπει να αναδειχτούν για το καλό της πόλης, τόσο όσον αφορά στην ανάδειξη ενός μεγάλου, ιστορικού μνημείου όσο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με τη δημιουργία τεράστιων χώρων υψηλής αισθητικής στο κέντρο της πόλης μας, που θα ανήκουν στους κατοίκους αλλά και τη διεθνή κοινότητα, ως ένα σημαντικό έργο της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς» και πρόσθεσε: «Τόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όσο και εμείς σήμερα, με την ευρύτατη συναίνεση όλων των δημοτικών παρατάξεων, στηρίζουμε ενεργά και συμμετέχουμε στις συστηματικές προσπάθειες, που ξεκίνησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με μεγαλύτερη ένταση από το 2003 για την ανάδειξη του μνημείου. Γνωρίζουμε ότι είναι ένα έργο δύσκολο και δαπανηρό, το οποίο απαιτεί πολλή προσπάθεια και ίσως δημιουργεί μερικές πρόσκαιρες δυσκολίες και αλλαγές στη ζωή της πόλης, εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας του μνημείου. Ομως πιστεύουμε βαθύτατα πως είναι μια προσπάθεια που αξίζει ιδιαίτερα και την οφείλουμε στον τόπο μας, στην ιστορία του, στη Διεθνή Κοινότητα. Τελικός στόχος μας, άλλωστε, είναι η ένταξη της πόλης μας στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο».
Να σημειώσουμε τέλος ότι στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της επιστημονικής συνάντησης πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης μακέτας με θέμα «Οι οχυρώσεις του Vauban στη Γαλλία – παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο» που δημιούργησαν μαθητές από 14 Δημοτικά Σχολεία των Χανίων, υπό την καθοδήγηση της Isciane Labatut, ιστορικού Τέχνης και εξειδικευμένης παιδαγωγού, μετά από πρωτοβουλία του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Υποδοχή των επιστημόνων

Τους διακεκριμένους επιστήμονες, που συμμετέχουν στη διεθνή συνάντηση καθώς και τους συνδιοργανωτές της συνάντησης υποδέχτηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων η Δημοτική Αρχή και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
«Φιλοδοξία μας είναι η πόλη μας να αναδειχθεί σε κέντρο του πολιτισμού, των τεχνών, των επιστημών και του αθλητισμού», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος, Μανώλης Σκουλάκης, παρατηρώντας ότι η νυν δημοτική αρχή συνεχίζει το έργο της προηγούμενης, αναφορικά με την ανάκτηση των οχυρώσεων των Χανίων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης, Μιχάλης Ανδριανάκης, αφού καλωσόρισε στην πόλη μας τους συμμετέχοντες στη συνάντηση,
έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παλιά πόλη των Χανίων, χαρακτηρίζοντας την ως «μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, η οποία εξακολουθεί για 5 τουλάχιστον χιλιετίες να ακμάζει ως ένα πολύ σημαντικό αστικό κέντρο».
«Η διαδικασία ανάκτησης του μνημείου των οχυρώσεων είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Χανίων, μέσω της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Χανίων (αρχικά) και Κρήτης στη συνέχεα, καθώς και της μακροχρόνιας προσπάθειας της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και των κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο κ. Ανδριανάκης.
Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Δήμαρχος της γαλλικής πόλης Navarrenx, Jean Baucou, και ο Nicolas Faucherre, Ιστορικός των Οχυρώσεων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Nantes και στην Ecole Nationale de Chaillot, επιστημονικός υπεύθυνος της Unesco – Vauban.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Σκουλάκης προσέφερε στον δήμαρχο της πόλης Navarrenx συμβολικό δώρο φιλίας, επίχρυσο χειροποίητο κλαδί ελιάς, ενώ η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Χριστίνα Φραγκογιάννη, προσέφερε στον κ. Faucherre σφυρήλατο περιστέρι με ελιά, σύμβολο ειρήνης και συναδέλφωσης.
Επίσης, ο δήμαρχος της Navarrenx προσέφερε στον
κ. Σκουλάκη, ευχαριστώντας τον θερμά για την υποδοχή, το λάβαρο και το μετάλλιο της πόλης του.

[Χανιώτικα Νέα]