Δίκη 19 πανεπιστημιακών για διαχείριση κονδυλίων

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων αναμένεται να εκδικαστεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου η πολύκροτη υπόθεση των καταλογισμών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στο εδώλιο παραπέμπονται 19 πανεπιστημιακοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι κακοδιαχειρίστηκαν κονδύλια του Ιδρύματος.

Η εμπλοκή τους προέκυψε στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησαν επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών.
Η υπόθεση των καταλογισμών είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Η εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Οι πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε κακοδιαχείριση των χρημάτων, ότι μπορεί να εντοπίζονται κάποιες παρατυπίες, όμως, όλες οι ενέργειες έγιναν με γνώμονα το όφελος του Πανεπιστημίου και χρήματα δεν μπήκαν στην τσέπη κανενός.
Σε σχετική  ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες τα Διοικητικά Συμβούλια των ενιαίων φορέων Διδασκόντων της Σχολής Επιστημών Αγωγής, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής, αναφέρεται σχετικά:
«Την προσεχή Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανιών 19 συνάδελφοι, πρώην μέλη της Επιτροπής Ερευνών και του Τεχνικού Συμβουλίου, με την κατηγορία ότι προκάλεσαν ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πρόκειται για άλλη μία φάση –ποινικού χαρακτήρα αυτή τη φορά- της πολυετούς περιπέτειας των συναδέλφων, οι οποίοι τώρα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο βαρύτατων ποινών φυλάκισης και του καταλογισμού υπέρογκων χρηματικών ποσών.
Όπως είναι γνωστό, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε σειρά ομόφωνων ψηφισμάτων της έχει δηλώσει ότι ενέκρινε τις δαπάνες για τις οποίες ελέγχονται τα μέλη ΔΕΠ και δεν απαιτεί την επιστροφή τους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Επίσης, το ίδιο το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, με βάση το οποίο κινήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες δίωξης, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε ατομικό όφελος για τους κατηγορουμένους.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα γνωρίζει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι κατηγορούμενοι, επιφανή μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, υπηρέτησαν με αφοσίωση την εκπαιδευτική και ερευνητική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία υποδομών και αναπτυξιακών έργων. Οι αποφάσεις για τις
οποίες κατηγορούνται υπήρξαν προϊόν θεσμικών διαδικασιών συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου και σε κάθε περίπτωση ελήφθησαν με απόλυτη διαφάνεια. Κρίνουμε ότι η δίωξη των συναδέλφων συνιστά μείζονος σημασίας περιστατικό μιας συνδυασμένης επιδίωξης, με την οποία επιχειρείται η ηθική απαξίωση των θεσμών της πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης και η προσβολή των ακαδημαϊκών λειτουργιών. Οι Σύλλογοί μας, επί τη βάσει και προηγούμενων σχετικών αποφάσεων, καλούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να εκδηλώσουν την συμπαράστασή τους προς τους συναδέλφους μας. Αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων θα παραστεί στο
δικαστήριο, εκφράζοντας και με αυτό τον τρόπο την αλληλεγγύη όλων μας στους διωκόμενους συναδέλφους».

[Κρητών Περιφέρεια]