Τι μας ενοχλεί στα Χανιά;

Τι μας ενοχλεί στα Χανιά; Τι θα θέλαμε να αλλάξει; Το έχουμε σκεφτεί;
Τα ερωτήματα αυτά θέσαμε στο Διαδίκτυο και ειδικότερα στο Facebook.
 Οι απαντήσεις που έδωσαν αρκετοί κάτοικοι αυτής της πόλης -άνθρωποι που αγαπούν τα Χανιά και θέλουν να τα δουν πιο όμορφα- έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Τι λένε, λοιπόν, μεταξύ άλλων; Σταχυολογούμε χαρακτηριστικές απαντήσεις χωρίς δικά μας σχόλια:


 – Το παλιό λιμάνι επιτέλους! Όλη αυτή η εικόνα της μιζέριας και της εγκατάλειψης που έχει σήμερα! (Κατερίνα).
– Οι ξενόγλωσσες πινακίδες σε διάφορα μέρη της πόλης που ενώ μπορεί να γράφουν το ίδιο πράγμα (το ίδιο σύμπλεγμα γραμμάτων π.χ.) το παρουσιάζουν ει δυνατόν με χίλιους διαφορετικούς τρόπους μπερδεύοντας τους αγγλόφωνους και ελληνόγλωσσους επισκέπτες. (Γιώργος).
– Πεζοδρόμια, πλατείες. (Γιάννα).
– Η καθαριότητα είναι ένα θέμα και αυτές οι πλαστικές τέντες παντού στην παλιά πόλη και οι κακόγουστες φωτεινές ταμπέλες στα μαγαζιά… Επίσης, η πλατεία 1866 είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της πόλης, νύχτα και μέρα, φοβάσαι να περάσεις από εκεί (Δήμητρα).
– Η συντηρητικούρα που έχει σκεπάσει σαν κακό δίχτυ όλη την πόλη χρόνια τώρα, αυτοαναπαράγεται μέσω μνημοσύνων και αυτοϊκανοποιείται γκρινιάζοντας για τους Ηρακλειώτες (Αντώνης).
– Το ότι σταματάνε όλοι (οι οδηγοί) ακριβώς εκεί που και δεν τους νοιάζει αν εμποδίζουν την κυκλοφορία! (Δήμητρα).
– Αυτές οι τεράστιες ομπρέλες (διαφημιστικές) που ’χουν γεμίσει το παλιό λιμάνι (Αναστάσης).
– Πράσινο – Αθλητικές εγκαταστάσεις, συναυλιακοί – θεατρικοί εξωτερικοί χώροι, πεζόδρομοι ποδηλατόδρομοι, διαχείριση περιβάλλοντος. Πρόταση: πράσινο και αθλητικό τέλος! Πράσινα τα στρατόπεδα. Σωστή αξιοποίηση Αγίων Αποστόλων (Γιάννης).
– Εμένα λοιπόν με ενοχλεί που δεν υπάρχει κάποιος με όραμα για την πόλη, να θέλει να κάνει μια πόλη βιώσιμη για τους πολίτες όλων των ηλικιών και των κατηγοριών.
Αυτών που θέλουν να περπατήσουν ή να πάνε με καροτσάκια βόλτα και δεν μπορούν γιατί υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα σε όλες τις πλατείες (τα Δικαστήρια), όπου έχουν κλείσει οι καταστηματάρχες και… Να πάω βόλτα με το ποδήλατο χωρίς να φοβάμαι για τη ζωή μου. Να φτιαχτεί η παραλία του Κουμ – Καπί, να καθαριστεί από τα σκουπίδια, να γίνει εκστρατεία για τη χρήση της από τους κατοίκους της πόλης. Έχουμε δύο παραλίες πόλης (Κουμ – Καπί, Νέα Χώρα) που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Έκανα προχθές μπάνιο με τα παιδιά μου, πολύ καθαρά τα νερά, αν δεν ήταν κι οι αγωγοί ομβρίων να τους βλέπεις και να φοβάσαι τι κατεβαίνει μερικές φορές…
Με ενοχλεί που έχει αφεθεί το Κουμ – Καπί στην τύχη του μαζί με το ενετικό λιμάνι. Θα μπορούσε να γίνει ποδηλατόδρομος σε όλο το παραλιακό μέτωπο από Κουμ – Καπί μέχρι και τη Χρυσή Ακτή (γιατί όχι;). Θα βοηθούσε και τουριστικά μιας και θα έμεναν οι τουρίστες στην πόλη μας λίγο παραπάνω από μερικές ώρες. Ας αξιοποιηθεί επιτέλους είτε ως παραλία είτε ως μαρίνα (κατά την πρόταση κάποιων)… Με ενοχλεί που δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι σε όλη την πόλη να αποσυμφορηθεί από την κίνηση.  Με ενοχλεί που το λιμάνι των Χανίων υποβαθμίζεται. Για το παλιό λιμάνι υπάρχει η επικαιροποίηση της μελέτης των Ρωμανού – Καλλιγά· ας τη βάλει επιτέλους σε εφαρμογή αυτό το γραφείο της Παλιάς Πόλης, ας εφαρμοστεί. Ήταν σωστή από το ’80 ούτε την επικαιροποίηση δεν χρειαζόταν. Με ενοχλεί η μιζέρια που αποπνέει η Αγορά των Χανίων. Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε με την Αγορά των Χανίων, φθίνει η κίνηση και δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Το Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη είναι ένα καλό παράδειγμα. Με ενοχλεί να βλέπω τα Νεώρια να ρημάζουν. Να ανακαινιστούν τα Νεώρια, να συντηρηθούν, να γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί για να αξιοποιηθούν επιτέλους. Ας γίνει συνεδριακό κέντρο ή άλλα τινά. Σταματώ εδώ γιατί θα μπορούσα να γράψω κι άλλα, αλλά θα σας κουράσω.
Υ.Γ. Αυτά θα ήθελα να ακούσω από έναν υποψήφιο δήμαρχο. Τι θα κάνει για να αλλάξει την πόλη προς το καλύτερο, να αξιοποιήσει τον τεράστιο πλούτο που της δόθηκε απλόχερα (Ελια).
– Θα μπορούσε να γίνει ποδηλατόδρομος σε όλο το παραλιακό μέτωπο από Κουμ Καπί μέχρι και τη Χρυσή Ακτή – γιατί όχι; (Γιάννης).
– Αυτή η πόλη χρειάζεται κάποιον με όραμα και πυγμή.
Να συνδιαλεχθεί με τους καταστηματάρχες και να τους κάνει να δουν ποιο είναι το συμφέρον τους, το συμφέρον της πόλης. Χρειάζεται πιο ενεργή η συμμετοχή των πολιτών να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Ας μην επαναπαυόμαστε και να τα περιμένουμε όλα από την εξουσία (Έλια).
– Η νοοτροπία των πολιτών να παρκάρουν έξω από την καφετέρια που θα πιουν καφέ… έχει ακουστεί ότι θα πεζοδρομηθεί όλο το κομμάτι που ενώνει την Ανατολική και τη Δυτική Τάφρο… αυτό θα ήταν τέλειο.. τα Χανιά θα θύμιζαν Βαρκελώνη, Ρώμη και τόσες άλλες πόλεις που αντιστάθηκαν στο να φτιάξουν δρόμους μέσα σε μεσαιωνικά τείχη (Νικολέτα).
– Καλό θα ήταν, επίσης, να υπήρχαν άφθαρτοι πολιτικοί, κοινωνική πρόνοια, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επιπέδου, αξιοπρεπής Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και πολίτες που διαθέτουν κρίση και που είναι διατεθειμένοι να την ασκήσουν (Χαράλαμπος).
– Θα ήθελα οι Χανιώτες να εγκαταλείψουμε την επιδεικτική μεγαλομανία μας, να θεραπευθούμε από το σύνδρομο του νεοπλουτισμού, να στραφούμε ξανά στην παράδοση και στην ιστορία μας, για να αντλήσουμε δύναμη, έμπνευση και φρέσκιες ιδέες. Όχι μόνο οι πολίτες αλλά και οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου. Επίσης να εγκαταλείψουμε αυτή την καιροσκοπική διάθεση που μας καταλαμβάνει το καλοκαίρι, να γδάρουμε τον τουρίστα, ντόπιο και ξένο, για να βγάλουμε τα σπασμένα του χειμώνα. Να δουλέψουμε ο καθένας από τη θέση του, για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας, σεβόμενοι τον διπλανό μας και τη φυσική και πολιτιστική ομορφιά του τόπου μας. Για την πλατεία 1866 έχω να πω ότι σ’ αυτήν μαζεύονται άνθρωποι που χρειάζονται άμεσα ιατρική και ψυχολογική βοήθεια, καθώς είναι αλκοολικοί και ναρκομανείς (Μαρία).

[Χανιώτικα Νέα]