Εκατοντάδες άστεγοι στα Χανιά
Σε εκατοντάδες ανέρχονται πλέον οι άστεγοι στα Χανιά, οι οποίοι αναζητούν απεγνωσμένα ένα καταφύγιο σε κάποιο ερειπωμένο σπίτι ή σε μια ξεχασμένη οικοδομή.
Παράλληλα, τη στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός των Χανιωτών οι οποίοι πέφτουν θύματα της οικονομικής κρίσης και βρίσκονται από τη μία μέρα στην άλλη στον δρόμο, πολλοί μετανάστες βιώνοντας εδώ και καιρό το ίδιο αδιέξοδο φεύγουν για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη σε κάποια άλλη χώρα.
Τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνο διαπιστώσεις της Ομάδας Υποστήριξης Αστέγων που λειτουργεί από το 2009 στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων και η οποία στοχεύει αφενός στην καταγραφή του προβλήματος και των αναγκών των ανθρώπων που δεν έχουν στέγη ή ζουν σε επισφαλείς κατοικίες (εγκαταλελειμμένα κτήρια κ.λπ.) και αφετέρου στην παροχή βοήθειας.
Τα Χανιώτικα Νέα συνάντησαν ορισμένα μέλη της Ομάδας Υποστήριξης Αστέγων στον χώρο του Στεκιού, όπου κάθε Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., πραγματοποιούν τις τακτικές συναντήσεις τους.
Οι Άντα Γαλάνη, Κατερίνα Μπιζούρα, Βαγγελιώ Σκρέτη, Καίτη Νικηφοράκη, Ζωή Εύδου και Γιάννης Τσουκάτος μετέφεραν την εικόνα από όσα έχουν καταγράψει από το 2009 έως σήμερα, τις αλλαγές που διαπιστώνουν μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια αλλά και την ανάγκη που υπάρχει η τοπική κοινωνία να αντισταθεί στην οικονομική και κοινωνική κρίση προτάσσοντας την αλληλεγγύη.
Εκατοντάδες οι άστεγοι
Όπως επεσήμανε η Βαγγελιώ όταν τα μέλη της Ομάδας άρχισαν το 2009 να επισκέπτονται σημεία όπου έχουν καταλύσει άστεγοι κάνοντας κοινωνική εργασία στον δρόμο (street-working) δεν υποψιάζονταν την έκταση του φαινομένου.
«Προσωπικά δεν είχα εμπειρία με αστέγους. Στην πορεία κατάλαβα όμως ότι κανένας Χανιώτης δεν φαντάζεται πού μπορεί να υπάρχουν άστεγοι και πού βρίσκουν καταφύγιο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι από τις πρώτες επισκέψεις που πραγματοποίησαν (όπου μόνο στα όρια του παλιού Δήμου Χανίων συνάντησαν 80 με 100 άτομα) έγινε σαφές ότι ο αριθμός των αστέγων είναι πολύ μεγάλος, όπως και το μέγεθος του προβλήματος που η Ομάδα καλείτο να αντιμετωπίσει.
«Οι περισσότεροι ήταν άνδρες από 15 μέχρι 30 ετών και κατά κύριο λόγο μετανάστες», ανέφερε η Βαγγελιώ, ενώ στην ερώτηση τι έχει αλλάξει μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια υπογράμμισε ότι παρατηρείται μια μείωση του αριθμού των μεταναστών -καθώς οι περισσότεροι φεύγουν από τα Χανιά- και ταυτόχρονα μια αύξηση των Ελλήνων.
Η ίδια μεταβολή παρατηρείται και μέσα από τη δράση του Κυριακάτικου Συσσιτίου που διοργανώνεται στο Κοινωνικό Στέκι, όπως επεσήμανε ο Γιάννης: «Στο συσσίτιο που κάνουμε τώρα και έναν χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων παραμένει περίπου σταθερός (150 – 200 άτομα) αλλά βλέπουμε ότι μειώνονται οι μετανάστες και αυξάνονται οι Έλληνες. Το ίδιο διαπιστώνουμε και σε ό,τι αφορά τα είδη ρουχισμού καθώς πλέον δεχόμαστε πολλά αιτήματα Ελλήνων που έχουν ανάγκη από ρούχα. Και μιλάμε για ανθρώπους που μέχρι χθες είχαν μια κανονική όπως λέμε ζωή, με σπίτι, δουλειά κ.λπ.».
Άθλιες συνθήκες
Οι εικόνες που αντικρίζουν τα μέλη της Ομάδας Υποστήριξης Αστέγων στις επιτόπιες συναντήσεις τους στους χώρους που έχουν βρει καταφύγιο οι άστεγοι είναι αποκαρδιωτικές.
Μέσα σε ετοιμόρροπα κτήρια, εγκαταλελειμμένες οικοδομές και ερείπια που βρίσκονται ακόμα και σε κεντρικά σημεία της πόλης, στοιβάζονται κατά δεκάδες άνθρωποι που μοιράζονται ελάχιστα τετραγωνικά χωρίς στοιχειώδεις υποδομές. Πατώματα γεμάτα αυτοσχέδια στρώματα, φως που προέρχεται από κεριά και «θέρμανση» από φωτιές που ανάβουν οι ίδιοι.
«Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε νερό και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε βασικές υποδομές», τόνισε η Ζωή, ενώ ο Γιάννης συμπλήρωσε ότι οι ελλείψεις που εντοπίζονται αφορούν είδη πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες και ρουχισμό.
Ο ξενώνας αστέγων
Τα μέλη της Ομάδας έθεσαν -μεταξύ άλλων- και την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένας ξενώνας αστέγων στα Χανιά.
Όπως τόνισε η Άντα κάποιοι ξενώνες έχουν δημιουργηθεί, τώρα και κάποια χρόνια, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με τη συνεισφορά είτε Οργανώσεων είτε Δήμων, ενώ σε ό,τι αφορά τα Χανιά οι Γιατροί του Κόσμου είχαν ξεκινήσει μια πρωτοβουλία την οποία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, και το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.
Επίσης, αναφέρθηκαν στο θέμα του μικρού ξενώνα αστέγων που βρίσκεται στη Σπλάντζια και είναι ιδιοκτησίας του Δημοτικού Γηροκομείου και των Συσσιτίων της Σπλάντζιας. Ωστόσο, παρότι -όπως είπαν- έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την αποκατάσταση του κτηρίου, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η λειτουργία του ξενώνα.
«Δεν ξέρω γιατί έχει κολλήσει αυτό ή πώς έχει εξελιχθεί η πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσμου αλλά η αναγκαιότητα που υπάρχει είναι για έναν μεγάλο ξενώνα», επεσήμανε η Κατερίνα, ενώ ο Γιάννης τόνισε ότι για τον σκοπό αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κάποιο από τα πολλά εγκαταλελειμμένα δημόσια κτήρια που υπάρχουν.
Το Κυριακάτικο Συσσίτιο
Η διόγκωση του αριθμού των αστέγων και των απόρων αποτυπώνεται και στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για παροχή συσσιτίων στην πόλη των Χανίων. Μόνο στο Κυριακάτικο Συσσίτιο που διοργανώνει το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, συμπληρωματικά με τα Συσσίτια της Σπλάντζιας, εξυπηρετεί πάνω από 200 άτομα.
«Ξεκινήσαμε με 150 μερίδες και έχουμε φτάσει περίπου τις 230 μερίδες φαγητό. Τα συσσίτια λειτουργούν με κάποιες ομάδες που έχουν αναλάβει εθελοντικά το μαγείρεμα της κάθε Κυριακής, ενώ απευθυνθήκαμε σε διάφορους πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά και μας προσφέρουν τρόφιμα», σημείωσε η Κατερίνα και πρόσθεσε ότι πέρα από τη συνεισφορά σε πράγματα η συμμετοχή των πολιτών σε τέτοιες πρωτοβουλίες σηματοδοτεί μια θετική δράση απέναντι σε όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν. Από την πλευρά της, η Καίτη ευχαρίστησε εκ μέρους του Κοινωνικού Στεκιού όλους τους ανθρώπους που βοηθούν με κάθε τρόπο τη λειτουργία των συσσιτίων και τους αστέγους, ενώ η Ζωή υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες δράσεις είναι ανοιχτές σε κάθε προσφορά αλλά και στον καθένα που επιθυμεί να βοηθήσει πρακτικά στο πακετάρισμα, στο μοίρασμα, στο μαγείρεμα κ.λπ. που γίνεται κάθε Κυριακή στον χώρο του Στεκιού (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5, στη Σπλάντζια).
«Αυτό που θέλουμε και αυτό που κάνουμε και εμείς είναι να προσφέρουμε αυτό το λίγο που μπορεί ο καθένας να δώσει. Αυτό το λίγο ζητάμε», ανέφερε η Ζωή, ενώ ο Γιάννης κλείνοντας την κουβέντα τόνισε ότι «η κοινωνία μας μπορεί να αντεπεξέλθει στην κρίση μόνο μέσα από την κοινωνική αλληλεγγύη».
Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης
Να σημειώσουμε ότι η Ομάδα Υποστήριξης Αστέγων του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών θα βρεθεί σήμερα, Σάββατο 26 Νοεμβρίου, όπως και το ερχόμενο Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στη λαϊκή αγορά της οδού Μίνωος προκειμένου να συλλέξει είδη πρώτης ανάγκης για αστέγους και απόρους της πόλης, αλλά και αναγκαία είδη και για το Κυριακάτικο Συσσίτιο. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε:
– Κουβέρτες, υπνόσακους και αντρικά μπουφάν – Ρούχα και παπούτσια (κυρίως ανδρικά).
– Τρόφιμα συσκευασμένα (ντοματάδες, πελτές, κριθαράκι, μακαρόνια, φακές, ρεβίθια, φασόλια, λάδι, ρύζι κ.λπ.).
«Η προσφορά του καθενός και της καθεμιάς μας είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη τόσο σε υλικά αγαθά (τροφίμων, ρούχων κ.ά.) όσο και στο μαγείρεμα, στο πακετάρισμα ή στη διανομή του φαγητού του κυριακάτικου συσσιτίου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα: 6979339244, 6976677743 (σε ό,τι αφορά το συσσίτιο) και 6977463956, 6978928683 (σε ό,τι αφορά τα ρούχα).
Επίσης, προσφορές γίνονται δεκτές στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών που βρίσκεται στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5, κάθε απόγευμα μετά τις 7 το απόγευμα, ενώ όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην Ομάδα για τους αστέγους μπορούν να έρχονται στις συναντήσεις που γίνονται κάθε Πέμπτη, 8.30 μ.μ., στο Στέκι Μεταναστών.
[haniotika-nea.gr]