«Άνθρακες ο θησαυρός» για τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ

Ασύμφορα είναι τα δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς το επιτόκιο του 7% με το οποίο προσφέρονται είναι συγκρίσιμο με αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές για μεταφορά υπολοίπου σε πιστωτική κάρτα, ενώ η προκαταβολή που πρέπει να δώσει ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας είναι πολλαπλάσια αυτής που ίσχυε για προηγούμενα προγράμματα.

Όπως τόνισε στο «ν.Κ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης, «έχουν πέσει οι μισθοί και παρουσιάζεται μία μεγάλη πτώση του τζίρου στις τοπικές επιχειρήσεις. Επειδή όλοι λένε ότι η οικονομία θα πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική και οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και να υπάρχουν στην αγορά, θα πρέπει να μειωθούν τα ενοίκια της επαγγελματικής στέγης, τα δημοτικά τέλη και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ. Επίσης θα πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση των εξαγγελιών του ΤΕΜΠΕ 3, το οποίο δεν προχωράει.

Πολλές απ’ τις τράπεζες με τις οποίες επικοινωνούμε ρωτώντας να πάρουμε πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μας λένε ότι δεν «τρέχουν» το πρόγραμμα, επειδή δεν έχουν καμία διάθεση να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις, οι οποίες είναι «στο κόκκινο». Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη έκανε ένα τραγικό λάθος, εξαγγέλλοντας κάτι, το οποίο δεν μπόρεσε να εφαρμόσει ποτέ και εμπαίζοντας όλο τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος αυτή την περίοδο περνάει πάρα πολύ δύσκολα και πραγματικά έδωσε ελπίδες μ’ αυτό το πρόγραμμα, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να υπάρξει μία σοβαρή παρέμβαση απ’ το κράτος, ώστε να είναι δυνατή η επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και επίσης να λειτουργήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού πιο γρήγορα, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, για να μπορέσουμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και να «τρέξει» το ΕΣΠΑ με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Στόχος θα πρέπει να είναι να πέσει όσο πιο πολύ χρήμα στην αγορά, κάτι που μας λείπει αυτή την περίοδο. Και επειδή η ρευστότητα είναι σε τραγική κατάσταση στις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή, πολλές απ’ αυτές προχωρούν σε προσφορές». Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες περιγράφουν τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για τα προγράμματα αυτά του ΤΕΜΠΜΕ, οι οποίες τώρα διαψεύδονται, αφού οι τράπεζες είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν εφαρμόζουν το πρόγραμμα, είτε δέχονται αιτήσεις, που στη συνέχεια θα καταλήξουν στα συρτάρια.

Στο μεταξύ, περίπου 7.400 επιχειρήσεις της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορείου και των υπηρεσιών θα μοιραστούν τα 650 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν μέσω του πρώτου κύκλου ενισχύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των ΠΕΠ από το ΕΣΠΑ. Μετά την περικοπή του προϋπολογισμού, από το αρχικό κονδύλι των 1.05 δις. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ, εντοπίστηκε πρόβλημα, κυρίως στις επενδυτικές προτάσεις του εμπορίου και των υπηρεσιών, αφού πολλές προτάσεις θα έμεναν εκτός των ενισχύσεων. Ετσι προκρίθηκε η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 150 εκατ. ευρώ.

Νέος Κύρηκας