«Στρατιωτική Γέφυρα» Ευρώπης-Αφρικής θέλουν τη Σούδα οι ΗΠΑ!

Άλλη μια κίνηση από αμερικανικής πλευράς που δείχνει ότι «βλέπουν» τη βάση της Σούδας ως «σύνδεσμο» Ευρώπης και Αφρικής, κάτι που έχει επισημάνει και πάλι η prionokordela.gr.

Σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 2011, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Νατοϊκού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), ο Αμερικανός Ναύαρχος Samuel J. Locklear III, Διοικητής του Στρατηγείου Allied Joint Forces CommandNaples , στη Νάπολη Ιταλίας και – προσέξτε – Διοικητής των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής. Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, οι ΗΠΑ έχουν στρέψει έντονα το ενδιαφέρον τους τελευταία προς την Αφρική και έχουν ιδρύσει στρατιωτικές δομές που φαίνεται να έχουν δυναμική αναπτύξεως και συνεργασιών – όπως πχ. το Μεσογειακό Διλάλογο. Επίσης για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ο ρόλος αυτός της Σούδας επιβεβαιώθηκε και στην επιχείρηση κατά του Καντάφι- μάλιστα σημαντική ήταν η συμβολή στις κατασκοπευτικές δράσεις πρίν τους βομβαρδισμούς .

Αναπτυσσομένου του ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον για την Αφρική και την Μεσόγειο – λόγων και των ενεργειακών θεμάτων, αυξάνει και η σημασία του Νατοϊκού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ). Σκοπός της επίσκεψης του Αμερικανού στη Σούδα  ήταν, όπως ανακοινώθηκε στην Αθήνα,  η ενημέρωση του Αμερικανού ναυάρχου για το έργο, τις δραστηριότητες και τις δυνατότητες του ΚΕΝΑΠ. Βασικό αντικείμενο του Κέντρου είναι η παροχή εκπαίδευσης σε πληρώματα για διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών και αντιπειρατικών αποστολών, ρεσάλτα για έλεγχο σε πλοία, προστασία σκαφών από θαλάσσιες ασύμμετρες απειλές κλπ.

Αναλυτικότερα, αποστολή του ΚΕΝΑΠ είναι να διεξάγει συνδυασμένη εκπαίδευση σε μονάδες του NATO, με σκοπό αυτές να καταστούν ικανές να εκτελούν αποστολές επιτήρησης επιφανείας, αέρος και υποθαλάσσιες, καθώς και ειδικών επιχειρήσεων για την υποστήριξη αντίστοιχων Ναυτικής Αποτροπής. Είναι αναγνωρισμένο κέντρο εκπαιδεύσεως του NATO με πολυεθνικό και διακλαδικό χαρακτήρα, αφού μεταξύ των επιτελών και εκπαιδευτών του, έχει προσωπικό από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος και την Ελληνική Αστυνομία. Διοικείται από Έλληνα Αξιωματικό του ΠΝ. Χρηματοδοτείται από την Ελλάδα.  Παρέχει πιστοποίηση των Ομάδων Διοικήσεως, των Αγημάτων Νηοψίας και των Αγημάτων Λείας των πολεμικών πλοίων, αναφορικά με την δυνατότητα να εκτελούν ασφαλώς και επιτυχώς αποστολές ναυτικής αποτροπής. Εκπαιδεύει όχι μόνον πλοία των κρατών-μελών του NATO, αλλά και πλοία άλλων  κρατών, όπως πρόσφατα της Ρωσίας.

prionokordela.gr