«Διμέτωπος αγώνας» για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ από τους φορείς της Κρήτης

Διμέτωπο αγώνα καλούνται να δώσουν οι φορείς της Κρήτης καθώς πέρα από την απορρόφηση των κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, υπάρχει ανάγκη για έγκαιρη προετοιμασία και έγκριση της νέας γενιάς προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του μελλοντικού ΕΣΠΑ.


Η επισήμανση έγινε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: “Οικοδομώντας τη Νέα Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη”, προχθές στο Ηράκλειο.
Παράλληλα τονίστηκε ότι “η αξιοποίηση και ενίσχυση των στρατηγικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της Κρήτης στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην έρευνα και τεχνολογία αποτελεί την βάση της βιώσιμης ανάπτυξης για την Κρήτη του μέλλοντος”.
Στην ημερίδα συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Σταυρακάκης και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός και κατά τη διάρκειά της έγιναν ζωντανές συνδέσεις με περιφερειακά κανάλια και τέθηκαν και από αυτά ερωτήματα προς τους ομιλητές.
Ο Σπύρος Δανέλλης υποστήριξε πως αν και οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατανομή των πόρων της νέας ΚΑΠ είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα, το καθοριστικό για την αναπτυξιακή πορεία της γεωργίας και της υπαίθρου είναι η επίτευξη εστιασμένων στόχων που πρέπει να προσδιορίσουμε στις σημερινές ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες.
Οι στόχοι αυτοί δεν είναι άλλοι από την έξυπνη ανάπτυξη (πρώθηση της γνώσης, καινοτομίας, εκπαίδευσης), τη βιώσιμη ανάπτυξη (αποτελεσματικότερη χρήση πόρων, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας), την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς (θέσεις εργασίας, καταπολέμηση φτώχειας).
Ο Γιώργος Σταυρακάκης τόνισε ότι οι αλλαγές που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πλαίσιο που θα διέπει τα ΕΣΠΑ μετά το 2013 είναι σημαντικές και μεγάλες. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι “όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει άμεσα να κατανοήσουν τις πρακτικές συνέπειες των προτεινόμενων αλλαγών τόσο ως προς το περιεχόμενο που θα πρέπει να έχουν τα επιχειρησιακά προγράμματα όσο και ως προς τις διαδικασίες υλοποίησης. Ο αγώνας που έχουν να δώσουν οι φορείς είναι διμέτωπος, με την έννοια ότι δεν αφορά μόνο την απορρόφηση των κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και την ανάγκη για έγκαιρη προετοιμασία και έγκριση της νέας γενιάς προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του μελλοντικού ΕΣΠΑ. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ότι η υλοποίηση του μελλοντικού ΕΣΠΑ και συνεπώς η διοχέτευση των αντίστοιχων κονδυλίων στην οικονομία, θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τις όποιες αναπτυξιακές προσπάθειες αναπτύσσονται σε εθνικό επίπεδο.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι τη νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινά μετά το 2014, σημαντικές θα είναι οι αλλαγές τόσο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει πώς θα είναι το τοπίο σε δύο χρόνια αλλά και ούτε ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις όσον αφορά τις δύο πολιτικές που συζητήθηκαν. Το σίγουρο, όπως είπε είναι, ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί το  τελευταίο πακέτο της Περιφέρειας Κρήτης ως περιφέρεια σύγκλησης.
Και συμπλήρωσε:
“Το ότι η Κρήτη κατατάσσεται σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που της αποδίδουν ένα ποσοστό ΑΕΠ πάνω από το 92% (στοιχεία του 2008) στις πιο αναπτυγμένες περιφέρειας της ΕΕ όχι μόνο δεν μας χαροποιεί αλλά το αντίθετο, μας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ δεν έχει την ευελιξία να αποδεχτεί το αυτονόητο (στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι μετά το 2008 η επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών είναι ραγδαία) αλλά και επίσης ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία, ούτε ένα ευρώ ανεκμετάλλευτο αλλά και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να συμβάλουμε με ξεκάθαρες θέσεις στη διαμόρφωση των πολιτικών που μας αφορούν”.

[haniotika-nea.gr]