Πεντακόσια επικίνδυνα χημικά στο σώμα της γυναίκας
Πρώιμη εφηβεία σε ανήλικες και προβλήματα στην υγεία των ενήλικων γυναικών μπορούν να πυροδοτήσουν τα καθημερινά προϊόντα περιποίησης, όπως είναι το βερνίκι νυχιών, το σαμπουάν και το κραγιόν, αφού επηρεάζουν τις ορμόνες του σώματος.
Οι γυναίκες εφαρμόζουν καθημερινά στο πρόσωπο και το σώμα τους περισσότερες από 515 χημικές ουσίες μέσω των προϊόντων περιποίησης, πολλές από τις οποίες είναι ενδεχομένως επικίνδυνες, επισημαίνουν ειδικοί.
Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει, τα αρώματα περιέχουν από 250 έως 400 χημικά συστατικά. Το κραγιόν περιέχει κατά μέσον όρο 33 συστατικά, η κρέμα σώματος 32, η μάσκαρα 29 και το αγνότερο προϊόν, η κρέμα χεριών 11.
Η μελέτη εκπονήθηκε από την Ιαπωνική εταιρεία καλλυντικών Bionsen που παρασκευάζει αποσμητικά «χωρίς αλουμίνιο».
Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι 1 στις 3 γυναίκες κάτω των 25 ετών εφαρμόζει τακτικά προϊόντα τα οποία προορίζονται για γυναίκες άνω των 40, εκθέτοντας τον εαυτό της σε περιττές βλάβες μέσω θεραπειών που έχουν σχεδιαστεί για πιο γερασμένα δέρματα.
Σε νέα μελέτη επιστήμονες επισημαίνουν πως και οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στις συσκευασίες τροφίμων, σαμπουάν και βερνικιών νυχιών μπορούν να πυροδοτούν πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο που διατρέχουν για καρκίνο και διαβήτη.
Ερευνητές που εξέτασαν τη χρήση των φαινολών, των φθαλικών και των φυτοοιστρογόνων που χρησιμοποιούνται στις κονσέρβες καθώς και σε αρώματα, λοσιόν και σαμπουάν, βρήκαν ότι οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι επιβλαβείς, καθώς επηρεάζουν τις ορμόνες του σώματος.
Μελέτη των επιδράσεων των τριών αυτών κατηγοριών σε 1.151 κορίτσια προεφηβικής ηλικίας στις ΗΠΑ κατέδειξε ότι προκάλεσαν προβλήματα στην εφηβεία.
Η Dr. Mary Wolf, ογκολόγος στη Σχολή Ιατρικής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι «έρευνες έχουν καταδείξει ότι η πρώιμη εφηβική ανάπτυξη στα κορίτσια μπορεί να έχει αρνητικές κοινωνικές και ιατρικές επιδράσεις, όπως ανάπτυξη καρκίνου και διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία».
«Η έρευνά μας δείχνει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών στις οποίες εκτίθενται τα κορίτσια σε καθημερινή βάση και είτε πρώιμης είτε καθυστερημένης ανάπτυξης. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, τα δεδομένα αυτά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτών των συχνών περιβαλλοντικών παραγόντων στον κίνδυνο που έχουν τα κορίτσια».
Τα κορίτσια ήταν ηλικίας 6-8 ετών όταν εντάχθηκαν στη μελέτη και 7-9 ετών όταν λήφθηκαν δείγματα ούρων τους, στα οποία και ανιχνεύθηκαν ενώσεις φθαλικές, φαινόλες και φυτοοιστρογόνα.
Και οι τρεις αυτές κατηγορίες χημικών ήταν ευρέως ανιχνεύσιμες και η υψηλή έκθεση σε ορισμένες από αυτές σχετίστηκε με πρώιμη ανάπτυξη στήθους. Η ισχυρότερη σχέση βρέθηκε με τα φθαλικά και τα φυτοοιστρογόνα.
Τα φθαλικά που υπάρχουν σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως λοσιόν και σαμπουάν, ιδίως αυτά που έχουν άρωμα, σχετίστηκαν με πρώιμη ανάπτυξη στήθους και τριχοφυΐας στην ηβική περιοχή.
Διευκρινίζεται ότι τα φθαλικά δεν επιτρέπονται σε καλλυντικά που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, αλλά στις ΗΠΑ επιτρέπονται.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονταν από διάφορους παράγοντες, όπως οι διατροφικές συνήθειες ή ο δείκτης μάζας σώματος.
Ωστόσο, επειδή η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες είναι πολύ συχνή, ακόμη και αν η σχέση τους με την ηβική ανάπτυξη δείχνει σε ορισμένες περιπτώσεις μικρή, οι επιπτώσεις στον συνολικό πληθυσμό είναι σημαντικές.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.