Στα 360 δισ. εκτοξέυθηκε το δημόσιο χρέος!

Στα 360 δισ. εκτοξέυθηκε το δημόσιο χρέος!Παρά τα μέτρα, τις θυσίες και τα χαράτσια, το δημόσιο χρέος της χώρας στο τρίτο τρίμηνο του 2011…

παρουσίασε εκρηκτική αύξηση, ενώ ταυτόχρονα ενισχύθηκε και ο βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας του χρέους, αφού στην προσεχή εξαετία, οι λήξεις των ομολόγων αγγίζουν τα 220 δισ. ευρώ, ή το 60% του συνολικού χρέους.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που επιβεβαιώνουν τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, χωρίς το PSI.

Ειδικότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 το δημόσιο χρέος της χώρας ανήλθε σε 360,4 δισ. ευρώ και εκτοξεύτηκε στο 165,3% του ΑΕΠ.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, το δημόσιο χρέος παρουσίασε αύξηση κατά 23,6 δισ. ευρώ ή κατά 7%, όταν η μεταβολή του ΑΕΠ στην ίδια περίοδο είναι αρνητική, γεγονός που εκτοξεύει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Από το συνολικό ποσό του χρέους, 360,4 δισ. ευρώ, τα 276,3 δισ. ευρώ αποτελούν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εκδοθέντα στις αγορές και το ποσό των 85,1 δισ. ευρώ αποτελείται από ειδικά δάνεια, εκ των οποίων τα 65,2 δισ. ευρώ προέρχονται από το μηχανισμό στήριξης.

Σε εφιαλτικά επίπεδα εκτοξεύτηκαν τα χρεολύσια των προσεχών ετών, που καθιστούν αναγκαίο το PSI και τη λήψη νέου δανείου από το μηχανισμό στήριξης.

Σε ένα έτος, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2012 λήγουν τίτλοι ύψους 52 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο από το 2012 μέχρι και το 2017 λήγουν ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και ειδικά δάνεια ύψους 166,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή, σε μια εξαετία λήγουν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ύψους 218 δισ. ευρώ (!), ποσό που καλείται να αναχρηματοδοτήσει η Ελλάδα.

Το έτος που είναι το πλέον επιβαρημένο με χρεολύσια είναι το 2014, όταν η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει ομολόγα και δάνεια ύψους 60,2 δισ. ευρώ, ενώ σε υψηλά επίπεδα είναι οι υποχρεώσεις και για τα υπόλοιπα έτη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου επιδιώκει με κάθε μέσοεπίσπευση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, προκειμένου να εξασφαλίσει το “κούρεμα” του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, αλλά και το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο, που τα σύννεφα της κρίσης πυκνώνουν πάνω από την Ευρωζώνη και το ελληνικό χρέος καταγράφει νέα αύξηση.

 

Η ηγεσία της τρόικας αναχώρησε χθες από την Αθήνα (ήταν προγραμματισμένη η σύντομη παραμονή και η αναχώρηση) μετά τις επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επιστρέψει στο πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου, για τις υπογραφές της νέας δανειακής σύμβασης. Στην Αθήνα έμειναν τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία ελέγχουν τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού αλλά και τα μέσα για την επίτευξή τους, όπως επίσης και την πρόοδο της Ελλάδας στις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, συγγράφεται με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο προσαρμόζεται σε νέους στόχους και στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η ύφεση. Τα δύο μέρη, ΥΠΟΙΚ και τρόικα, έχουν ήδη συμφωνήσει στους γενικούς άξονες και το κείμενο οριστικοποιείται εντός των ημερών, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή και να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό για ψήφιση.

Σε ό,τι αφορά στη νέα δανειακή σύμβαση, που απορρέει από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα κλιμακωθούν εντός των ημερών, ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με αυξημένα πλειοψηφία, τουλάχιστον από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

[Epikaira]