Ανοίγει ο δρόμος παραχώρησης μνημείων για πολιτιστικές εκδηλώσεις

Για πολιτιστικές εκδηλώσεις “ποιότητας και μόνο”, θα παραχωρούνται στο εξής όσα μνημεία η αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνονται σε κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα για τη χορήγηση άδειας χρήσης των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων θα κατατίθεται αίτηση στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, ένα μήνα πριν από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων υποχρεούται να απαντήσει στο αίτημα, εντός πέντε ημερών από την υποβολή του. Στην περίπτωση που η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων θεωρεί ότι η εκδήλωση δεν συνάδει με το χαρακτήρα του μνημείου, θα παραπέμπει την υπόθεση στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στόχος να αποφεύγονται γραφειοκρατικές διαδικασίες και να απλοποιούνται οι αποφάσεις για την παραχώρηση των μνημείων.

Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, οι εκδηλώσεις αυτές να διακρίνονται για την ποιότητα, την αισθητική και την καλλιτεχνική τους αξία ενώ απαγορεύεται αυστηρά η χρήση πυροτεχνημάτων, καπνογόνων, φωτοβολίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών, η χρήση και ρίψη για ειδικά σκηνοθετικά τεχνάσματα. Επίσης αποκλείονται μεγάλες και βαριές κατασκευές που ενδέχεται να “τραυματίσουν” τα μνημεία.

Σε έναν δεύτερο κατάλογο περιλαμβάνονται τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, ή ιστορικοί τόποι που μπορούν επίσης να παραχωρούνται για κινηματογραφικά γυρίσματα, καθώς όπως τόνισε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «η Ελλάδα βρίσκεται “σε κατάλογο με τη ζήτηση από διεθνείς κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής» και ανέφερε σαν παράδειγμα τις δυο διεθνείς παραγωγές «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι» και «Μάμα Μία» που γυρίστηκαν σε Κεφαλονιά και Σκόπελο αντίστοιχα, αποφέροντας ιδιαίτερο κέρδος στις τουριστικές επιχειρήσεις των δύο νησιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις κινηματογράφησης σε υπαίθριους, δημόσιους χώρους του σύγχρονου αστικού τοπίου, όπου στον πολεοδομικό ιστό παρεμβάλλονται μνημεία τα γυρίσματα μπορούν να γίνουν χωρίς άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο βαθμό και μόνο που η κινηματογράφηση δεν εστιάζει στο μνημείο και δεν αφορά άμεσα ή έμμεσα σε αυτό.

Όσον αφορά τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ ή δημοσιογραφικών τηλεοπτικών εκπομπών περιλαμβάνεται η προϋπόθεση να μην γίνονται γυρίσματα που αφορούν πρόσωπα.

[epikaira]