Η Γερμανία σχεδιάζει μια νέα Ευρωζώνη

Θα προβλέπει μεγαλύτερο περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών, ακόμη και τη χρεοκοπία τους

Τις επιθυμίες της Γερμανίας για μια νέα Ευρωζώνη στην οποία θα είναι δυνατή η χρεοκοπία κρατών-μελών και θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερος περιορισμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), περιλαμβάνει γερμανικό έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα Daily Telegraph. «Η νομισματική πολιτική δεν γίνεται να λειτουργήσει στο μέλλον χωρίς ολοκληρωμένη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική» αναφέρεται στο κείμενο, που περιλαμβάνει αρκετές προτάσεις που απαιτούν αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών για να εγκριθούν.

Οι αλλαγές στη δομή της Ευρωζώνης είναι τόσο σημαντικές ώστε αμφιβάλλει κανείς πως θα αποτελέσουν το αντάλλαγμα που θα ζητήσει η κ. Μέρκελ προκειμένου να αποδεχθεί μια ριζοσπαστική λύση που θα μπορούσε να ανακόψει την ευρωπαϊκή κρίση δημοσίου χρέους. Στο κείμενο αναγνωρίζονται τέσσερις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, με πρώτη την κατάσταση στην Ελλάδα και την αποτροπή εξάπλωσης της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη και στις τράπεζες. Δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία μιας «πραγματικής ένωσης σταθερότητας», ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Τρίτη πρόκληση είναι η εξέλιξη της Ε.Ε. σε πολιτική ένωση και, τέλος, η επίτευξη της ανάπτυξης μέσω της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς.

Το Βερολίνο θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι συνθήκες σε αρκετά σημεία, προκειμένου να είναι εφικτή η επιβολή πραγματικής δημοσιονομικής πειθαρχίας σε κράτη-μέλη με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα, υπερχρεωμένα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξαναγκάζονται σε αναδιάρθρωση χρέους, πρόταση που αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου πολύ έντονες αναταραχές στις αγορές. Οικονομικές κυρώσεις θα πρέπει να επιβάλλονται αυτόματα, ακόμη και προληπτικά. Οταν υπάρχει συνεχής παραβίαση των κανόνων του ΣΣΑ, η Επιτροπή και μεμονωμένα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, θα πρέπει να καθοριστεί ο βαθμός παρεμβολής στον προϋπολογισμό κρατών-μελών που παραβιάζουν συστηματικά το ΣΣΑ. Προτείνεται ένας «επίτροπος Σταθερότητας» που θα έχει δικαίωμα ευθείας παρέμβασης στον προϋπολογισμό και εναλλακτικά σε περίπτωση που υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα (όπως πιθανότατα στην περίπτωση της Γερμανίας) ο επίτροπος θα μπορεί να «παγώνει» τη χρήση κοινοτικών πόρων.

Το Βερολίνο θεωρεί ότι κράτη-μέλη που ζητούν στο μέλλον οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «θα πρέπει να αποδεχθούν το δικαίωμα παρέμβασης στον εθνικό προϋπολογισμό». Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει αυτομάτως να αποκτά το δικαίωμα άσκησης βέτο εφόσον δεν συμφωνεί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού κράτους-μέλους που λαμβάνει βοήθεια. «Εφόσον το κράτος-μέλος δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας θα είναι δυνατή η επιβολή σημαντικών δημοσιονομικών μέτρων, όπως συγκεκριμένες περικοπές δαπανών ή νέες πηγές εσόδων». Επιπλέον, θα πρέπει να εξετάζεται, ως ύστατο μέτρο, η επιβολή ακόμη πιο περιοριστικών μέτρων. Τέλος, στην περίπτωση που ακόμη και αυτές οι παρεμβάσεις δεν επαρκούν ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, «θα πρέπει να υπάρχει η επιλογή μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας». Προκειμένου να μην απειληθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο μέσω του οποίου θα καθορίζεται ποιες τράπεζες θα αναδιαρθρώνονται και θα επανακεφαλαιοποιούνται

[kathimerini.gr]