Η Ευρωπαϊκή μερα μουσικής ξεκίνησε πριν 2 χρόνια στην πόλη μας. Ενταγμένη σε ένα κύκλο εκδηλώσεων πανελλήνιας εμβέλειας, με κάποια ας την πούμε “αντιπροσώπευση” στα Χανιά αλλα και με συνεργασία με τοπικούς φορεις (Δήμο) και μουσικά ιδρύματα (Ωδείο κ.α.) κατάφερε να κάνει αίσθηση και να βάλει τον κόσμο σε μια διαδικασία.

Τα ενγενή προβήματα είχαν παρουσιαστεί απο την πρώτη κιόλας χρονιά, με κάποιες δυσκολίες στην οργάνωση, στις εγκαταστάσεις, στο γενικό συντονισμό και επόμενο ήταν αφου προωθήθηκε σαν κάτι πολυ “γκράν” … που χρειάζονταν όμως περισσότερη οργάνωση και έμψυχο υλικό !
Παρ’ολα αυτα ήταν ένα αρκετά φιλόδοξο πλάνο εκδηλώσεων, όπου είχαν εμφανιστεί αρκετοί μουσικοί και αρκετά “ονόματα” απο διάφορους χώρους.

Την επόμενη χρονιά (πέρσυ) η εκδήλωση ήταν πιο “μαζεμένη” αλλα με πιο ώριμες και δημιουργικές κινήσεις που είχαν πάλι απήχηση και φάνηκε ότι ο θεσμος καθιερώνεται.

Φέτος το πράγμα κύλησε λίγο σε άλλα “χωράφια”. Με αφορμή τη μουσική, η ομάδα p-public, απο νέους μηχανικούς έβαλε θέματα ελεύθερων χώρων και γενικότερα μιας καλύτερης διαβίωσης στην πόλη, αναλαμβάνοντας αρκετές μη μουσικές εκδηλώσεις. Πολυ καλα και όμορφα όλα αυτα αφου όλοι λίγο πολυ πασχίζουμε για μια καλύτερη διαβίωση. Το θέμα έιναι να διατηρηθεί αυτη η ομάδα ξέχωρα απο τη συγκεκριμένη εκδήλωση και να παρουσιάσει προτάσεις και έργο, σε βαθμο που να αποτελέσει μια δύναμη κρούσης, κόντρα  στη γραφειοκρατική απραξία, τη διαπλεκόμενη λογική των δημόσιων υπηρεσιών σε σχέση με τα πάσης φύσεως έργα και την κούφια αναγγελιολογία !!
Επιπρόσθετα η μηνιαία εφημερίδα πολιτισμού “Πυξίδα” και το ΚΑΜ ανέλαβαν μια σειρά απο πολλαπλές δράσεις σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης. Μία δέσμη απο ενδιαφέρουσες δράσεις και παρεμβάσεις, που είναι αδύνατον στα όρια της τουριστικοκρατούμενης πόλης μας και με τις αντικειμενικές χρονικές δυσκολίες της εποχής, να τις παρακολουθήσει κάποιος αν όχι όλες, τουλάχιστον αυτες που θα προτιμούσε. Τέτοια πλάνα θα ήταν πιο λειτουργικά σε ένα μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο…

Τα διάφορα δρώμενα στην πλατεία της Σπλάντζιας είχαν αμεσότητα και δυναμισμό, τώρα στο μουσικό κομμάτι, οι dj’s πρέπει να ήταν καλοί- δεν είναι το αντικείμενο μου…-  η συναυλία στο Γυαλί Τζαμι χθες, ήταν καλά οργανωμένη, με πολυ καλό ήχο και φωτισμό, είδα τα “Σιγανά Ποτάμια” που κάνουν μια καλη προσπάθεια ενω οι Ska Bangies που άκουσα απο το ραδιόφωνο του Δίκτυο fm -ας είναι καλα ο Αντώνης απο το Art cafe που μου υπενθύμισε για τη μετάδοση- ήταν πολυ καλοί και λίγα λέω… !!

Το ζητούμενο για μας εδω είναι να μπούνε στο παιχνίδι κι άλλοι χώροι ζωτικοί της μουσικής, της παράδοσης, της λαϊκής έκφρασης και της ντόπιας μουσικής δημιουργίας, που δεν τους δίνεται δυστυχώς η ευκαιρία να εκφραστούν ακέραια καλλιτεχνικά ει μη μόνο για το μεροκάματο ή για το χόμπυ… αν γίνομαι κατανοητός…

Γ.Β.